Történelem - ahogy az angolok csinálják

Letölthető anyagok - 2015. január 14.

Írta: Prievara Tibor

archives Milyen az izgalmas történelem óra? Erre keresték a választ a National Archives oldalán, ahol rengeteg (tényleg nagyon sok) letölthető, órán használható tananyag található (sajnos angolul). Én magam (bár mezei nyelvtanár vagyok) gyakran és szívesen időzöm ezen az oldalon, különösen nagy kedvencem valamiért a Heroes and villains (kb. Hősök és gazemberek) aloldal, ahol összesen hat tananyagcsomag található - óravázlatokkal, a feldolgozást segítő feladatlapokkal, kérdésekkel és fantasztikusan jól követhető, világos, értelmes szerkezettel. A 20- század ellentmondásos eseményeit dolgozhatjuk fel a tananyagok segítségével (én a legtöbbször a Kennedy és a kubai rakétaválság, illetve a Drezda bombázása anyagokat használom - leginkább végzős diákjaimmal.

Ha van számítógépterem, az megkönnyíti a feldolgozást, hiszen nem kell semmit fénymásolni és mindenben a kezünk alá dolgozik az oldal. Ha nincs - mint például nekem legutóbb - akkor a forrásokat pár példányban lefénymásolom és elosztom a gyerekek között. A kérdés egyszerű: a források alapján segítenünk kell Churchillnek, hogy meghozza a döntést: bombázzuk meg Drezdát, avagy mégsem.

Sokkal összetettebb a dolog, mint elsőre gondolnánk, nagyon profin összeválogatott források vezetik az embert végig az eseményeken, és tényleg mindkét oldalról megvilágítják a kérdést. rememk, érdekes, és még talán izgalmas óra kerekedett az anyagokból.