Milliárdos értékű támogatás a 21. századi oktatásért

Hírek - 2015. november 20.

Írta: Nádori Gergely

kepMától több mint 150 ezer tanár és oktató ingyen használhatja a Microsoft legmodernebb, felhőalapú Office 365 programcsomagját öt PC-n vagy Mac-en, illetve további öt különböző mobileszközön, legyen szó tabletről vagy okostelefonról. A Microsoft a magyar gazdaság versenyképességének fejlesztéséhez szeretne hozzájárulni az oktatási rendszer újabb, 4 milliárd forint értékű támogatásán keresztül.

Mától teljeskörű a Microsoft szerepvállalása a magyar oktatási rendszer támogatásában, a Microsoft Tisztaszoftver Program kibővítésével. A kezdeményezés a kormány és a technológiai vállalat stratégiai partnerségének keretén belül jött létre. Az egyetemi közösség, valamint az összes, közoktatásban tanuló diák után immár 130 ezer köznevelésben dolgozó tanárnak és 25 ezer oktatónak is biztosítja a legmodernebb Microsoft programok használatát – elősegítve ezzel a tanárok és a diákok közötti valódi kommunikációt és együttműködést. Minden tanár évi 26 ezer forint értékű szoftvercsomagot használhat díjmentesen. A Word, Excel, PowerPoint, OneNote és számos további alkalmazás segíti mostantól a tanárokat akár offline, akár online dolgoznak is. Mától a pedagógusok is jogosultak a Microsoft Office 365 Oktatási verziójának otthoni, ingyenes telepítésére öt PC-n vagy Mac-en, illetve további öt különböző mobileszközön, és így a Microsoft újabb, mintegy 4 milliárd forint értékben támogatja a magyar oktatási rendszert.

A tanároknak a letöltéshez az Educatio Nonprofit Kft. által biztosított webes felületen – http://www.o365.educatio.hu/ – kell regisztrálniuk.

Mindegy milyen gyártmányú és milyen platformú eszközt használ a pedagógus, mostantól térítésmentesen használhatja a legmodernebb, felhő alapú technológiát használó szoftvereket. Így a mobil és asztali eszközökön is ugyanabban az ismerős környezetben dolgozhatnak a pedagógusok. A dokumentumok tárolására 1TB méretű OneDrive tárhelyet biztosít a Microsoft, tökéletes mobilitást biztosítva, hiszen a dokumentumaihoz mostantól minden tanár bármikor, bárhonnan hozzáfér. A felhőalapú technológia lehetővé teszi a kollégákkal való együttműködést akár virtuálisan is, a legbiztonságosabb felhőszolgáltatás segítségével. A kezdeményezés célja, hogy a 21. századi Magyarországon egy gyerek se nőjön fel úgy, hogy ne tudja legalább alapszinten használni az infokommunikációs eszközöket.

„A magyar gazdaság versenyképessége elképzelhetetlen jól képzett fiatalok nélkül. Ez pedig elképzelhetetlen a megfelelő szintű digitális írástudás, a digitális készségek elsajátítása nélkül. A Microsoft hisz az iskolák erejében és abban, hogy egy szakmai összefogásra épülő tanári közösség és egy elkötelezett iskolai vezetés átütő eredményt érhet el a tanulási környezet átformálásában. Ezért kerül bele a tanároknak szóló Office 365 oktatási verziójának otthoni használata a Digitális Oktatási Alapcsomagba, hogy a pedagógusok több időt szánhassanak az órákra készülésre, élménygazdagabbá tehessék óráikat a digitális megoldásokra támaszkodva” – mondta Ormosi Viktor, a Microsoft Magyarország kormányzati üzletágának igazgatója.

A Microsoft küldetése hozzásegíteni a világ minden lakóját, vállalatát és közösségét ahhoz, hogy többre legyen képes. Éppen ezért a Microsoft nem csak szoftverekkel, hanem tudással is támogatja a magyarországi oktatási rendszert. Az Innovatív Tanár Program és az ahhoz hasonló helyi kezdeményezések révén a tanárok tízezrei valódi szakmai közösség részeseivé válhatnak. Ötleteket meríthetnek, hogy hogyan vigyék be a digitális eszközöket a mindennapi munkájukba, hogyan tehetik izgalmasabbá, élménygazdagabbá óráikat. Innovatív módszerekkel oszthatják meg ötleteiket kollégáikkal, és azokat akár virtuális térben ki is próbálhatják, hogy a működő módszerek minél több iskolába eljussanak.

Az élményközpontú tanulás hatékonysága Magyarországon is bizonyított. A digitális eszközök használatát a tanulásban a Microsoft Mintaiskolákban is segíti. A program támogatja az intézmények részvételét a nemzetközi hálózatokban, szakmai támogatást adnak az új munkamódszerek használatához, s képzéseket szerveznek a pedagógusoknak.