Akkor most milyen veszélyenek is vagyunk online kitéve?

Vezércikk - 2017. március 30.

Írta: Prievara Tibor

A Microsoft nemrég tette közzé egy érdekes kutatás eredményét, amelyben arra keresték a választ, hogy milyen jellegű veszélyeknek ilyen mértékben vagyunk kitéve a digitális térben. Négy kategóriát állítottak fel: Tolakodás (pl. bejelölnek kéretlenül), a Viselkedés (pl. trollkodás), Szexuális és végül a Jóhírnév csorbítása. A kutatás eredményeként létrejött az ún. Digital Civility Index (DCI), amit az alapján állapítanak meg, hogy a felhasználók hány százaléka volt kitéve ilyen jellegű veszélyeknek, kockázatoknak. A kutatást egy remekül strukturált infografikában is közzé tették, amely (IDE KATTINTVA ) érhető el (angol nyelven). A lapozás után pár érdekességet kimazsolázva szeretettel nyújtunk át egy csokorban.

Nem meglepő módon a nemkívánt kapcsolatfelvétel a leggyakoribb kockázati tényező, a megkérdezettek 43%-a mondta, hogy már történt vele ilyen eset.

Érdekes, hogy 30%-ban jelezték magukat már szexuális zaklatásnak kitettnek a válaszadók, illetve 23%-uk vált Sexting áldozatává.

A veszélyek hatására elkerülhetetlen, hogy megváltozzon a viselkedésünk. Íme néhány a leggyakoribb reakciókból:

  • Kevésbé bízom meg másokban online(40%) - ugyanez offline 30%!

  • Probálom konstruktívabban megfogalmazni kritikai észrevételeimet (27%)

  • Előfordult, hogy nem tudtam aludni (23%)

  • Stresszesebb lett az életem. (23%)

  • Romlott az iskolai teljesítményem (15%)

  • Időt és energiát fektettem abba, hogy elkerüljem a zaklatót (17%)

Az látszik tehát, hogy ahogy az offline világban, úgy az online térben is megvan mindennek a kockázata, és erről akár az órán is érdemes lehet beszélgetést kezdeményezni. Vagy íme egy igazán 21. századi projekt: az infografika teljes fordítását el lehet készíteni, majd elküldeni nekünk, amit mi szívesen közreadunk teljes terjedelmében. :)