Szóbeli felelet géppel

Internet a tanórán - 2019. január 14.

Írta: Nádori Gergely

Pár napja írt nagy vihart kavart cikket a blog másik szerzője a feleltetésről. Noha már maga a cikk sem állítja, hogy ne lenne szükség arra, hogy a diákok szóban is megnyilvánuljanak, mégis sok kritika érte mondván nagyon fontos, hogy legen olyan alkalom, amikor a verbális készségeiket fejleszthetik. A kérdés csak az, hogy erre mennyiben alkalmas a klasszikus feleltetési szituáció. Egyfelől a szűkös időben elég pazarlónak tűnik, hogy 5-10 percig csak egy diák dolgozik, csak egy készségei kerülnek a középpontba, főleg, hogy a többiek afeletti megkönnyebbülésükben, hogy nem őket szólították fel, nem feltétlenül a társuk teljesítményére fognak figyelni. Másfelől az is kérdéses, hogy a felelés mennyire formatív, mennyire ad lehetőséget arra, hogy a diák fejlessze magát, főként ha visszajelzés nem több, mint egy szám egy és öt között. Szerencsére a technika kifejezetten jól használható arra, hog a felelésnek ezeket a hátulütőit kiküszöböljük.

Szinte minden diák zsebében ott lapul egy kamera, amivel könnyedén készíthet felvételt a saját megnyilatkozásáról. Akár párokban is tehetik ezt (egyik veszi fel a másikat), akár egyedileg is elvonulhatnak nyugodtabb helyekre. A videók azután felkerülhetnek a virtuális osztályterembe (OneNote-ba, Google Drive-ba) vagy akár a YouTube-ra (nem listázottként természetesen). A tanárnak nincs más dolga, mint megnézni és természetesen megjegyzésekkel ellátni a videót, ezt megteheti a TurboNote, akár a ReClipped alkalmazásokkal, vagy egyszerűen a OneNote-ban a videó mellé jegyztelve (akár hangfelvétellel is).

Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy
- minden gyerek dolgozik és
- a diák valódi visszajelzést kap, megnézheti magát és áthatja kívülről is, hogy milyen volt a felelete.

Ráadásul ezzel a rendszerrel arra is lehetőség adódik, hogy a tapasztalatok alapján újra feleljen, módosítsa a munkáját. Ha pedig egy külön erre a célra kitalált és használható dolgot akarunk használni, akkor ingyenesen rendelkezésünkre áll a Flipgrid.