Értékelőtáblázatok automatizálva

Internet a tanórán - 2016. május 29.

Írta: Nádori Gergely

forallrubricsLelkendeztünk itt már eleget arról, hogy milyen hatékony eszköze lehet az értékelésnek az angol nyelvterületen nagyon elterjedt értékelőtáblázat (rubric). A lényge, hogy a diákok a feladataik elvégzése előtt előre megkapják az értékelőtáblázatokat, amiben szerepelnek az értékelés szempontjai és azok szintjei is, rövid leírásokkal. Ezek alapján maguk is láthatják, hogy hol tartanak, hogyan javíthatnak még a munkájukon. Korábban már bemutattuk a Rubistar oldalt, ahol sok-sok példát találunk ilyen táblázatra. A ForAllRubrics nevű oldal (IDE KATTINTVA) abban segít, hogy ilyen táblázatokat készítsünk el és osszunk ki a diákjaink között, ahol ők maguk és mi is követhetjük a munkájukat.

Az oldalra regisztrálva lehetőségünk van arra, hogy felvigyük az osztály tanulóit (ők azután bejelentkezve láthatják a saját feladataikat és eredményeiket), táblázatokat hozzunk létre és osszunk ki nekik, értékeljük a munkájukat.

Az oldalon nem csak táblázatokat készíthetünk, hanem feladatlistákat is, ahol csak annyit jelölhetnek (akár maguk a diákok), hogy az adott dologgal készen vannak-e. Ezeken felül akár jelvényeket is létrehozhatunk, amiket különféle tevékenységekért kaphatnak a diákok. Ezeket aztán a Mozilla Backpack rendszerén keresztül (ITT) valóban megkapják és megoszthatják másokkal is.