• Egy AI alkalmazás, amelyik beszélget veled és javítja a kiejtésed

    Nyelvoktatás - 5 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Egyre több helyen találkozunk mesterséges intelligenciával az oktatásban, természetesen a nyelvtanulás területe sem fog kivételt képezni. A rengeteg adat rengeteg lehetőséget rejt, az egyik fontos szempont, amely megkülönbözteti a minőségi, hosszabb távon is fennmaradó alkalmazásokat az átgondolatlanul összedobált adatalapú megoldásoktól a tervezés, a kreatív gondolat, ötlet. Ez egyébként tanulság általában az AI osztálytermi felhasználása kapcsán, és ennek szellemében egy egészen zseniális oldalt ajánlunk ma, amely segítségével sokkal hatékonyabban tudunk nyelvet tanulni. Kiejtést, nyelvtant tanít, beszélget veled, hangos olvasás feladatokat ad, és részletesen elemzi a nyelvtudást, valamint segít fejlődni - és mindezt érdekesen teszi, úgy, hogy akár hosszabb ideig is le tudja kötni a nyelvtanulót, nyelvtanárt egyaránt.

    Bővebben...

  • Történetmesélés és emojik - egy iskolai projekt

    Nyelvoktatás - 3 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat nyelvtanároknak az érdekes beszédszituációk megteremtése. Hogyan lehet olyan oktatási helyzeteket teremteni a nyelvórán, amelyek segítségével könnyen tudjuk 'beszéltetni' a diákjainkat. Erről szól az alábbi cikk, egy konkrét projekt rövid leírásával, akár már a téli szünet utáni első órához az élmények feldolgozására. MInimális készülés - maximális hatékonyság! Jó szórakozást!

    Bővebben...

  • Interaktív videójáték karakterek építése a tanórán

    Tippek, trükkök - 5 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    A nyelvtanulásnak is vannak unalmasabb, és érdekesebb részei. Nem mindenki szereti például az emberek külső eírását tanulni, vagy éppen a ruházatot magolni. Külön nehézség, ha olyan csoprtnak próbálod ezt tanítani, akik korban már nem annyira picik, ám a nyelvtudások nagyon alacsony. Aztán egyszer csak beesett a tökéletes megoldás. Személyre szabható, dinamikus felületen lehet karaktereket építeni, még regisztrálni sem kell hozzá, és meglepően sokoldalú.

    Bővebben...

  • MInden nyelvtanár álma - egy kifogyhatatlan tanári játékok kézikönyve

    Nyelvoktatás - 6 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Minden nyelvtanár (na jó, sok nyelvtanár) álma, hogy eg yvégtelen, mindenre megoldást kínáló tanári kézikönyve legyen, aminek meg lehet mondani, hogy milyen feladatot szeretnék az órán, és már kapom is a válaszokat. Ezek nem tesztfeladatok, vagy digitális feladatsorok, hanem olyan kommunikatív, fejlesztő játékok, amelyek izgalmassá, színessé teszik az órát. Amikor a 2000-es évek elején elkezdtem tanítani, az ilyen tematikus, kiegészítő kiadványok ritkák voltak, és rendkívül drágák (akkor kerültek 10 000 Ft-ba). És imádtam őket, mert életet vittek az órákba, és sok munkától szabadítottak meg. Erre tessék, itt van 2023, és már van olyan online felület, ahol ezt 1 perc alatt, személyre szabottan, nyelvi szintre lebontva, tematikusan megkaphatjuk. Itt tartunk ...

    Bővebben...

  • Felismered, hogy hol jársz? Cityguesser - nem csak földrajzórákra

    Internet a tanórán - egy éve

    Írta: Prievara Tibor

    Remek játékot ajánlunk ma, kicsit hasonlít a GeoGuessr nevű alkalmazásra, de az sajnos fizetős lett, regisztrálni kell rá - bonyolult. A Cityguesser(ITT TALÁLHATÓ ) egy kicsit kevésbé kidolgozott, egyszerűbb, mégis remekül hazsnálható - áén nylevtanításban szoktam kommunikáció, képek leírása, történetmesélés tanítására használni. Az ötlet nem bonyolult, ledobnak a világ egyes részein (választhatsz, hogy bárhol, de lehet szűkíteni Európa vagy Amerika nagyvárosaira, valamint van híres épületek, emlékművek játékmód is. Emellett ha szeretnénk osrszágokra koncentrálni (pl. Oroszország, Ausztrália stb.), ezt is megtehetjük. Ebben a játékban nem a Google Maps alapján navigálhatunk, hanem egy videót kapunk az adott városról, és ebből kell kitalálnunk, hol járunk.

    Bővebben...

