Ön is comic sans bandita?

Tippek, trükkök - 2012. január 21.

Írta: Prievara Tibor

Rengeteg helyen látható comic sans betűtípussal, rengeteg témájú kiírás. Legutóbb például az influenza járványról függesztettek ki az iskolámban egy kedveset, szintén comic sans-ban. Egy külön weboldal szakosodott arra, hogy elmagyarázza, hogy ez miért helytelen. Ha Ön nem egészen piciket tanít, és mindent comic sans-ban ír, akkor bizony egyike a sok CS bűnözőnek. Az elég vicces, angol nyelvű oldal ITT TALÁLHATÓ, a lapozás után összefoglaljuk a tartalmát magyarul is.

Mit kell / érdemes tudni a comic sans betűtípusról?

Eredetileg a Microsoft Word-ben a Súgó-nál megjelenő kis buborékokhoz találták ki. Gyorsan népszerű lett a gyerekeknek szánt írásokban, hiszen annyira kedves, vicces. Nem sokkal ezután kórházak, hivatalok, még egyházi intézmények is elkezdtek komoly dolgokat ezzel a vicces betűtípussal írni (vajon a defibrillátor kiírásában miért használjuk?).

Ugyanis minden betűtípusnak megvan a maga saját stílusa és szerepe. Ha times new roman-t használunk, akkor komolynak látszunk, ha viszont komolyak szándékaink, és comic sans-ban írunk, akkor nevetségessé válhatunk!

Mikor jogos hát a comic sans? Ha a közönség 11 év alatti, ha képregényt tervezünk gyerekeknek, vagy akkor, ha diszlexiásoknak írunk, és ők azt mondták, hogy könnyebb nekik a comic sans-ban írt szöveg olvasása (megj: nekem pont ellenkező tapasztalataim vannak - a szerk.).

A weboldalon végül egy nyilatkozatot is ki lehet tölteni arról, hogy többé nem használjuk összevissza a comic sans betűtípust, illetve elküldhetjük az oldalt általunk ismert további comic sans bűnözőknek :)