Magyarország térképei a 18. századból

Internet a tanórás - 2010. február 26.

Írta: Nádori Gergely

Az Országos Széchenyi Könyvtár oldalán található meg a Mikovinyi Sámuelről szóló virtuális kiállítás (IDE KATTINTVA). A magyar térképészet egyik megalapítója 1698 és 1750 között élt, dolgozott  oktatóként és bányamérnökként is, legjelentősebb műve azonban a Magyarország megyériről készített térképsorozata.

A fennmaradt térképeket most megtekinthetjük az OSZK oldalán, könnyen navigálhatunk rajtuk és kiválóan nagyíthatjuk is őket. Itt van például az egész ország térképe, itt pedig Pest-Pilis-Solt megyéé.

A gyűjteménynek természetesen hasznát vehetjük történelem órán, ha be akarjuk mutatni, milyen volt török kiűzése után Magyarország, de más tárgyakból is vehetjük hasznát. Földrajzból érdekes lehet megkeresni egyes településeket, milyenek voltak akkor és milyenek ma, a történeti földrajzhoz nagyon hasznos lehet, érdekes követni a folyamszabályozás előtti állapotokat is a térképeken.

 

Biológia órán is izgalmas lehet összevetni az akkori állapotokat a mostaniakkal, megnézni például a vizes élőhelyek nagyságát vagy az Alföld településszerkezetét.