Mennyire okos a mesterséges intelligencia

Hírek - 2024. május 29.

Írta: Nádori Gergely

PISAAmióta megjelentek a nagy nyelvi modellekre épülő mesterséges intelligenciák, a ChatGPT és társaik, szinte mindenkiben az a kérdés motoszkál, hogy vajon mennyire okosak ezek a rendszerek. Papagájok csupán, amik értelem nélkül ismételgetnek dolgokat vagy valami olyasmi van mögöttük, ami hasonlít az emberi gondolkodásra. Egyáltalán hol van a különbség a gondolkodás és aközött, ami pontosan úgy néz ki, mint a gondolkodás? Erre egyhamar nem fogunk tudni válaszolni, de egy érdekes kísérlet eredményét megosztjuk.

2023 közepén jelent meg az OECD tanulmánya, amiben a különböző ChatGPT változatoknak adták fel a PISA teszt feladatait. Hogyan teljesít az átlagos 15 éveshez képest? Maga a tanulmány IDE KATTINTVA olvasható el, de a legfontosabb eredménye ezen a grafikonon látható:

diagram

Ha a matektanárok fellélegeznének, akkor rossz hírem van a számukra, szeptemberben a ChatGPT-4 új változata már jobban teljesített matematikából is, mint az átlagos 15 éves diák. Egy másik tanulmány (ITT OLVASHATÓ) azt találta, hogy a mesterséges intelligencia japán nyelven kifejezetten gyengébben teljesített a PISA teszten, mint angolul, ami arra utal, hogy a programok tréningezése során érdemes lehet jobban koncentrálni az angoltól eltérő nyelvekre is.

Mindebből nekünk tanárok az a legfontosabb tanulság, hogy már nem elég, ha abban segítünk a diákoknak, hogy az eddigi átlagos képességeket érjék el, mert annál biztosan többre lesz szükségük.