Doctopus - dokumentumkezelés Google drive-on

Letölthető anyagok - 2013. április 17.

Írta: Nádori Gergely

Aki próbált már valamelyik online irodai szoftverben (Skydrive, WebApps, Google Drive) egy osztálynyi diákkal közösen dolgozni, az tudja, hogy ez igazi pokol lehet. Különösen, ha nem mindenkinek ugyanazt karjuk adni, hanem csoportok, vagy esetleg egyénre szabott feladatok is vannak. Nem könnyű számon tartani, hogy mit kivel kell megosztani, mihez ki férhet hozzá, melyik dokumentum melyik csoporté, melyik gyereké is volt valójában. Ennek  a problémának a megoldására született a Doctopus nevű kiegészítés.

Letölteni nagyon egyszerű, a Google Drive-ban megnyitunk egy táblázatot  és abban az eszközök fülben a szkriptgalériában kiválasztjuk és installáljuk a Doctopus szkriptgyűjteményt. Ha a teljes lehetőségeit ki szeretnénk használni, akkor még a Chrome böngészőhöz is le kell töltenünk egy kiegészítést, de az is csak pár perc. Lássuk inkább, hogy mit tud a Doctopus! Elsőként fel kell vinnünk a tanulók névsorát, e-mail címmel, valamint (ha csoportokban dolgoznak) a csoport jelzésével is. Ezután kiválaszthatjuk, mi legyen a dokumentum, amit megosztunk velük. Ez lehet minden diáknak egy külön saját másolat, lehet csoportonként egy, amit közösen szerkesztenek, vagy egy dokumentum az egész csoportnak. Ezek a létrehozott dokumentumok azonnal a megfelelő elnevezést kapják és megjelennek a diákok Drive-jában.

A táblázatunkban értékelhetjük is a diákokat, jegyekkel és szövegesen is és a szkript ezután automatikusan elküldi nekik az eredményeiket. Természetesen magukról a feladatokról is küldhetünk nekik e-mailt. Mivel az egyes csoportok állományait külön mappákba rendezhetjük, nagyon átlátható és rendezett a végeredmény.

 

ITT TALÁLHATÓ a Doctopus oldala angolul, videókkal.