Skype-a-thon

Hírek - 2015. november 27.

Írta: Nádori Gergely

skype-a-thonDecember 3-án s 4-én kerül megrendezésre a nagy Skype marathon, a Skype-a-thon. A cél, hogy minél több osztály beszélgessen minél több osztállyal, akár a jól ismert Mystery Skype formátumba, akár más keretek között. A program oldalán (IDE KATTINTVA) választhatunk formát (Mystery Skype, vendégelőadó, virtuális kirándulás*) és kereshetünk hozzá partnert is. Bármelyiket is tesszük, biztosak lehetünk benne, hogy nagy élmény lesz a gyerekeknek és nem kell hozzá egy projektoron, internetkapcsolaton (amit akár egy mobiltelefon is adhat) és a mikrofonon kívül semmi. Íme a hivatalos beharangozó:

Microsoft Global Education Skype-a-Thon

Csatlakozzon Ön is a világméretű kezdeményezéshez december 3-án és 4-én a határok nélküli tanulás közös ünneplésére!

December 3-án és 4-én egy világméretű, oktatási Skype-a-Thont-t szervezünk a határok nélküli tanulás ünneplésére. A 48 órás küldetés célja, hogy egymillió mérföldet utazzunk be együtt – virtuálisan.

Tervezzen be erre az idősávra osztályával vagy iskolájával egy Skype hívást többszáz kollégánk, tanárunk, előadónk egyikével vagy akár egy komplett osztállyal a világ tetszőleges pontján, hogy a gyerekek a Mystery Skype alkalmazás segítségével csodálkozhassanak egymásra.

Hogyan csatlakozzon?

1. lépés: Látogasson el a Skype-a-Thon oldalára az oktatási oldalról indulva. Ha első alkalommal jár itt, a rendszer egy profil beállítására kéri majd. Ezzel a gyors regisztrációval máris egyszerűen kapcsolatba léphet bármely másik iskolával vagy osztállyal akár a világ legtávolabbi pontjáról, és egyúttal részesévé válik a Microsoft pedagógusainak közösségéhez, amelynek keretein belül támogatást kap szakmai fejlődéséhez, hozzáfér óravázlatokhoz, releváns, szakmai fórumokhoz csatlakozhat és érdeklődésének megfelelő tréningeken vehet részt.

2. lépés: Válassza ki azt a Skype típust, amelyben részt kíván venni. Három lehetősége lesz:

· Mystery Skype Játék – Világméretű találós kérdés két osztály között. Azáltal, hogy kérdezz-felelek alapon a gyerekeknek rá kell jönniük, melyik ország tanulóival beszélgetnek éppen, pillanatok alatt játszva és élvezetesen tanulnak és tudnak meg egyre többet egymás országának földrajzáról, kultúrájáról, a hasonlóságokról és különbségekről, illetve arról, hogyan is élnek kortársaik a világ másik csücskében.

· Vendégelőadó az órán – Hozza össze osztályát egy rendhagyó órára egy önkéntes, meghívott előadóval a világ bármely pontjáról, számos tudományág vagy témakör képviselői közül választva.

· Virtuális kirándulás – Vigye el egy kalandos utazásra diákjait anélkül, hogy elhagynák az osztálytermüket!

Győződjön meg arról, hogy a játék, Skype beszélgetés vagy virtuális utazás időpontját december 3-ra vagy 4-re tervezi, hogy így Ön is részt vehessen a világszerte egyidőben tartott, oktatási kihívásunkon, a Skype-a-Thon-on.

3. lépés: Vágjon bele és december 3-án, illetve 4-én lépjen be és Skype-oljon osztályával együtt!

4. lépés: A hívás után posztoljon egy kreatív képet és mutassa meg közösségének, hogy mekkora utazást tettek meg a diákjaival! Ha tag-et használ (Twitter, Instagram), tegye mögé a #skypeathon jelzést, hogy jelezze: részt vett a kihívásban!

Segíthetünk?

Jelezze a helyi oktatási csapatnak, ha elakad vagy kérdése van, de közvetlenül a nemzetközi Skype-a-thon koordinátorokhoz is fordulhat.

Kedvcsinálóként tekintse meg a programról készült Sway bemutatót, amely végigvezeti a kezdeményezés lépcsőfokain és mutat néhány példát a hívások típusaira, a csatlakozás lehetőségeire is.

A mai ismereteinkkel megtehetjük, hogy a technológiát arra használjuk, hogy a gyerekek előtt megnyissuk a világot: hogy végtelenné tegyük számukra az elérhető tudást és tartalmakat. Tudatos, nyitott világlátású diákokat nevelünk, akiknek eszközöket és fórumokat adunk a kezükbe ahhoz, hogy tapasztalataikat, ötleteiket, lelkesedésüket határokon átívelően is megoszthassák egymással.

Tegyünk együtt azért, hogy ez a Skype-a-Thon látványosan, átütő erővel mutasson rá a határok nélküli tanulásban rejlő lehetőségekre!