Házi feladat bingó

Tippek, trükkök - 2018. október 28.

Írta: Prievara Tibor

A házi feladat mindig nehéz kérdés, főleg abban a pontrendszerben, amit én (is) használok. Ez ugyanis feltételez felelősségtudatot, és biztosít autonómiát - abban a tekintetben, hogy a diákok nem csak abba szólhatnak bele, hogy hogyan tanulnak meg valamit, hanem arról is dönthetnek (bizonyos keretek között), hogy mit szeretnének megtanulni. Mondanunk sem kell, hogy ez - főleg a pontrendszer bevezetését követő szakaszban - arra sarkallja a diákokat, hogy olyan feladatokat válasszanak, amelyek könnyen mennek - így lehet sok pontot szerezni. Komoly lépés (mit lépés, Bob Beamon-szerű ugrás), amíg afelé is elmerészkednek, ami nehezen megy. Ebből adódik gyakran, hogy ha egyszer sikerült megtanulni pl. a hivatalos levelet angolból, akkor minden szinten kapok attól a diáktól akár 3 hivatalos levelet is. Ennek a helyzetnek a megoldásában segíthet a Házi feladat bingó, amire a lapozás után mutatok egy példát.

Az ötlet nagyon egyszerű: írjunk fel 16 olyan feladatot, amit feltétlenül szeretnénk, hogy egy adott félévben elvégezzen egy tanuló. Ezekből egyszer csinálnunk kell egy viszonylag egyszerű táblázatot, erre IDE KATTINTVA tölthetünk le egy PDF példát, amelyen - amikor a diák az egyik feladatot teljesíti - az egyes mezőket kihúzzuk, netán lepecsételjük, vagy aláírjuk (ez praktikusabb, mert a félév végéhez közeledve már-már elviselhetetlen lesz a kísértés, hogy egyes el nem készített mezőket a diákok maguknak kihúzzanak - mondván, hogy tanár legyen a talpán, aki fél év távlatából 100+ diáknál minden egyes beadandóra emlékszik, és még ha nyilván is van tartva, hatalmas munka lenyomozni, (hacsak nem vezetjük mondjuk mi is egy Excelben - vagy például a Hashtag.school-ban külön szintként!). Ugyanakkor a pecsételéssel az egésznek 'tanulási útlevél' hangulata is kerekedik, ami nem biztos, hogy rossz.

A diák akkor teljesíti a szintet, ha minden mezőt kihúztunk. Ha szeretnénk egy kicsi pluszt is adni a feladathoz, legyen valóban bingó, hiszen mondhatjuk, hogy aki legelőször elér egy teljes sort, vagy oszlopot, az plusz pontot kap.