Lassan jön a Skype fordító

Hírek - 2015. február 22.

Írta: Prievara Tibor

skype translator Emlékszem, milyen csodálattal töltött el a Star Wars fimekben az, ahogyan videókonferenciákat tartottak a sötét oldalon, illetve milyen izgalmas tudományos fantasztikus élmény volt a Bábel halról olvasni, amely (ha bárki a fülébe tette) bármilyen nyelven képes volt kommunikálni Douglas Adams klasszikusában. Igaz, ott hozzátették, hogy a Bábel hal azzal, hogy a kommunikációs korlátokat elsöpörte (de pl. a kulturálisokat nem), több háborút eredményezett, mint bármi addig az univerzumban. Aztán meg azon gondolkodtam, hogy amikor a csodák megvalósulnak, csak egyszerűen csendben természetessé válnak. Most már nem megy csodaszámba a videókonferencia pl. Skype-on, vagy Hangouts-ban, és a fordítók is egyre ügyesednek. Most a Skype translator eljövetelét jelentették be, előzetest már most is láthatunk belőle, és a lapozás utűn azt is elmeséljük, hogy mit tud és mivel fogja (a fejlesztők szerint) megváltoztatni az életünket.

Szóval a preview oldal IDE KATTINTVA érhető el, és amit igér, az nem kevés (sem pedig jó hír a nyelvtanároknak). Ezeket fogja állítólag tudni:

Valós időben fordít beszélgetéseket Skype-on

Ez természetesen oda-vissza működik, azaz amit mások mondanak, az automatikusan fordítódik a mi nyelvünkre

A beszélgetés szövegkönyve folyamatosan megjelenik a képernyőn

Üzeneteket küldhetünk, amelyek 40 különböző nyelven jelennek meg

Nem rossz, bár kicsit ijesztő. Elnézve a Google vagy a Bing fordító jelenlegi állapotát, azért még van mit csiszolni a rendszeren, de meggyőződésem, hogy sikerülni fog előbb-utóbb, és ez lehet a jövő kommunikációjának az egyik kulcsa. vagy persze nem, de majd kiderül!