Ötösre írta az érettségi esszét a mesterséges intelligencia

Hírek - 2022. december 6.

Írta: Nádori Gergely

dall-e képA minap jelent meg egy minden eddiginél okosabb és ügyesebb mesterséges intelligencia chatbot, a ChatGPT, amit bárki kipróbálhat (IDE KATTINTVA). ezzel a mesterséges intelligenciával beszélgetni is lehet és magyarul is elég jól tud. Érdekessége, hogy az informáciit, adatait nem közvetlenül a webről szedi, hanem csak abból, amire tréningezték. Adta magát a gondolat, hogy nézzük meg, miként teljesítene az érettségin.

Az októberi biológia emelt érettségi esszékrédést kapta meg és a tíz pontból én 6-ot gond nélkül megadnék neki, amivel már meg is van a jeles. Az alább olvasható a feladat, az MI megoldása és a javítókulcs is:

1. Értelmezze a kihalási küszöb fogalmát, kapcsolatát a genetikai sodródással és a beltenyészet következtében föllépő leromlással! Magyarázza el, hogy mely természetvédelmi intézkedésekkel csökkenthető ennek veszélye!
2. Hozzon két példát a természetvédelem jogi lehetőségeire a fajok védelme érdekében, valamint két példát az aktív természetvédelem fajmegőrző szerepére!
3. Mutassa be egy példán keresztül a tájidegen fajok behurcolásának, bejutásának veszélyeit!

A kihalási küszöb fogalma azt jelenti, hogy egy adott fajnak a populációja olyan mértékben csökkenhet, hogy a faj kihalásának veszélye fennáll. A kihalási küszöb a genetikai sodródással áll kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy a faj populációjában kevesebb genetikai változatosság lesz, ami rontja a faj alkalmazkodóképességét. A kihalási küszöb általában a beltenyészet következtében lép föl, amikor egy faj populációjában az öröklődő tulajdonságokat örökítő gének eltérő változatait hordozó individuumok száma csökken.

A kihalási küszöb veszélye csökkenthető természetvédelmi intézkedésekkel, mint például a fajok védelmére szolgáló természetvédelmi területek létrehozása, a veszélyeztetett fajoknak nyújtott védőoltások és a fajokkal kapcsolatos tudományos kutatások támogatása. Emellett fontos a fajok közötti párosítások szabályozása is, hogy megakadályozzák a beltenyészetet és megőrizzék a fajok genetikai változatosságát.

Az aktív természetvédelem fajmegőrző szerepét például a fajok védelmére szolgáló természetvédelmi területek létrehozása és kezelése jelenti. A természetvédelmi területeken a fajok természetes élőhelyeit védik, és lehetővé teszik, hogy a fajok biztonságosan reprodukálódjanak és szaporodjanak. A természetvédelmi területeken az emberi tevékenységek is szabályozottak, hogy a fajok élőhelyeit ne zavarják meg.

Másik példaként az aktív természetvédelem fajmegőrző szerepét a veszélyeztetett fajoknak nyújtott védőoltások jelentik. A veszélyeztetett fajoknak nyújtott védőoltások segítenek a fajok ellenálló képességének növelésében, és csökkentik a betegségekkel szembeni érzékenységüket. Így a veszélyeztetett fajok nagyobb eséllyel tudnak ellenállni a külső hatásoknak, és biztonságosabban reprodukálódhatnak.

A tájidegen fajok behurcolásának, bejutásának veszélyeit például a Caulerpa taxifolia nevű tájidegen faj mutatja. A Caulerpa taxifolia egy tengeri alga, amely a Földközi-tengerben honos. A Caulerpa taxifolia behurcolását a Francia Riviérán valaki tudatosan elkövette, és azóta az alga elterjedt a Földközi-tengerben. A Caulerpa taxifolia gyorsan szaporodik, és tönkreteszi a tengeri élővilágot, mivel elnyomja a helyi fajokat. Emellett a Caulerpa taxifolia toxinokat is termel, amelyek veszélyesek az emberekre és az állatokra.

A Caulerpa taxifolia példája mutatja, hogy a tájidegen fajok behurcolása vagy bejutása veszélyes lehet a helyi ökoszisztémákra, mivel elnyomhatják a helyi fajokat, és ökológiai instabilitást okozhatnak. Emellett a tájidegen fajok rontják az ökológiai egyensúlyt. Emellett a tájidegen fajok által okozott ökológiai instabilitás káros hatással lehet a természeti erőforrásokra, az emberi tevékenységekre és az emberekre is. A tájidegen fajok gyakran betegségeket terjeszthenek a helyi fajokra, és a helyi ökoszisztémákba való bejutásuk általában költségekkel jár a fajok védelme és a természetvédelem érdekében.

1. A kihalási küszöb alatti populációlétszám nem teszi lehetővé a faj tartós fennmaradását (az adott területen). 1 pont
Oka: a véletlen változások, így a genetikai sodródás változatosságot csökkentő hatása, 1 pont
a kis populációkban föllépő beltenyészet miatt nő a recesszíven öröklődő betegségek/rendellenességek megjelenésének kockázata. 1 pont
Természetvédelmi vonatkozások: megfelelő nagyságú terület / megfelelő élőhelyi változatosság stb. fenntartása ahhoz, hogy a védendő faj létszáma ne essen a kihalási küszöb alá. Más konkrét példa, pl. ökológiai folyosók fenntartása is jó válasz. 1 pont 2. A védett fajok gyűjtése / vadászata tilos, 1 pont
a belőle készült termékek kereskedelme is tiltott: 1 pont
valamely példa említése, pl: szőrmék, elefántcsont, kaktuszgyűjtés stb. 1 pont
Aktív védelem: pl. sérült példányok gyógyítása / tenyésztés-szabadon engedés / magbankok / invazív, behurcolt fajok visszaszorítása. 1 pont
Más faj és a védelem másféle módjának bemutatása is elfogadható. 3. A behurcolt fajok kiszoríthatják az őshonosakat / betegségeket terjeszthetnek / mezőgazdasági károkat okozhatnak 1 pont
Valamely példa említése, pl: parlagfű – allergia / tigrisszúnyog – vírusos betegségek. Más veszélyforrás és példafaj említése is megfelelő. 1 pont

És, hogy minden kerek legyen, a cikkhez a képet is egy mesterséges intelligencia készítette, a Dall-E.