  • Közszolgálatiság a legmagasabb szinten - BBC Reel

    Nyelvoktatás - egy éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ha azon gondolkodunk, vajon milyen lehet a jó közszolgálati tévé, gyakran jön szembe a BBC. Most egy olyan rövid(-és hosszabb) filmeket gyűjtő oldalt mutatunk be, amely tökéletesen alalmas tartalom-alapú tanórák tervezésére angolórán. Ezen felül bármely tantrgy hasznos kiegészítője lehet. Egy videó alapján egy egész tanórát fel lehet építeni, és csupa érdekes dolgot tanulhatunk. Van történelem, tudomány, vagy éppen világ rovat, de tematikus lejátszási listákat is végignézhetünk. Mindezt felirattal, jó minőségben. Érdemes ránézni, akár tanítani, vagy éppen tanulni belőle. Ja, és mindez IDE KATTINTVA érhető el.

    Bővebben...

  • CityGuesser - aranybánya képleírásokhoz

    Nyelvoktatás - 2 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A CityGuesser nevű alkalmazás (ITT TALÁLHATÓ ) nyelvtanároknak egyszerűen maga a csoda! A képleírás, vagy egy videó történetének az elmesélése, emberek leírása, éppen történő események stb. nem kis fejtörést okoz. A CityGueser megoldja. Egyrészt egy valódi játék a keret, hiszen annyi történik, hogy ledobnak a világban valahol egy városban - választhatunk, hogy hol (pl. USA, Brazília, vagy éppen egy random hely a világon bárhol), és elkezdünk virtuálisan (egy videó segítségével) sétálni ebben a városban valahol. Az élet zajlik körülöttünk, nézelődhetünk, de - abban amit mi átszottunk - gyalogosan mentünk. Eközben rengeteg dolog történik, amit mind lehet narrálni (én úgy csináltam, hogy párban dolgoztak a diákok és csak az egyik nézte a videót, és mesélte a másiknak, hogy mit lát, aztán cseréltek). A feladat szinte végig izgalmas, az, hogy titok, hogy hol járunk kellemes feszültséget ad, és végig célnyelven beszéltek, és még jól is éreztük magunkat :)

    Bővebben...

  • Médiatudatosság tananyagok a BBC-től

    Nyelvoktatás - 4 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Összeállt a BBC és a Microsoft, és remek dolgot találtak ki, (ITT TALÁLHATÓ ) egy 10 fejezetből álló tudatos médiafogyasztást segítő digitális, videó-alapú tananyagot készítettek középiskolásoknak. A témák között szerepel az, hogy mi egyáltalán a média, forráselemzés, mit osszunk meg, és mit ne, valamint külön fejezet foglalkozik a médiamunkás felelősségével a független, pártatlan tájékoztatás tekintetében. A tananyag mindig egy videóra élül, amelyhez OneDrive mappát találhatunk (ez van a lap tetején lévő kék gomb mögött), részletes, igen profi óravázlattal, segédlettel. Órán, vagy digitális projektek során, otthontanulásban kész terméket kapunk, rengeteg felhasználási lehetőséggel.

    Bővebben...

  • Mit esznek a gyerekek a világban?

    Internet a tanórán - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Guardian is gyakran áll elő érdekes, oktatásban is remekül használható anyagokkal. Ma is egy ilyet cikket ajánlunk minden kedves olvasónk figyelmébe (mégpedig IDE KATTINTVA ). Az ötlet egyszerű, mégis nagyszerű: összegyűjtötte egy fényképész, hogy egyes országokban mit esznek egy héten a gyerekek. Dubai, Mumbai, Nizza, Kalifornia, és még sok hely (Malajzia erősen túlreprezentált :) szerepel a sorozaton, és ami még érdekesebbé (és angolórán különösen jól használhatóvá) teszi a képeket az nem más, mint a minden egyes kép mellé illesztett rövid történet, ahol megismerkedhetünk a gyerekek életével, azzal, hogy milyen körülmények között, hogyan élnek. Remek vitaindító, vagy akár olvasás, netán kommunikatív feladat.

    Bővebben...

  • Szövegfelismerő alkalmazás - Sound of text

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Sokan emlékeznek még biztosan a Google é társaik első szövegfelismerő szoftvereire. Többet kellett a rosszul felismert szöveggel dolgozni, mint amennyi idő lett volna eleve begépelni az egészet. Mára nagyot fordult a világ, szinte bármelyik telefonnak lehet (akár magyarul is) e-mailt, sms-t diktálni, és hiba nélkül kapjuk meg az írott verziót. Ennél is tovább megyünk, hiszen a hangszintetizátor alkalmazások is elég viccesek voltak akár csak pár éve. csakhogy eltelt pár év. A Sound of text (IDE KATTINTVA található) a Google szövegfelismerő rendszerét használja, amelynek segítségével bármilyen szöveget beírhatunk (miután pl. angolból kiválasztottuk a számunkra megfelelő akcentust), és ezt ki is mondathatjuk a géppel. A legszebb azonban mégis az, hogy mp3 fájlokat csinál a Text os sound nekünk, amelyeket le is tölthetünk, ha tetszett, amit hallottunk. És igen, működik magyarul is, érdemes kipróbálni :)

    Bővebben...