AI tanítása osztályteremben - így működik egy mesterséges intelligencia

Tippek, trükkök - 2024. március 8.

Írta: Prievara Tibor

Rengeteget beszélünk a mesterséges intelligenciáról, se szeri, se száma az újabb és újabb alkalmazásoknak, de egyre többen kérdezik tőlünk is, hogy mindezt hogyan lehetne egyszerűen, szemléletesen bemutatni a diákoknak. Nos, most egy hihetetlenül egyszerűen működő megoldást mutatunk, ahol a diákok 5 perc alatt a gyakorlatban megtapasztalják, hogyan is működik egy MI, és a 'tanítása' hogyan történik. Bármilyen órán, 10 perces kiváló aktivitásnak is használható, de lehet ez az MI-vel elmélyültebb foglalkozás első lépése.

Mi is ez, és hogyan használjuk? A fejlesztés a Google nevéhez fűződik, és annyit tud, hogy taníthatunk egy AI-t. Először meg kell határoznunk bizonyos számú kategóriát (pl. macska, kutya), majd tölthetünk fel képeket macskákról, kutyákról, ami a tréningezés része. Ezután ha egy újabb képet töltünk fel, akkor az AI megmondja, hogy szerinte az hány százalékban kutya vagy macska.

Ennél egy fokkal izgalmasabb, hogy ha az órán bekapcsoljuk a webkameráját a számítógépünknek, akkor az egyik kategória lehet az egyik diák (mondjuk Juli), a másik kategória egy másik diák (mondjuk Laci), és a kamera képet készít róluk, így tanítjuk az alkalmazást. Ezután tesztelhetjük, először azt, hogy ha Laci áll be a kamera elé, akkor felismeri-e (ezt százalékban mondja meg - pl. 85% Laci, 15% Juli, ami egy csúszkán folyamatosan változik, ahogy elemzi a képet a rendszer), illetve ugyanez Julival.

Az utolsó, talán legviccesebb lépés, ha másokat is kihívunk, hiszen ott egy új kép lesz, ahol az AI azt mondja, hogy ez az arc 56% Laci és 44% Juli. Természetesen lehet egy újabb kategóriát nyitni, és meg lehet tanítani a rendszert arra is, hogy egy újabb diákokat tudjon megkülönböztetni. Ha ezt is megtesszük, már érdekes projekt lehet, hogy feltöltünk egy osztályt, majd ezután hírességeket, és az AI megmondja, hogy hány százalékban, kire hasonlít melyik ismert ember :)

Egyébként folyamatosan jönnek ki újabb és újabb projektek az oldalon - lehet már most zenét is feltölteni, és megtanítani a rendszert, hogy felismerje a heavy metal-t, vagy testhelyzetekkel lehet ugyanezt játszani.

Végül az alkalmazás neve: Teachable machine, és IDE KATTINTVA érhető el - ingyenesen, regisztráció nélkül.