Dolgozatjavítás mobillal, webkamerával

Tippek, trükkök - 2014. október 21.

Írta: Prievara Tibor

gradecamNem szeretem a többszörös választásos teszteket. Ugyan könnyű őket javítani, de abban az esetben, ha nem nagyon jól átgondoltak a kérdések kevés derül ki arról, hogy valóban mit tud, mit gondol a diák. Kevés derül ki arról, hogy miért nem tud valamit, miért felelt rosszul. Ha azonban nagyon jól kitaláljuk a kérdéseket, jó eszköz lehet. AZ ilyen tesztek értékelésében segít a GradeCam nevű alklamazás (IDE KATTINTVA), a webkamerán vagy akár a mobilon keresztül segít a tesztek kiértékelésében.

Az ingyenes regisztráció után felvihetjük az osztályokat, minden diák kap egy-egy azonosító számot, amit majd a dolgozatra jelölnie kell. Ezt követően megadhatjuk a helyes válaszok kulcsát és kinyomtatni a lapot, amin a diákok jelölhetik a válaszokat. A dolgozat megíratása után pedig semmi más dolgunk nincsen, mint a webkamera vagy a mobiltelefon kamerája elé tartani a lapokat egymás után és már meg is van az eredmény. (A mobilos használathoz le kell tölteni a megfelelő applikációt a telefonra.)

Alapvetően három kérdéstípust használhatunk: többszörös választás, Igaz/hamis és számsor, ez utóbbinál a bekarikázott szám adja a pontszámot. A kérdéseket súlyozhatjuk is, nem kell mindegyiknek ugyanannyit érnie. Ha már ilyen teszteket oldatunk meg, így a legpraktikusabb.