Így lettem programozó

Internet a tanórán - 2015. május 16.

Írta: Nádori Gergely

codeHogyan kezdtem el programozni? ez a címe a ma bemutatott weboldalnak (ITT TALÁLHATÓ) és a cím valóban mindent elmond. Történetek sorakoznak itt olyan emberektől, akik valamilyen formában a programozást használják a munkájukban (többnyire programozók) arról, hogy ők miként vágtak neki. Közös bennük a lelkesedés, hogy milyen remek dolog is, ha az ember megondhatja a számítógépnek, hogy az mit csináljon. Az oldalon véletlenszerűen kapjuk a történeteket, de akár egy listából is kiválaszthatjuk, hogy kinek a sztorija érdekel minket. Pályaválasztáshoz remek eszköz lehet, de akár a felső tagozatban is segíthet abban, hogy meghozza a diákok kedvét a kódoláshoz.

Az oldalt olvasgatva rögtön felmerül az ötlet, hogy milyen jó lenne egy hasonló gyűjtemény más szakmákhoz is. Hogyan lettem orvos, tanár, értékesítési menedzser stb. Biztosan lenne olyan gyerek, akinek segítene a választásban.

Még egy apróság van, ami tanulság a legtöbb írásból és ez a hazai informatikaoktatás elégtelensége. Így ír például Gulyás István:

Hatodikban aztán végül megtartották az első informatikai órámat. Rendkívül izgatott voltam miatta, mert bár ekkortájt vettek szüleim egy számítógépet én még nem igazán tudtam kezelni, de szerettem volna megtanulni. Viszont ezek az órák is csalódást okoztak. Már nem is emlékszem rá, hogy miket tanultunk, de azt tudom hogy halálra untam magam ott is, így aztán azon is folytatódott az amőbázás. Végül hetedikben az informatika tanárunk lebetegedett és jött egy helyettes tanár, aki kb. 2 hónapig tanított minket. Az előző tanárral ellentétben ő tényleg tanított. Életemben akkor láttam és írtam először programkódot. Hihetetlen volt. Úgy éreztem magam mintha egy virtuális Isten lennék, aki az akaratával bármit létrehozhat, ami lehet túlzás volt a részemről tekintve, hogy a program amit készítettünk az csak egy rendkívül egyszerű számológép volt, ami megkapott két összeget, valamint egy műveletet és kidobta az eredményt. Mindenesetre amint meggyógyult az eredeti tanárom ismét visszatértünk a régi unalmas tananyaghoz, és mivel nekünk se internetünk, se programozás könyvünk nem volt, így nem tudtam tovább foglalkozni ezzel, de akkor és ott eldöntöttem, hogy középiskolában egy informatikus szakra akarok jelentkezni.

Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy mire is lennének valók ezek az órák.