• Jó hírek - az angolórán

    Angolos ötletekX - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A legjobb óra indig az, amikor nem mi, hanem a diákok dolgoznak ... végig. Ma egy B1 szint felett használható órai ötletet mutatunk be, nekem kiválóan működött (voltak gépek az órán). A témánk a média volt, és általában a jó, és a rosz hírek aránya. Ehhez találtam a Good News Network oldalát (ITT TALÁLHATÓ, ahol kifejezetten a jó hírekre koncentrálnak. A nap elején, az óra előtt kimásoltam és egymás mellé raktam hat képet az oldalról (ld. a cikkhez csatolt kép fent!), és erről kellett beszélniük ('Vajon milyen híreket illusztrálhattak?'). Párban dolgoztak, mindenki 3-3 képről beszélt. Ezután az oldalt meglátogatták, felismerték a képeket és elolvasták a valódi cikkeket. Végül mind a hat (3-3) cikket összefoglalták egymásnak. Ennyi, és már el is telt az óra, házi feladatként lehet újabb jó hír cikket írniuk.

    Bővebben...

  • Álhírvadász - ajánljuk mindenki figyelmébe

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Remek kis oldal indult világhódító útjára, a neve Álhírvadász, és legalábbis Záhonytól Gyékényesig biztosan igényt tarthat minden médiát olvasó vagy azzal az oktatásban foglalkozó figyelmére ( IDE KATTINTVA érhető el az oldal). Összesen négy szintet járhatunk be, Kezdőtől a Szerkesztőn át az Oknyomozóig. Az úton azt kell kitalálnunk, hogy vajon az elénk rakott hírek valódiak, vagy netán álhírek. Nekem tetszik, hogy valódi álhírekkel dolgozik a játék, azaz a gyakorlatban azonnal hasznosítható tudást ad. Aki a TanárBlog rendszeres olvasója, vagy csak a múlt héten is erre vetette az internet tengere, egy kicsit hasonló, angol nyelvű álhír-tinderrel találkozhatott (ITT). Hasznos vadászatot kívánunk!

    Bővebben...

  • Furcsa hírek angolórára

    Angolos ötletekX - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    weird news Furcsa, lehetetlen vagy csak valószerűtlen híreket kerestem, mert ezt kívánta a tankönyv. Olyan rövid, érdekes, ám mégis nyelvileg talán használható történetekre volt szükségem, amelyek alapján érdekessé tudom talán tenni a cikkírást, ami - lássuk be - ritkán a diákok kedvence. Rengeteg oldalt átlapoztam, végül az Express nevű bulvárlapra esett a választásom (ITT TALÁLHATÓ, és nem bántam meg. Ezt csináltuk: először kiválasztottam hat hírt (pl. az időutazó Putyin, vagy az ember, aki 34(!!) évig ugyanazt a nejlonzacskót használta), a képeket a történetekről kivetítettem, a diákok pedig megbeszélték, hogy mi van a képen, illetve, hogy mi lehet a történet mögötte. Folytatás a lapozás után!!

    Bővebben...

  • Készítsünk televíziós híreket gyorsan

    Internet a tanórán - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    classtools Nagyon vicces, hasznos, ugyanakkor gyorsan és rendkívül egyszerűen használható ötletet osztunk meg a Classtools boszorkánykonyhájából. Televíziós hírműsorok képernyőképét készíthetjük el hitelesen, személyre szabhatóan, és azonnal le is menthetjük. A fenti képet (mármint itt, a cikkhez tartozót) nem egész egy perc alatt készítettem el, bármilyen hírt meg lehet énekeltetni a diákokkal, sokat, és szívesen beszélnek róluk. No meg jól is néz ki. Az oldal IDE KATTINTVA található, érdemes vele eljátszani.

    Bővebben...

