Vajon mennyire környezttudatos az AI használata?

Hírek - 2024. március 12.

Írta: Prievara Tibor

Sok kérdést feltettek már az mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban. Mivel naponta jönnek újabb és újabb hírek, eddig talán soha nem látott sebességgel változik a világ körülöttünk, úgy döntöttünk, hogy a TanárBlogon elindítunk egy rövidebb, Hírek rovatot is, ahol a pedagógiával, osztálytermi munkával kapcsolatos, max. 5 perc alatt fogyasztható hasznos, rövidebb írásokat teszünk közzé. Érdemes lesz követni minket - és előfizetni is! Mai írásunk a környezettudatosság kérdését járja körbe - vajon tisztában vagyunk-e azzal, tudjuk-e, hogy egy AI alkalmazás használata mekkora ökológiai lábnyomot hagy? Egyre több ilyen számítás van, érdekes eredményekkel. Részletek a cikkben.

Sokan biztatják diákjaikat, hogy kísérletezzenek bátran a ChatGPT-vel, vagy a Copilot-ban a designer alkalmazással, készítsenekek saját szórakozásukra vicces képeket, montázsokat, sőt, most már videókat is. Hiszen ez tök vicces. Ami igaz is, ugyanakkor érdemes lassan arra is figyelni, hogy vajon mindezzel mekkora ökplógiai lábnyomot hagyunk magunk után. Most már vannak erre számítások, pl. az MIT Technology Review cikkében részletesebben kifejtve, mindenestere elég az hozzá, hogy egytlen kép generálása AI segítségével kb. annyi energiát emészt fel, mintha feltöltenénk a telefonunkat. Ami azért elég komoly. Arról nem is beszélve, hogy ez csak a felhasználás kérdése. Egy AI tréningezése ennek a sokszorosa - egy egyszerű AI betanítása is annyi káros kibocsátással jár, mint amennyit 5 gépkocsi egész üzemideje alatt termel.

Egy másik, újabb, kutatás azt vizsgálta, hogy a ChatGPT betanítása 175 milliárd paraméter alapján annyi CO2 kibocsátással jár, mint 112 benzinüzemű autóé egy teljes évben (ITT A TANULMÁNY

Egy szó, mint száz, gondoljunk erre is, amikor vicces képeket generáltatunk saját magunk szórakoztatására. Hasznos, jó dolog tud lenni az AI, de jelenleg az látszik, hogy elég komoly energiaigénye van. Legyünk tudatosak ebben is.