Viszlát Facebook csoport, helló Teams

Vezércikk - 2017. december 3.

Írta: Prievara Tibor

Most már lassan fél éve, hogy minden Facebook csoportom megszűnt, amely iskolai csoport volt, és - meg kell, hogy mondjam - az életem sokkal egyszerűbb lett. Nem az volt természetesen az alternatíva, hogy megszűnik köztem és diákjaim között a kommunikáció, hanem az, hogy egy zárt, biztonságos, mégis egyszerűen használható felületre tereltem a szakmai kommunikációt. Erre a Microsoft Teams lett a megoldás (ami egyébként ingyenesen használható minden magyar iskolában). Mivel mostanra teljesen világosan látszik, hogy mi minden változott meg, gondoltam, talán hasznos lehet összegezni pár rövid pontban.

  1. Elvált a hivatalos és a magánéleti kommunikáció. Mivel viszonylag sokan írtak hivatalos ügyben, egy idő után átláthatatlanná vált, hogy ki miért keresett. A Messenger használata összekötődött a Facebook csoportok használatával. Sokkal többen írtak privát üzenetet, mint kommenteltek a csoportban, így azon vettem észre magam, hogy naponta fél-, néha egy órát is azzal töltök, hogy a Facebook csoportba kitett tartalmat magyarázom Messengeren.

  2. Előbb kérdez, aztán olvas: Facebook-on annyi az impulzus, hogy felületesebben olvasunk óhatatlanul. Kicsit elegem lett abból, hogy leírok valamit, erre kapok 3 kérdést, ami pontosan arra utal, amit leírtam. A fájlokban feltett tájékoztatóimat szinte senki nem olvasta el, egyfolytában az ott taláható iformációk egy részét másolgattam be privát üzenetekbe. Ez kétségtelenül idegesítő, de ha egészen őszinte akarok lenni, én magam is így működöm. Nem tudom olyan figyelmesen olvasni a posztokat, ha közben villog minden az oldalon - új üzenetek, értesítések, máshol megosztott posztokra érkező kommentek, stb.

  3. Messengeren minden hosszabb. Teams-ben kizárólag a konkrét kérdésről beszélünk, és nem kellenek a 'csetes' extrák. Messengeren a kommunikáció része, hogy nem csak kérdés-felelet van, hanem utána egy vicces matrica, amire illik egy gif-et küldeni stb. Mivel a felület pont az, ahol magánéleti kommunikáció is zajlik sokaknak, ezeknek az 'udvariassági' elemei valahogy átcsúsznak egy iskolai kérdésbe is. Ez annyit jelent, hogy egy kérdés-felelet üzenetváltás helyett kb. 5 percig tart, és még 4 plusz üzenet elküldésével jár a beszélgetés. Teams-ben ennek nincs meg a 'kultúrája', és nincs is annyi gif, maradunk az üzenet végére biggyesztett smiley-nál.

  4. Nincs annyira kéznél: a Teams nincs ott a diákjaink mindennapjaiban, ezért kevesebb a feleslegesen feltett kérdés. Más az, ha csak a Facebook-on barangolva látok a csoportban valami kiírást, és ott van a tanár, akitől egy kattintással lehet kérdezni, akár csak addig is - unatkozva - amíg a barátunk megírja, hogy melyik megállóban találkozunk a mozi előtt. Kéznél vagyunk, egyszerű kérdezi. Ráadásul ezzel egy kicsit a felelősséget is a tanárra toljuk, hiszen 'én megkérdeztem, mert nem értettem, ő nem válaszolt, szóval honnan tudtam volna, hogy mit kell csinálnom'. Ha Teams-ben kommunikálunk, ez megszűnik, ugyanis az nincs kéznél! Külön felületet kell nyitni, vagy appot letölteni, nehézkesebb az egész. De csak annyival, hogy valóban csak akkor érkezzenek kérdések, ha valamit nem tudnak.

  5. Azonnal válaszok: Mivel látszik Facebook-on, hogy online vagyunk-e, és az is, ha elolvastunk egy üzenetet, folyamatosan érezhető a nyomás, hogy gyorsabban kommunikáljunk. Az sem megoldás, hogy nem veszem figyelembe az üzeneteket, mert az is látszik, ha 2 perce voltam 'aktív', de a három órája feltett kérdésre mégsem érkezett válasz. Ráadásul egyébként meg szeretném a csetet használni arra, hogy egy baráti beszélgetést megszervezzek valakivel estére. Azon vettem észre magam, hogy ilyenkor - csak, hogy letudjam - gyorsan válaszolok a diákoknak. Ez persze csak olaj a tűzre, legközelebb már ezt a sebességet várják el, és ha nem jön azonnal válasz, úgy érzik, a részükről a dolog le is van tudva. Teams-ben nem vagyok mindig jelen, de könnyű megszokni, hogy naponta maximum 2-szer felnézek, és válaszolok minden kérdésre. Így sokszorosan hatékonyabb vagyok, ráadásul nincsenek folyamatosan jelen a diákok sem, nem nagyon tud hagyományos cset-helyzet kialakulni. és még sértődés, és nyomás sincs, mert elvben elfogadja mindenki, hogy nem azonnal kell a válasz, de a gyakorlat, illetve a Facebook igen erős törekvése, hogy többet, többekkel és gyorsabban kommunikáljunk, felülírja ezt.

Most már egy ideje ebben a rendszerben dolgozom, és meg kell mondanom, sokkal kényelmesebb, és rengeteg időt szabadít fel, és stressztől kímél meg. A júniusban hirdetett 'digitális diéta' ezen eleme tehát működik, számításaim szerint naponta akár 20-30 üzenetet is megspórolhatok, ami akár egy órát is elvett a napomból. És mégis sokkal kiszámíthatóbb, tudatosabb és hatékonyabb lett a szakmai kommunikációm a diákokkal. Természetesen ez a magán jellegű üzenetekre nem vonatkozik, továbbra is Messengeren küldenek ál-sajnálkozó képeket, ha kikap az Arsenal. De annak valóban ott a helye.