  • CNN - hírek diákoknak

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    cnn Kérdés, hogy mennyire legyünk aktuálisak nyelvórán - vajon fontos-e, hogy foglalkozzunk azzal, ami a világban éppen történik. Ilyen lehet a bevándorlási hullám kérdése jelenleg, ez a három részes videó a Vice oldaláról (angolul, angol felirattal, IDE KATTINTVA) például arról szól, hogy mi a helyzet Líbiában. Sokszor tapasztalom, hogy diákjaink propaganda hírek, vagy egyéb érzelmileg túlfűtött kommentárok alapján formálnak gyakran szélsőséges véleményt egyes aktuális kérdésekről. Én jobban szeretem a magyar forrásoknál a BBC vagy egyéb külföldi források elemzéseit. Ebben nagy segítség például a héten ismét új anyagokkal jelentkező CNN Student News (ITT TALÁLHATÓ). Diákoknak szánt érdekes hírekkel lehetünk folyamatosan aktuális az órán, ellenben nem kell nekünk felkutatni és feldolgozni a forrásokat.

    Bővebben...

  • Appfejlesztő verseny Budapesten - kövesse élőben

    Hírek - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    learnathon Hogy mik nem történnek, miközben az érettségik lázában égnek a középiskolák! Tizenöt ország angolos app-fejlesztő csapata verseng egymással, hogy ki tudja a legjobb angoltanulásra használható, ráadásul a társadalmi felelősségvállalás finom szövetével hálózott alkamazást készíteni. A verseny 2015 május 4-8. között zajlik, a csapatok bemutatkozó filmjeit már most meg lehet tekinteni (ITT TALÁLHATÓAK). De ez mind semmi, mert a szervezők a pénteki (május 8.) bemutatót, ahol minden csapat bemutatja az ötletét pár percben, ÉLŐBEN KÖVETHETIK az érdeklődők (délután 2 és 4 óra között) . Hol ebben a TanárBlog? Az asztal másik oldalán, a zsűriben :) És akinek még ez sem elég interaktivitás, az a bemutatók ideje alatt szavazhat is kedvenc appjára!

    Bővebben...

  • Tartalom rendszerezése, gyűjtése 2.0 - Bibblio.org

    Tippek, trükkök - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    bibblio A hasznos webes tartalom gyűjtése mindig is hasznos tevékenység volt. Voltak az RSS feed-ek régebben, a Google read is ilyen volt, lehetett gyűjtögetni az oldalakt, rendszerezni és egy helyen minden megtalálható volt. Én az iGoogle piaci kivezetését a mai napig gyászolom, de mindegy is, nem rólam szól ez a poszt. Mindenesetre nehéz volt (annyira, hogy nem is sikerült) visszaszokni a böngészőben elmenthető bookmark-okhoz. Helyette aztán lett Delicious (ahol linkeket lehet gyűjtögetni, keresni és megosztani), ami később megszűnt és mindenki menekítette az anyagait máshová, majd mégis inkább jól működik a mai napig. Szóval ennek a hagyománynak a farvizén robbant be a Bibblio.org, amely sokkal összetettebb, ám sokkal hasznosabb is (első ránézésre), mint társai.

    Bővebben...

  • Kis hírek a nagyvilágból (2015. március 3.)

    Hírek - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    színes1 Méretes sáskaként eszi a lelkünket, sarokba szorított anyatigrisként pihen meg az agyunkon az innováció kényszere itt, a TanárBlogon. Sok kezdeményezésünk hosszú ideje sikeres, jónéhány pedig elhalt az évek során, de ettől még lankadatlan törekvéssel próbálkozunk. A legújabb ötletünk a napi kis színes, ahol a világban IKT (vagy nem) terén a holnapi órán használható érdekességeket gyűjtünk csokorba. A lapozás után szó lesz kisgyerekeknek szánt sörösövegről, arról, hogy a WHO szerint mennyit kellene naponta fülhallgatóban töltenünk, de szólunk arról is, hogy tanároknak mi a legújabb mentálhigiénés tipp, vagy hogy Hillary Clinton hogyan blamálta magát IKT terén. Szóval van kis színes.

    Bővebben...