Egy csokor program ingyen - ötletekkel

Letölthető anyagok - 2012. október 23.

Írta: Nádori Gergely

Van egy fantasztikus programcsomag, a Microsoft Learning Suite nevű, amit ingyenesen használhat bármely tanár. A letöltéséhez a Partners in Learning oldalán kell regisztrálni (IDE KATTINTVA), vagyis még regisztrálni sem, hiszen Google, Facebook vagy Yahoo azonosítóval is használható az oldal. Pár egyszerű adat megadása után már le is tölthetjük a programcsomagot, ami több mint 20 nagyszerű alkalmazást kínál. Ezekről már sokat írtunk egyenként itt a TanárBlogon, ezért most összegyűjtjük, hogy mi mindent is lehet csinálni velük:

Az Autocollage programmal egyszerűen készíthetünk képekből kollázsokat. ITT mutattuk be a programot, videóval is ismertetve a használatát. ITT a PIL Akadémia résztvevői (itt lehet jelentkezni az új évre) gyűjtöttek össze számtalan ötletet, hogy mire lehetne használni. ITT egy óravázlat, ami használja a programot. Az évkezdő órához adott ötletek között is szerepel az Autocollage (ITT).

Szintén a csomagban található a PhotoStory alkalmazás, amivel képekből készíthetünk videót. ITT mutattuk be egy képernyőfelvétellel, ITT javasoltuk, hogy használhatjuk ballagáskor is, ITT pedig egy óravázlat olvasható, amiben szerepet kap.

A képeknél maradva érdemes megemlíteni a csomagból a Photosynth programot, amivel panorámaképeket, nagyítható körképeket csinálhatunk pár kattintással. Erről is készítettünk egy bemutatóvideót (ITT) és egy extra felhasználását is bemutattuk (ITT).

Nekem személyes kedvencem a gyerekeknek szánt programozási környezet a Kodu, amivel már kisiskolások is csinálhatnak látványos játékokat, programokat. Ennek a használatát is bemutattuk videóban (ITT), de azt is megmutattuk, hogy a készíthető vele mese (ITT), vagy éppen teszt (ITT). Arról is volt szó, miként kapcsolódhat az olimpiához (ITT) vagy éppen a marsjáróhoz (ITT).

Speciálisabb, de nagyon szép program a csomagból a World Wide Telescope, amivel az égboltot vizsgálhatjuk meg. Erről ITT írtunk részletesebben, videós bemutatóval, ötletekkel.

Benne van a pakkban a Movie Maker legújabb változata is, ennek a használatáról ITT van egy videó, és korábban szó volt arról, hogy miként használható biológia órán (ITT) vagy éppen környezetismeret órán (ITT).

Vicesen készíthetünk dalokat a Songsmith programmal, amit ITT mutat be videó.

Matematikát tanítóknak lehet hasznos három program is a csomagból, a Worbe épülő kiegészítő, a feladatlap generátor és az egyszerűen csak Mathematica névre keresztelt program. Mindezeket ITT mutattuk be alaposabban.

És van még sok izgalmas dolog a csomagban, szókártya készítő, gondolattérkép generáló és így tovább. Nem véletlen, hogy a PIL Akadémia előző évadában készült foglalkozásvázlatok közül nem egy használja ezeket a programokat. Ezeket a vázlatokat külön kiadványunkban lehet elolvasni (IDE KATTINTVA).