Kis hírek a nagyvilágból (2015. március 3.)

Hírek - 2015. március 3.

Írta: Prievara Tibor

színes1 Méretes sáskaként eszi a lelkünket, sarokba szorított anyatigrisként pihen meg az agyunkon az innováció kényszere itt, a TanárBlogon. Sok kezdeményezésünk hosszú ideje sikeres, jónéhány pedig elhalt az évek során, de ettől még lankadatlan törekvéssel próbálkozunk. A legújabb ötletünk a napi kis színes, ahol a világban IKT (vagy nem) terén a holnapi órán használható érdekességeket gyűjtünk csokorba. A lapozás után szó lesz kisgyerekeknek szánt sörösövegről, arról, hogy a WHO szerint mennyit kellene naponta fülhallgatóban töltenünk, de szólunk arról is, hogy tanároknak mi a legújabb mentálhigiénés tipp, vagy hogy Hillary Clinton hogyan blamálta magát IKT terén. Szóval van kis színes.

Csapjunk is a lecsó közé! A legérdekesebb talán Clinton ügye, róla kiderült ugyanis, hogy nem volt minisztersége alatt hivatalos email címe, hanem egy magán e-mailről bonyolította a legkényesebb diplomáciai levelezést is. Nem tudom, hányan vették/vennék komolyan, ha hillary.clinton@hotmail.com címről kapnának levelet ezzel: kivonultok Benghaziból, vagy támadunk. Mindenesetre a jelek szerint ez sem kizárható.

A következő, akár órán is használható cikk a BBC-ben jelent meg, mégpedig egy WHO kutatás összefoglalásaként, amelyben arra keresték a választ, hogy mennyi az annyi hangerőben. Hány decibel és milyen hosszú időn keresztül egészséges? A válasz odaát van a BBC-nél, annyit elárulunk, hogy napi 1 óra fülhallgatást javasolnak, illetve max. 4 perc kimaxolt mp3 lejátszós zenehallgatást (mellesleg vuvuzelából 9 mp az ideálisan maximális érték). Érdekes lehet erről elbeszélgetni a diákokkal. Az eredeti cikk ITT TALÁLHATÓ

És most a tanárokról is szóljunk. A Science Daily tudósítása szerint tanárok számára a hosszú, egészséges élet titka a folyamatos tanulás. Kimutatták, hogy azok a tanárok, akik maguk is tanulnak valamit, sokkal egészségesebbek (helyesen: a felmérésben szereplő tanárok viszonylatában statisztikailag szignifikánsabban egészségesebbek) nem tanuló tásaiknál

Végül egy őrült ötlet: ki az, aki gyerekeknek sörösüveg-mintájú ivópoharat tervez? Pedig terveztek, és 11.99 dollárért meg is vehetjük.

Hát, ennyi lenne ma a tudomány és technika érdekességeinek világából. Nemsokára ismét visszatérünk a rovattal, ha történik valami izgalmas a világban.