A tíz legjobb ingyenes képszerkesztő

Tíz weboldal... - 2015. július 24.

Írta: Nádori Gergely

festék holmikKépek szerkesztésére és/vagy készítésére előbb-utóbb mindenkinek szüksége lesz, aki IKT-val foglalkozik. A Photoshop (fotosop) ma már köznyelvi használatú kifejezés lett, de a baj az, hogy nagyon drága. Az iskolák és a diákok nem nagyon engedhetik meg maguknak, hogy ezzel a kifejezetten professzionális eszközzel dolgozzanak. Szerencsére van alternatíva bőségesen ingyenes, online vagy offline képszerkesztőkből. Ezekből szedtem most össze egy csokorra valót, mégpedig aszerint, hogy én magam mennyit használom őket.

A 10. helyre került a Picful (itt írtunk róla), amiben tulajdonképpen csak Instagram-szerű filtereket rakhatunk a képekre, de van, amikor az is elég.

A 9. helyre futott be a Fotoflexer (itt említettük), ami kifejezetten fényképek feljavítására való.

8. helyen van a Citrify, amivel fotókat tudunk jelentősen feljavítani (itt volt szó róla).

Az első prímszám a sorban, a 7. helyezett a Muro, a DeviantArt közösségi művészeti oldal képszerkesztője, tulajdonképpen mindent tud, de nem nőtt a szivemez (itt mutattuk be).

A 6. helyen van a Canva, ami a legegyszerűbb képszerkesztőként hirdeti magát, joggal. Kevés dolgot csinálhatunk vele, de azt gyorsan és hatékonyan, feliratok készítéséhez például remek (itt mutattuk be).

A 5. helyezett a sokak által jól ismert GIMP, ami a Photoshop szabad forrású riválisa kíván lenni (itt tölthető le). Minden tiszteletem ellenére nem tudtam igazán megszeretni.

Az 4. egy kicsit kilóg a sorból, mivel ezzel nem bitmap, hanem vektoros grafikákat készíthetünk (ilyen profi program az Adobe Illustrator), az Inkscape is letölthető és telepíthető és ami különösen jó benne, hogy magyar kézikönyv is van hozzá (itt írtunk róla).

A 3. helyet egy három az egyben program kapja, ez a Pixlr, amit három külön szinten is használhatunk az egyszerű filterektől az egészen bonyolult feladatokig (itt írtunk róla).

Ha rajzolni vagy festeni kell, nálam a Fresh Paint kerül elő, ezért került a 2. helyre. Mióta érintőképernyős gépet használok, egyre gyakrabban készítek rajzokat, vázlatokat vele a diákoknak kiadott anyagokhoz (itt található).

Az 1. helyre a SumoPaint került, lehet, hogy csak azért mert ez volt az első profibb online képszerkesztő, amivel dolgozni kezdtem, de idáig mág mindig mindent meg tudtam oldani vele, amire szükségem volt (itt mutattuk be).