Yearcompass - számvetés az elmúlt évvel

Letölthető anyagok - 2015. december 19.

Írta: Prievara Tibor

yearcompass Így az év végéhez közeledve az ember óhatatatlanul számot vet (és vihart arat - mondhatnánk rossz szóviccel) az óév tapasztalataival, eseményeivel kapcsolatban, és azt sem igen lehet megúszni, hogy tervezgessük a jövő évet. Ehhez nyújt remek eszközt a YearCompass nevű oldal (ITT TALÁLHATÓ), amely abban segít, hogy összeszedetten, pontos, egyértelmű kérdésekkel, jól látható lépésekben segítse ezt a folyamatot. Nincs másról szó, mint egy letölthető PDF dokumentumról, amely több nyelven hozzáférhető (igen, magyarul is!), amellyel akár órákat is eltölthetünk, tervezgetve, visszatekintve, a gondolatainkat, tapasztalatainkat, és nem utolsósorban a tanulságokat elemezve. Az oldal remekül használható nyelvórán is, sőt, nem is kell az egészet kinyomtatni, akár egyes elemeivel is remekül eltelik az idő.

Azért rendkívül érdekes az anyag, mert ha csak feltennénk ezeket a kérdáseket, vagy megpróbálnánk mi, tanárként, arra rávenni a diákokat, hogy tekintsenek vissza kritikusan az elmúlt évre, valószínűleg csend lenne a válasz. A Yearcompass lépésenként, felépítve viszi őket végig egy úton, ezért - tapasztalataim szerint - lassan, fokozatosan bevonódva azért iszonyú sok dolgoról lehet beszélni. És egy idő után meg is teszik.

Mindehhez némi idő kell, ha csak 15-20 percünk van egy órán, érdemes 2x6 kérdést kiválasztani, több nem biztos, hogy bele fog férni.

Az ötletet köszönjük Pápa Áginak, aki felhívta az oldalra a figyelmünket :)