• Megtanít bármit! Várj, megtanít bármit?

    Internet a tanórán - 24 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Egyre inkább emelik a tétet az AI alkalmazásokat szakmányban készítő cégek. Tényleg igaz lesz, hogy mindenre van már valami mesterséges intelligencia megoldás. Most egy olyan oldalt mutatunk be, amely nemes egyszerűséggel annyit állít, hogy bármit megtanít nekünk (sajnos még magyarul nem tud, de angolul, németül, spanyolul például igen). Megnéztük, mennyi igaz mindebből, a lapozás után mutatjuk az oldalt, és elmeséljük a tapasztalatainkat.

    Bővebben...

  • Járjuk a világ városait - AI-val generált hangosítással

    Internet a tanórán - 2 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    A Google térképre fejlesztett elég vicces, és pl. angolórán jól használható alkalmazást ajánlunk ma! Egyszerűen megtanulható, hiszen egyetlen kattintás, és már indul is a vicces nyelvóra. A lapozás után mutatunk órai felhasználásra is elvihető példákat.

    Bővebben...

  • Vicces, rajzolós, játékos AI - ilyen is van

    Internet a tanórán - 2 hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    Van az AI-nak játékos, vicces oldala is, amely nem csupán az angolóra, hanem akár rajzon is vicces lehet. A játék roppant egyszerű- egy mesterséges intelligencián alapuló alkalmazást 'tanítunk'. Én nagyon kezdő angolos, hátrányos helyzetű gyerekekkel használtam, nagyon vicces volt! A remek játék ötletét a lapozás után elmondjuk!

    Bővebben...

  • Fogalmazást írtunk ‘versenyre’ - CSAK AI-t volt szabad használni. Ez lett belőle

    - 3 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Amikor a mesterséges intelligencia helyét keressük az oktatásban, jelenleg talán az van kicsit jobban kitalálva, hogy egy tanár hogyan tudja használni (pl. Remek értékelő táblázatokat lehet vele gyártani, vagy képeket viccesen, izgalmasan manipulálni). Emellett a félelem van még jelen, mégpedig attól, hogy ‘jaj, mi lesz, ha a diákok ezentúl ChatGPT-vel írják meg a beadandó esszéket. Gondoltam, hogy fordítok egyet a dolgon, és egy olyan órát terveztem, ahol CSAK ChatGPT-vel volt szabad írni a diákoknak - természetesen tervezni, szerkeszteni lehetett. Meglepően izgalmas, tanulságos óra lett, lapozás után elolvashatjátok a részletes beszámolót róla, így bárki megteheti az első bátortalan lépést az AI integrálása felé a tanulásba - nem csak a tanításba!

    Bővebben...

  • Remekül működő, egyszerű nyelvi szimuláció készítése AI-val

    Nyelvoktatás - 4 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Nehéz diákok, alacsony szintű nyelvtudás, Digitális Témahéttel színesítve, melegfront, napos tanterem, fülledtség- egy kis, falusi iskolában. Nehezített terep. Ráadásul ezek a gyerekek valahogy még kevésbé értik, szeretik a mesterséges intelligenciát, nem érdeklődnek, mivel igazi eredményt elérni vele 'nehéz'. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogyan mentettem meg az órámat a ChatGPT.

    Bővebben...

  • Mesterséges intelligencia a tanórán? Igen, így lehet! Óravázlat

    Nyelvoktatás - 4 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Rengeteget gondolkodtam az elmúlt időszakban azon, hogy a mesterséges intelligenciát hogyan lehet úgy használni egy tanórán, hogy a segítse, ne hátráltassa - vagy éppen kiváltsa - a tanulást. Egy komplex, 90 perces tanórát írok le, ahol angoltanítás ürügyén foglalkoztunk úgy egy témával, hogy - életemben először - úgy éreztem, valóban szerves részét képezi az AI a tanórának, nem volt öncélú a használata, és talán még valódi tanulás, tudásépítés szolgálatába is sikerült állítani. Ajánlom a cikket minden olyan pedagógusnak, aki szeretne egy kicsit a ChatGPT által generált tesztfeladatok mögé is benézni :)

    Bővebben...

  • Egy AI alkalmazás, amelyik beszélget veled és javítja a kiejtésed

    Nyelvoktatás - 4 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Egyre több helyen találkozunk mesterséges intelligenciával az oktatásban, természetesen a nyelvtanulás területe sem fog kivételt képezni. A rengeteg adat rengeteg lehetőséget rejt, az egyik fontos szempont, amely megkülönbözteti a minőségi, hosszabb távon is fennmaradó alkalmazásokat az átgondolatlanul összedobált adatalapú megoldásoktól a tervezés, a kreatív gondolat, ötlet. Ez egyébként tanulság általában az AI osztálytermi felhasználása kapcsán, és ennek szellemében egy egészen zseniális oldalt ajánlunk ma, amely segítségével sokkal hatékonyabban tudunk nyelvet tanulni. Kiejtést, nyelvtant tanít, beszélget veled, hangos olvasás feladatokat ad, és részletesen elemzi a nyelvtudást, valamint segít fejlődni - és mindezt érdekesen teszi, úgy, hogy akár hosszabb ideig is le tudja kötni a nyelvtanulót, nyelvtanárt egyaránt.

    Bővebben...

  • Történetmesélés és emojik - egy iskolai projekt

    Nyelvoktatás - 7 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat nyelvtanároknak az érdekes beszédszituációk megteremtése. Hogyan lehet olyan oktatási helyzeteket teremteni a nyelvórán, amelyek segítségével könnyen tudjuk 'beszéltetni' a diákjainkat. Erről szól az alábbi cikk, egy konkrét projekt rövid leírásával, akár már a téli szünet utáni első órához az élmények feldolgozására. MInimális készülés - maximális hatékonyság! Jó szórakozást!

    Bővebben...

  • Interaktív videójáték karakterek építése a tanórán

    Tippek, trükkök - 9 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    A nyelvtanulásnak is vannak unalmasabb, és érdekesebb részei. Nem mindenki szereti például az emberek külső eírását tanulni, vagy éppen a ruházatot magolni. Külön nehézség, ha olyan csoprtnak próbálod ezt tanítani, akik korban már nem annyira picik, ám a nyelvtudások nagyon alacsony. Aztán egyszer csak beesett a tökéletes megoldás. Személyre szabható, dinamikus felületen lehet karaktereket építeni, még regisztrálni sem kell hozzá, és meglepően sokoldalú.

    Bővebben...