Tíz érdekes weboldal fizika tanításához

Tíz weboldal... - 2009. július 2.

Írta: Tanarblog

Folytatjuk régen elkezdett sorozatunkat, amelyben 10-10 érdekes, izgalmas, hasznos weboldalt ajánlunk különböző témakörökban. Most fizika tanításához ajánlunk oldalakat (nem fizika tanárként, viszont több fizikatanár véleményére hagyatkozva). További weboldalakat, de kommentárokat is szívesen látunk!

1. Feltétlenül az SDT-vel kell kezdenünk, mivel ez a legnagyobb (sőt talán egyetlen) magyar nyelvű ingyenesen elérhető gyűjtemény. IDE KATTINTVA érhető el.

2. Ajánljuk (bár angolul van) a Physics4kids oldalt is, ahol szövegek, tesztek, képek vannak. Nem annyira csillog az oldal, mint néhány másik, de azért érdekes lehet (ITT TALÁLHATÓ).

 

3. Animáció gyűjtemény (IDE KATTINTSUNK). Szépen kivitelezett, nam túl bonyolult, de videókkal, animációkkal illusztrált folyamatok, jelenségek találhatóak itt - nem is kevés!

4. Rengeteg szépen kivitelezett animáció tölthető le (vagy nézhető online) a PhET oldaláról (IDE KELL KATTINTANUNK hozzá). Fontos, hogy ezek Java alapú játékok, úgyhogy előfordulhat, hogy kéri, hogy töltsük le a legfrissebb Java aplet-et. Ez nem nagy dolog, automatikusan történik, viszont az eredmény megéri!

5. Álljon itt egy kanadai oldal is (IDE KATTINTVA érhető el) - Torontóban készült, többszáz flash animáció található rajta, bár itt a blogon fizikatanár jelezte, hogy lehet, hogy nem mindig a legszerencsésebbek az animációk. Viszont sok van, érdekes lehet, és ingyenes, kedves. Ajánlom betekintésre.

6. Egyszerűbb, de szintén érdekes a Qlam animációja, amely ITT TALÁLHATÓ - egész képernyős változatban.

Magyarázat helyett be is másoljuk ide:

7. Egyszerű, nem annyira igényesen kivitelezett flash animáció gyűjtemény található IDE KATTINTVA. A neve Physics Flashlets.

8. Még több animáció a Physics classroom oldalán, KATTINTSUNK IDE, hogy meglátogathassuk.

9. Még több aplet, ezúttal Colorado-ból, IDE KATTINTVA érhető el.

10. Végül jöjjön a Learner.org (IDE KATTINTVA található) . Rengeteg videó, rengeteg anyag, ingyenes, használható, használjuk.

Ezzel a végére értünk mai ajánlónknak - kíváncsi lennék fizikatanárok véleményére, mivel nekem sem lehetőségem, sem képzettségem nincs hozzá, hogy a fenti lista anyagait használhassam :)