Hogyan segítheti a munkánkat a mesterséges intelligencia?

Tippek, trükkök - 2024. február 29.

Írta: Nádori Gergely

kepAmióta megjelentek a nagy nyelvi modelelkre épülő chatbotok és ezzel a mesterséges intelligencia belépett az életünkbe egyszerre lehet arról hallani, hogy hamarosan feleslegessé teszi a tanárok munkáját, de arról is, hogy a tanárok legjobb pajtása lehet majd, ami minden problémájukra válszt ad a dolgozatok összeállításától és javításától kezdve a differenciálásig. Közben arról is sokat hallhattunk, hogy mennyire nem egyszerű jól használni ezeket az eszközöket. Új szakmaként jelent meg a prompt szakértő, aki képes jól kérdezni a mesterséges intelligenciát és már képzések is indultak erről. Mi úgy gondoltuk, hogy arról, miként érdemes a mesterséges intelligenciától kérdezni, érdemes lenne megkérdezni a mesterséges intelligenciát. Mutatunk is ehhez egy bárki által használható remek promptot!

Ehhez az ingyenesen használható ChatGPT-t használtuk (IDE KATTINTVA), ennek adtuk meg az alábbi kérést:

Készíts egy válogatott listát ChatGPT felhasználásának zokról az eseteiről, amelyek mindegyike gondosan kialakítva az én tanári munkámmal összhangban legyen. Ez a lista személyre szabott útmutatóként fog szolgálni számomra, lehetővé téve, hogy kihasználjam a ChatGPT képességeit az én tanári munkám különböző aspektusaiban. Szervezd ezt a listát 10 különböző szakaszra, amelyeket az én tanári munkám relevanciája alapján rendezel. Mindegyik szakaszban hozz létre egy táblázatot "Felhasználási eset" és "Példa kérés" oszlopokkal. Mindegyik szakasz tartalmazzon 5 felhasználási eset példát. A "Példa kérés" egyenesen a ChatGPT-hez intézett kérés formájában legyen megfogalmazva. Kezdd azzal, hogy megkérdezed én hol és mit tanítok, mi az érdeklődésem, céljaim és kihívásaim. Fontos, hogy betartsd a 10 szakaszra vonatkozó kérést, és mindegyik szakaszban 5 felhasználási eset példát adj.

Ha ezt megadjuk neki, akkor először megkérdezi, hogy milyen iskolában és mit tanítunk, mi a számunkra lényeges a tanításban. Érdemes erre minél részletesebben és alaposabban válszolni. Ezek után kapunk 10 olyan területet, ahol felhasználható a ChatGPT és mindegyikre 5-5 példát is azzal a konkrét prompttal, amit meg kell adni neki, hogy valamilyen a tanításban jól használható választ kapjunk tőle.

Érdemes kipróbálni!