Tananyag Google streetview segítségével

Nyelvoktatás - 2014. június 2.

Írta: Prievara Tibor

streetviewHogy ez eddig nem jutott eszembe! - gondoltam magamban, amikor a napokban a Google streetview alkalmazás segítségével próbáltam megnézni, hogy hová is kell mennem egy megbeszélésre másnap. Elkezdtem virtuálisan sétálgatni a környéken, és hirtelen rádöbbentem, hogy mennyi információt ad egyetlen helyszín. Miért nem csinálok ebből tananyagot? Mert esetleges, hogy mikor, hol mi van éppen - válaszoltam magamnak. Aztán meglett a megoldás: mi van akkor, ha egy képernyővideó készítő alkalmazással felveszem a Streetview-n bejárt útvonalat egy videóra, és az lesz a tananyag? És ez lett! Nem egészen 5 percnyi munkával sikerült olyan részletgazdag tananyagot készíteni, amelyről akár egy óráig lehet beszélni. Részletek a lapozás után.

A feladat tehát egyszerű: felvenni egy bejárt útvonalat a Google streetview-ban. Példaként álljon itt EZ A KEZDETLEGES VIDEÓ, ahol a Lánchídtól a Parlamentig tettem egy sétát Budapesten. Lássuk, mi mindent lehet ezzel a másfélperces videóval kezdeni:

Mivel én angolt tanítok, rengeteg részletre érdemes koncentrálni - nagyon könnyű írni 10 állítást a látottakról, a diákoknak pedig ki kell találniuk, hogy igazak-e az állítások. Itt annyira sok az adat, hogy koncentrálhatók akár közlekedési eszközökre, külső megjelenésre, útvonalra, házakra / épületekre stb.

Szintén érdekes lehet ugyanez, de mondjuk Montevideo-ban, ahol amellett, hogy emberek öltözködését tanulmányozzuk, meglátogathatjuk a város nevezetességeit, összehasonlíthatjuk az épületeket, boltokat, stb.

Szintén egyszerű lehet mondjuk London nevezetességeit meglátogatni így, ahol az épület előtt körbejárva kell kitalálni, hogy éppen hol is járunk.

Megj.: képernyővideók készítéséhez én a Community Clips nevű programot használtam. Tanács: ha túl gyorsan lépegetünk a Streetview-ban, akkor a kép kicsit elmosódott lesz - hagyjunk időt a videókészítő szoftvernek arra, hogy utólérjen minket - lassítsunk le néhy egy kicsit :)