Növényfelismerés mobilon - majdnem jó

Letölthető anyagok - 2014. augusztus 16.

Írta: Nádori Gergely

telefonMi lehet az, amire a mobiltelefon igazán jól használható a tanításban? Mi az, amiben pont a mobil volta lehet az előnye? Például a terepen végzett vizsgálatok biológiából. A növényhatározás nem könnyű dolog, sok dologra kell figyelni és gyakran le is kell szedni a növényt ahhoz, hogy megvizsgáljuk. Ráadásul a növényhatározók vagy túl kevés fajt tartalmaznak, vagy mindent, de akkor a határozókulcsok rengetegében elvész az egyszeri diák. Milyen jó lenne, ha egyszerűen a mobiltelefonról lehetne azonosítani a növényeket! Van már ilyen alkalmazás, még ha nem is tökéletes, de látszik, hogy hamarosan majd az lehet.

Az első amit bemutatunk nem valói mobil alkalmazás, hanem webes, a novenyhatarozo.info oldalán találhatjuk (IDE KATTINTVA). Ez egy klasszikus határozó, ahol kiválogathatjuk az egyes jegyeket (levélalak, virágszín stb.) és a rendszer ajánlatokat tesz, hogy ezek alapján melyik növényről lehet szó. Ha van mobilnet, érdemes használni.

Más elven működik a Pl@ntNet nevű francia program (ITT TALÁLHATÓ), ebben lefényképezhetjük az azonosítani kívánt növény részeit (levelet, virágot, termést, kérget) és ezek alapján próbálja meg azonosítani a program, hogy milyen fajról lehet szó. Sajnos nekem nem adott igazán jó eredményeket, egy kislevelű hársat például nádnak nézett, de az is látszik, hogy ha egyre jobbak lesznek az azonosító algoritmusok, ezek a programok is jobbak lesznek.

Az előbbihez hasonló elven működik majd a Phyto nevű mobil alkalmazás, ami a Szegedi Egyetemen készül (ITT ÍRNAK RÓLA), állítólag pár héten belül elérhető lesz. Ennek az az előnye, hogy nem csak a központi algoritmussal dolgozik, hanem taníthatjuk is, tehát minél többen használják, annál jobb lesz.

Úgy látszik, hogy ma még nem hagyhatjuk otthon a növényhatározót, ha terepre megyünk, de nincs messze az idő, amikor egy mobil már helyettesíteni tudja.