Interaktív videójáték karakterek építése a tanórán

Tippek, trükkök - 2023. október 25.

Írta: Prievara Tibor

A nyelvtanulásnak is vannak unalmasabb, és érdekesebb részei. Nem mindenki szereti például az emberek külső eírását tanulni, vagy éppen a ruházatot magolni. Külön nehézség, ha olyan csoprtnak próbálod ezt tanítani, akik korban már nem annyira picik, ám a nyelvtudások nagyon alacsony. Aztán egyszer csak beesett a tökéletes megoldás. Személyre szabható, dinamikus felületen lehet karaktereket építeni, még regisztrálni sem kell hozzá, és meglepően sokoldalú.

Miról is van szó? Nos, van egy olyan oldal, amely segítségével videójáték karektereket lehet építeni. Az oldal neve Ready Player Me, és ITT TALÁLHATÓ. A főoldalra érve válaszd ki a 'Try the character builder' menüpontot és már kezdődhet is a játék. Mi mindenre használható?

Nos, adja magát, hogy építhetünk vele karaktereket. Itt a külsőt és a ruházatot egyaránt lehet személyre szabni, nagyon profi a kivitelezés, és könnyen kezelhető a felület. Figyelem, arra érdemes vigyázni, hogy tableten nem mindig működik minden funkció. Ha tableten szeretnénk használni, nézzük meg előtte, hogy fut-e rajta a program. Szintén jelenthet kisebb nehézséget a lassabb net, mivel kicsit forrásigényesebb az oldal, ha egyszerre 20 gyerek elkezdi nyomogatni, kicsit belassulhat. Ez viszont türelmetlenné teszi a gyerekeket, akik elkezdik agresszíven frissíteni az oldalt, ami tönkreteszi a munkájukat - szóval lassítsuk le a diákokat, és nézzük meg előre, hogy elég-e a hozzá a sulis tablet.

A karakterépítő játék önmagában szórakoztató, de több van azért ebben az alkamazásban. Lehet remekül készíteni illusztrációkat - pl. ugyanazt az arcot kék szemmel, szakállal, bajusszal, kalapban, kendővel - így minden ugyanaz marad, de az egy változó kiváló alkalom arra, hogy akár az elkalmazásból Képmetsző-vel kivágva képeket, gyorsan, profi, személyre szabott illusztrációkat készíthessünk.

Remekül működik a diktálás feladat is. Az én esetemben fontos volt, hogy félnek a diákok a hallott szöveg értése típusú feladatoktól, így ennek remek feloldása lehet, ha diktálunk 'egy embert'. Megmondjuk, ohgy milyen legyen a haja színe, hossza, milyen ruhát visel stb. Mivel az eredmény nagyon könnyen ellenőrizhető, a tapasztalat az, hogy nagyon szeretik a gyerekek ezt csinálni, és fontos lesz nekik, amit hallanak, hiszen azonnali visszajelzést kapnak. Ezzel egy egész órán át el lehet játszani.

Végül a saját karakter építése, bemutatása is lehet utolsó feladat. Minden szempontból személyre szabhatják a karakterüket, az eredményt Képmetsző-vel kivághatják (ahhoz, hogy letölthessék, be kell jelentkezni, ami kicsit bonyolultabbá teszi a dolgokat), majd mesélhetnek róla - minél hosszabban, annál jobb. Akár 15-20 mondatot is leírnak egyébként demotivált, vagy kevésbé érdeklődő gyerekek, akik pedig érdeklődnek, akár percekig képesek beszélni a karakterükről.

Továbbgondolva, a karektereket természetesen egymással interakcióba is lehet tenni, így történetek is kialakulhatnak a leírások után. Valóban sokoldalú, izgalmas, érdekes alkalmazásról van szó, próbáljátok ki - nem csak nyelvórán!