Betűtípus kézírásból

Tippek, trükkök - 2014. október 31.

Írta: Nádori Gergely

paintfontA tipográfia nagyon érdekes és fontos dolog, bár többnyire kevés figyelmet kap az oktatásban. Steve Jobs saját bevallása szerint azért is volt sikeres, mert nagyon szerette a tipográfiát és ezért ragaszkodott hozzá, hogy a számítógépeik tipográfiailag helyesen jelenítsék meg a szöveget, ezért is lett az Apple annyira népszerű a tördelők körében. A PaintFont nevű oldal (ITT TALÁLHATÓ) vicces bevezetés lehet a betűk művészetébe a diákok számára. Nagyon egyszerűen működik: először ki kell választanunk, hogy melyik betűket akarjuk a saját betűtípusunkban, majd kinyomtatni az így kapott mintalapot. A lapra írjuk be a betűket a saját kézírásunkkal, majd szkenneljük be vagy fényképezzük le. Az elkészült mintát töltsük fel az oldalra és pillanatokon belül elkészül a betűtípus, ami a saját kézírásunkat tartalmazza.

Több dologra is használhatjuk természetesen: már azzal meglepetést okozhatunk a diákoknak, ha olyan nyomtatott szöveget kapnak, ami a tanár kézírásával készült, de akár a kicsiknek is nagy élmény lehet, ha a saját írásukkal tudnak gépelni a számítógépen.

Ha pedig javítani akarunk az elkészült betűtípuson, akkor töltsük le az ingyenes TTFEdit programot (INNEN) amivel bármilyen betűtípust átrajzolhatunk, módosíthatunk.