• Bármit megtanít - interaktívan (mégsem váltja ki a tanárt)

    - 9 perce

    Írta: Prievara Tibor

    Bárcsak lenne egy oldal, ahol feltöltöm a tananyagot, a diákok pedig önállóan, interaktívan tanulhatnak, ráadásul úgy, hogy én 1) mindent látok, amit csinálnak, 2) elemzést kapok arról, hogy dolgoznak. Mindez az AI világában természetesen nem lehetetlen, és nem az utópisztikus jövő, hanem a jelen. Több olyan alkalmazás létezik már, ahol erre lehetőség nyílik. Sajnos, azonban, nem mindegyik váltja be a hozzá fűzött reményeket. Én kísérletezgettem párral, a lapozás után mesélek arról, hogy végül melyik, miért és hogyan használtuk a diákokkal a tanulás támogatására (hangsúlyozottan: nem a tanítás támogatására, és nem a tanulás kiváltására). Izgalmas kísérlet volt!

    Bővebben...

  • Ha jobban szeretnél elmerülni a képszerkesztésben -itt egy profi alkalmazás

    - 4 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Rengeteg képgenerátor található már, és az egyik jobb mint a másik - szó szerint! Van amelyik sokkal jobb, mint a többi. Ebben már próbáltunk nem is olyan régen ötleteket adni, most azonban egy igazi profi nagyágyú mutatkozik be! Ha kedvet kapnál igényes képek készítéséhez, és ráadásul ezt ingyenesen szeretnéd próbálgatni, ez a cikk neked szól!

    Bővebben...

  • Képvarázsló - törölj ki bármit egy képről

    Tippek, trükkök - 4 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Ma egy egyszerű, praktikus, gyorsan használható eszközt ajánlunk, amely elsősorban órára készülésnél lehet hasznos, ha arra van szükségünk (vagy szükségünk nincs is rá, de érdekes, vagy vicces lehet), hogy egy adott képről egyes elemeket kitörölhessünk. Például nyelvtanításban, képleírásnál remekül lehet arról beszélgetni, hogy milyen elemek hiányoznak az adott képről, de ez csak egy felhasználási lehetőség ... mutatunk még párat, nem csak nyelvtanároknak. Érdemes kattintani!

    Bővebben...

  • Beengedtem az AI-t a tanórára - izgalmas és váratlan dolgok (is) történtek

    Vezércikk - 6 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Elvitathatatlan, hogy a mesterséges intelligencia folyamatosan alakítja az iskolák mindennapjait. Volt először a hurrá-optimizmus VS rettegés (mindent megcsinál helyettünk VS elveszi a munkánkat, és a diákok ezzel csalnak). Aztán jött a finom puhatolózás… mit is lehetne ezzel kezdeni? Itt jelenleg még nagyon sokan csak addig jutnak el, hogy megpróbálják a diákokat lebuktatni, ha AI-val megírt házi feladatot adnak be, illetve saját magunk kreativitását fejlesztjük - óravázlat íráshoz, szemléltető anyagok készítéséhez, képek generálására. Mára a diákok és a tanárok külön-külön viszonylag sok feladatra tudják/tudnák használni a mesterséges intelligenciát. Megpróbáltam ezt egy lépéssel tovább is gondolni - mi történik akkor, ha az AI része lesz az iskolai mindennapoknak, és eszközként próbáljuk meg minél hatékonyabban használni. Ebben az írásban azokat a tapasztalataimat írom le, ami a diákok reakcióit foglalja össze. Valóban más lett a tanóra dinamikája, de nem egészen úgy, ahogy gondoltam. Szóval, mire számíthat egy tanár, ha az órára is beengedi az AI-t?

    Bővebben...

  • AI-val írt szövegek lebuktatása - és ezek kijátszása, illetve egy órai ötlet

    Tippek, trükkök - 9 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Nagy össznépi játék lett az AI-val elkészíteni egy iskolai esszét, majd ezt egy az egyben beadni. Természetesen megjelentek azok az eszközök is hamarosan, amelyek ezeket képesek leleplezni. De nem váratott sokáig magára az a megoldás sem, amely képes 'humanizálni' az AI látal generált szöveget. Sőt, most már van olyan alkalmazás is (mutatjuk a lapozs után!), amely ezt egyben tudja - azaz bemásolod a ChatGPT-vel elkészített írást, megmondja, hogy szerinte hány százalékban AI által generált az esszé, majd közvetlenül alatta van az a mező, ahol 're-humanizálhatod'. Tanároknak érdekes lehet nagyon (diákoknak is, de ők ritkán előfizetőink :) . Ugyanakkor egy érdekes órai ötletet is adunk ahhoz, hogy ezt a 'csalást' hasznunkra fordíthassuk a nyelvtanulásban.

