Készítsünk animációt!

Internet a tanórás - 2013. szeptember 13.

Írta: Nádori Gergely

A film a jelen kor nyelve, pár éve megdöbbenve láttam, hogy diákjaim, ha valamilyen praktikus problémára kerestek megoldást, nem valamelyik internetes keresőt nyitották meg, hanem a YouTube-ot. Számukra a mozgóképes információ az anyanyelv. Pár éve elterjedtek azokat a jópofa kis animációs filmek is, amik valamilyen fogalmat, jelenséget mutatnak be látványos animációval (itt van például Ken Robinson véleménye az oktatásról). A Kahn Akadémia bizonyította, hogy a legegyszerűbb kis animációk is milyen hatékonyak lehetnek a tanításban. Jogos hát a kérdés, hogyan csinálhatnék én gyorsan animációkat?

Van megoldás, nem kell tovább keresni. a Moovly nevű alkalmazással (ITT TALÁLHATÓ) könnyedén készíthetünk animációkat, animációkra lapuló prezentációkat. A regisztráció után kapunk egy vásznat, amire felrakhatunk grafikákat. A grafikáknál az előre elkészítettek közül válogathatunk (van vagy 300), de a sajátunkat is feltölthetjük. Minden elemnél beállíthatjuk, hogy milyen hosszan látsszon és megadhatunk neki animációkat. A legegyszerűbb animáció a mozgatás (move and zoom), megadhatjuk, hogy mennyi idő alatt mettől meddig jusson el a figura. A többi animációval azt állíthatjuk be, hogyan jelenjen meg a figura és miként tűnjön el. Több olyan elem is van, ami rendelkezik saját animációval is (pl az ember fut, a paradicsom szétplottyad), ezeket is felhasználhatjuk.

 

Mindehhez hangnak felvehetjük a saját szövegünket vagy akár egy hangfájlt is feltölthetünk. Az elkészült filmet letölthetjük vagy rögtön feltölthetjük akár a YouTube-ra, akár a Facebookra.

Íme egy film, amit nagyjából egy óra alat készítettem el (úgy hogy sokat bénáztam, ismerkedtem a rendszerrel):

{youtube}N46mRizpmFM{/youtube}

Ez azonban csak egy minta volt. A diákjaimnak kiadtam a feladatot, hogy készítsenek jobbat. ha beérkeznek az ő filmjeik is, azokat is megmutatom.