Global Virtual Classroom 2016-os verseny - Bán Gyöngyi írása

Vezércikk - 2016. június 3.

Írta: Prievara Tibor

gvcp Idén nem először vettünk részt ebben a nagyszerű nemzetközi versenyben. Lényege az, hogy 3 iskola alkot egy csapatot, és közösen együtt dolgozik szeptembertől március végéig egy témán. Mennyire tudunk együttműködni? Nekünk, tanároknak ismernünk kell néhány alapvető online eszközt, de a legnagyszerűbb ebben a versenyben, hogy van egy mentorunk. Nekünk évek óta Janet néni, aki Chicago-ban élő tanár néni. Rettenetesen segítőkész, tényleg támaszt ad . Ha kérdésünk van akár technikai, akár bármilyen más jellegű, bátran írunk neki, vagy skypon hívom, és akár lépésről lépésre lediktálja, hogy mit hogyan kell megtenni. Biztonságot ad a segítőkészsége.

A versenybe lehetőleg 3 különböző hátterű, kultúrájú iskolát tesznek egy csapatba. Mi idén egy indiai és egy amerikai iskolával dolgozhattunk együtt. Az iskola jelentkezés után szeptemberben zajlik. Itt lehetőségünk van megjelölni azt a témát, amivel majd foglalkozni szeretnénk. Én próbálom mindig a kultúra , ünnepek, zene körben maradni ….megkaptuk a partneriskolák elérhetőségét, és az Edmondón az osztálytermünk belépési kódját. Gyerekek egyénileg regisztráltak, és léptek be . Na, ebből minden évben van keveredés, elfelejtik a kódokat, kevernek egy kicsit. Na, itt a közös falon először bemutatkozunk, ismerkedünk, próbáljuk megközelíteni a közösen választott témánkat. Na, itt ügyelnünk kell az ifjúság tevékenységére, hogy lehetőleg valahol a kulturált kommunikáció szintje maradjon meg. Időnként nagyon belelendülnek az ismerkedésbe A zsűri főképp az itt folyó aktív kommunikációt, együttműködést pontozza. Rendszeresen kell beszámolókat is küldenünk arról, hogy az együttműködés milyen formáját választottuk az adott szakaszban. E-mail, skype, levelek, … Ezen kívül szoktunk videóüzeneteket küldeni, skypon élőben találkozni, és megvitatni a témát, és néha küldünk egymásnak postán „üdvözlő csomagot” kis ajándékokkal országainkról.

Számomra mégis a legizgalmasabb a tanárokkal való közös együttműködés. A gyerekek látványosan dolgoznak az edmodo felületén, mi meg a háttérben keményen levelezgetünk, próbálunk irányt találni. Meg kell tanulnunk egymást elfogadni, tolerálni. Nagyon-nagyon érdekes játék ez az emberi lélekkel, kapcsolatokkal. Teljesen másképp gondolkodik, reagál, dolgozik egy indiai vagy egy amerikai tanár. Időnként, egy-egy döntésnél feszeget határokat a másképp gondolkodás. De pont ezért érdekes, izgalmas ez a történet. Rettenetesen élvezem!!! Nagyon sokat tanulok mindig ebben a 7 hónapban.

Idén mi a sport témát választottuk. Ezen belül mi a magyar sportól írtunk , foglalkoztunk a téli és nyári olimpiákkal, összegyűjtöttük az olimpiák kabalafiguráit is. Öröm volt nézni, ahogy a gyerekek angol nyelvű oldalakon önállóan kutató munkát végeztek. Készítettünk prezi és sway bemutatókat magyar sportról, sportolókról.

Idén is kaptunk az elkészült munkáinkra egy különdíjat. Picike, de a miénk.

Exceptional Academic Excellence and Collaboration.

Nagyon jó kis játék, aminek során a gyerekek nemcsak hogy új ismereteket szereznek egy témában, kutathatnak, megismerhetnek más országokat, de használják és gyakorolják az angol nyelvet.