    Bővebben...

  • Biológia feladatokat készítünk, én és az AI

    Letölthető anyagok - 12 napja

    Írta: Nádori Gergely

    kortizolRendkívül izgalmas időt élünk, amikor itt van egy új eszköz, a meseterséges intelligencia és még nem tudjuk igazán, hogy miként is kellene használni. Van tehát terepe a próbálkozásnak, a kísérletezésnek. Amikor előkerültek a szabadon használható AI-re épülő oldalak az első gondolatom nekem is az volt, hogy milyen jól lehet majd ezeket feladatok készítésére használni. Nem is kellett sokat várni, meg is jelentek a feladatgeneráló AI-k, amik nekem viszont igazi csalódást okoztak. Végtelen mennyiségben ontották ugyan a feladdatokat, de nem túl jókat. Jelelmzően egy-egy ismeretre, kiragadott tudáselemre kérdeztek rá egy anyagból. Leginkább a diákok által készített Kahoot!-okra emlékeztetve. Nem csoda, ó feladatot csinálni nem egyszerű.

    Most újra nekivágtam, de nem azzal az elvárással, hogy majd az AI lesz a varázsló, ami helyettem megcsinálja a feldatot, hanem inkább úgy kezelve, mint egy ügyes, de nem túl képzett asszisztensem lenne. Végzős biológusoknak, akik emelt szintre készülnek akartam feldatot készíteni, ezért azzal kezdtem, hogy megadtam neki a témakörhöz releváns érettségi témakör vázlatát, mondván, hogy ezek az ismeretek, fogalmak azok, amiket a diákoknak tudnia kell. Azt találtam ki, hogy a feladat legyen egy orvos helyzete, megérkezik a beteg, ők kérdéseket tehetnek fel, vizsgálatokat végezhetnek, majd diagnózist kell felállítaniuk és terápiát is kell javasolniuk.

    Bővebben...

  • Remekül működő, egyszerű nyelvi szimuláció készítése AI-val

    Nyelvoktatás - 13 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Nehéz diákok, alacsony szintű nyelvtudás, Digitális Témahéttel színesítve, melegfront, napos tanterem, fülledtség- egy kis, falusi iskolában. Nehezített terep. Ráadásul ezek a gyerekek valahogy még kevésbé értik, szeretik a mesterséges intelligenciát, nem érdeklődnek, mivel igazi eredményt elérni vele 'nehéz'. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogyan mentettem meg az órámat a ChatGPT.

    Bővebben...

  • Művészeti nyomozás az AI nyomában

    Tippek, trükkök - 13 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Ma egy művészeti nyomozásra hívjuk a nyájas olvasót, természetesen az AI lesz ismét terítéken. Azon gondolkoztam, hogy a képgenerátorok használatát hogyan tudnám órán úgy megtanítani, hogy ezzel együtt - amellett, hogy szórakoztató is legyen az óra - segítse a diákokban a kritikus gondolkodás kialakulását (AI téren persze). Az eredmény egy remek kis óravázlat lett, amit akár részenként (elemekként, vagy ha úgy tetszik 'modulárisan') is lehet használni, hátha csak 10 percünk van rá.

    Bővebben...

  • Íme egy izgalmas Turing teszt - vajon emberrel beszélgetsz-e?

    Angolos ötletekX - 21 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Izgalmas kérdés, hogy meg tudjuk-e különböztetni az embert a géptől online környezetben. Erre mutatunk egy vicces oldalt ma, sajnos, amennyire látjuk, magyarul (még) nem tud. Bár mondjuk ezzel a kérdéssel lehet a legkönnyebben lebuktatni egy AI-t, ti. hogy megkérdezzük, hogy tud-e magyarul. Ha magyarra vált, biztos AI :) Hogy működik, mire jó, és hogyan használhatjuk? A lapozás után megmutatjuk!

    Bővebben...

  • Három izgalmas, használható képszerkesztő mesterséges intelligenciával

    Tippek, trükkök - egy hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Sokan kérdeztétek tőlünk, hogy melyik a legjobb AI képszerkesztő (generátor) jelenleg, és erre természetesen nincs egyetlen jó válasz, hiszen mindegyik alkalmazás másban erős. Végignéztünk jópárat, és most összesen három MI alkalmazást mutatunk be, amelyet kipróbáltunk, használtunk a tanórán, és tapasztaltuk az előnyeiket és az esetleges hátrányaikat. Ha azon gondolkozol, hogy profi, jól használható képeket készíts iskolai környezetben, ez a cikk biztosan neked szól!

    Bővebben...