KórházSuli konferencia (2015. október 3.!)

Vezércikk - 2015. szeptember 4.

Írta: Prievara Tibor

kórházsuli Nagy szeretettel hívunk minden érdeklődőt a KórházSuli program első konferenciájára, amelyet 2015. október 3.-án rendezünk Budapesten, az Eötvös József Gimnáziumban (Budapest, Reáltanoda utca 7, 1053). Jelentkezési lap ITT TALÁLHATÓ! Ki is a KórházSuli? Nos, egy olyan diákok, tanárok, szülők és kórházpedagógusok által közösen működtetett program, amely tartós kórházi ápolásra szoruló (pl. daganatos) beteg gyerekek számára készít játékos, interaktív tananyagokat személyre szólóan! Célünk, hogy minden olyan iskolás korú gyermek hozzájuthasson a saját igényeire szabott tananyaghoz, amely segíti őt a tanulásban. Ehhez digitális tananyagot fejlesztünk az E-studygroup használatával (ez egy keretrendszer, amelyben sokféle tananyag gyorsan elkészíthető). A konferencia részletes programja, valamint további információ magáról a KórházSuliról a lapozás után, mindenkit nagy szeretettel várunk!! (Ebéd lesz! :) ) Találkozzunk október elején. (A szervezők: Almássy Móni, Berczelédi Réka és Prievara Tibor)

A KórházSuli konferencia tervezett programja:

9.30-10.00: Regisztráció

10.00-11.00 Bemutatkozunk (Mi is ez az egész? Hogyan jött az ötlet, mit szeretnénk elérni, mit tettünk eddig, és hová szeretnénk eljutni)

11.00 - 16.00 - Forgószínpadszerűen összesen 4 (egyenként 60 perces) interaktív műhelymunkát tervezünk (közben minden csapatnak ebéd is lesz természetesen) az alábbi témákban:

  • IKT műhely (itt mindenki megtanulhat saját interaktív tananyagot készíteni 60 perc alatt. Megígérjük, hogy menni fog, semmilyen előképzettség nem szükséges hozzá)

  • Közösség műhely (itt megismerkedhetnek a résztvevők egymással, akár már itt csoportokat alakíthatnak, megbeszélhetik az esetleges jövőbeni közös munkát)

  • Kórházpedagógiai műhely (itt sok mindent elmesélünk arról, hogy milyen is a kórházban tanulni. A foglalkozást olyan tanárok és diákok tartják, akik ezt megtapasztalták. He tényleg érdekel, miért hasznos a KórházSuli, itt biztosan kapsz válaszokat).

  • Pszichológiai műhely (itt a feladatra készülve fontos tapasztalatokat lehet szerezni, hogy valóban felkészülten vágjon bele mindenki a feladatba).

16.00-17.00: A tapasztalatok közös elemzése, hogyan tovább?

Pár szóban a KórházSuli-ról is emlékezzünk meg: a kórházba kerülő diákok a kórházpedagógus segítségével kapcsolatba kerülnek egy középiskolai csapattal (szaktanár, diákok), akik kifejezetten az ő számára fejlesztenek online, interektív tananyagot (pl. ha éppen az ország három részre szakadása a téma történelemből, akkor arról). A fejlesztett anyag egy általam megálmodott felületen, az E-studygroup nevű oldalon található interaktív, játékos applikációgyártó oldalon készül el. A diákok közösen dolgoznak tanárukkal, és valódi értéket hoznak létre, amely segít egy beteg gyereknek - és nem utolsósorban a kórházpedagógusnak - abban, hogy mindenki saját tempójában, játszva tudjon fejlődni. Minden betegnek lesz egy mentora, aki részben online, részben néha a kórházban is segít neki a tanulásban.

Nagyjából ennyi a terv, és mindenki csak nyer a programban, hiszen:

a kórházpedagógus munkáját megkönnyítjük,

a beteg gyereknek személyre szóló interaktív, játékos tananyagot készítenek

a gimnazisták értelmes munkát végeznek, látszik, hogy hasznosul a világban a munkájuk, iszonyatos erőfeszítéssel dolgoznak, nagyon megtanulják azt az anyagrészt, amiről az appot készítik (ráadásul közösségi szolgálatként is elszámolhatják :)

készül egy interaktív tananyag adatbázis, amit bárki használhat bármikor

... és végül, egyetlen adóforint nélkül, saját erőnkből sikerül enyhíteni egy több ezer beteget érintő, komoly problémán az országban.