Szavazórendszer ingyen bármiből

Internet a tanórás - 2011. augusztus 17.

Írta: Nádori Gergely

Sokat beszéltünk már azokról az eszközökről, amiket néha osztálytermi visszajelző rendszernek, néha feletető rendszernek, néha pedig szavazórendszernek neveznek.Noha általános a vélekedés, hogy ez az eszköz lehet a következő nagy dolog az oktatásztechnikában, lényegesen lassabban terjed, mint például az interaktív táblák. Hasonlóan az interaktív táblához ennek is elég megtévesztő az elnevezése, hiszen sokkal többre lehet használni, mint a tesztelés vagy feleltetés. ITT OLVASHATÓ egy izgalmas módszertani útmutató angol nyelven. Lassabb elterjedés egyik oka lehet az eszközök ára is. Általában nem olcsó holmikról van szó, vagy ha olcsók, akkor elég visszafogott képességűek.

Most azonban itt van egy olyan eszköz, amivel komolyabb beruházás nélkül lehet szavazórendszerünk. A Socrative rendszer (IDE KATTINTVA) jelenleg béta-teszt állapotában van, bárki regisztrálhat rá. jelen pillanatban weben át és android eszközökről érhető el, ami azt jelenti, hoigy a diákok használhatják az okostelefonjaikat vagy a tabletjeiket is. A rendszerben lehetőségünk van azonnali kérdéseket feltenni, vagy előre összeállított kvízeket készíteni. A működéshez temészetesen internet kapcsolatra van szükség.

A rendszer nagyon sok lehetőséget kínál, készíthetünk feleltválasztós teszteket, de a tesztből lehet rakétaverseny is, ahol látható, miként haladnak az egyes csapatok egymáshoz képest. Izgalmas lehetőség a kilépőteszt, ahol a diákoknak válaszolniuk kell arra, mit tanultak az órán, mennyire értették az anyagot estleg meg kell oldaniuk egy feladatot, csak azután mehetnek ki a teremből, ha ezt megtették. Arra is van lehetőségünk, hogy feltegyünk egy szabad kérdés, majd a beérkezett válaszokat szavazásra bocsájtsuk.

Az alábbi videó angolul mutatja be a lehetőségeket:

{vimeo}27564554{/vimeo}