• Eszközök tanároknak nagy mennyiségben

    Internet a tanórán - 3 éve

    Írta: Nádori Gergely

    toy tehater12 éve írtunk már a Toy Theater oldalról, de úgy tűnik, azóta fejlődött annyit, hogy érdemes újra elővenni. Akkor elsődlegesen a zenei játékokról volt szó, most viszont a tanároknak szánt eszközeiket mutatnánk be (IDE KATTINTVA találhatók. Nagyon sok olyan eszköz van itt, amiket órán felhasználhatunk, akár online, akár offline tanítunk éppen. Vannak itt olyan mindig hasnos dolgok, mint a visszaszámláló, sorsoló, kockák, ezek kifejezetten jól mutatnak az interaktív táblán is.

    Bővebben...

  • Virtuális számtan

    Internet a tanórán - 3 éve

    Írta: Nádori Gergely

    abakuszMost, hogy már az alsósok is az online térbe kényszerültek kifejezetten hasznos lehet ez az oldal, amit Fleischer Sára ajánlott a figyelmünkbe, semmi nagy dolog, nem mesterséges intelligencia és kiterjesztett valóság, csak egyébként ismerős eszközök gyűjteménye. Az U-46-os iskolakörzet oladlán találhatunk egy remek kollekciót (IDE KATTINTVA) virtuális eszközökből: számolórúd, abakusz, számegyenes, számolókorong, minden, ami az alsós matematikaórákon gyakran előkerül. Külön jó, hogy sem regsiztráció, sem speciális bármi nem kell a használathoz. A virtuális órákon is jól jöhet, ha megosztjuk a képernyőnket, de a diákok is használhatják, ha éppen a suliban maradt volna az eszköz.

    Bővebben...

  • Anyagok Írországból

    Letölthető anyagok - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    scoilnetHogyan segítheti az állam a tanárok munkáját? Például úgy, hogy egybegyűjt mindenféle óravázlatot, eszközt, anyagot, amit az általános iskolában használni lehet. Ezt tette az ír oktatási minisztérium is 1998-tól kezdve, így jött létre a Scoilnet gyűjtemény (IDE KATTINTVA). Nem csak angolosoknak érdemes körülnéznie, mert nagyon sok remek ötlet van itt a helyesírási tesztektől az internetbiztonságon át egész német nyelvleckékig és a testnevelőknek szánt anyagokig.

    Bővebben...

  • Mostan színes tintákról

    Letölthető anyagok - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    crayolaGyakran lehet hallani, hogy a 21. században milyen fontos a művészeti készségek, a kreativitás fejlesztése. (Ennek nagy harcosa Sir Ken Robinson akinek nem régen jelent meg erről könyve is) és aki már számos TED elődásban hangoztatta nézeteit.) Többek között ezért is kezdenek néhol a STEM (tudomány-technika-mérnökség-matematika) helyett már a STEAM megközelítésről beszélni (ugyanaz, csak még a művészet is hozzá van rakva). Az egyszeri tanrának azért továbbra is dilemma lehet, hogy mégis miként lehet a művészeteket jól beleilleszteni más tantárgyakba is. Nos, mutatunk rá 1700 ötletet!

    Bővebben...

  • Tanárblog unplugged: összeadós játék

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kártyaAhogy egyes metálzenekarok is néha adnak erőstés nélküli, unplugged koncertet itt a TanárBlogban is bemutatunk olyan ötleteket, amikhez semmilyen komoly technikára, számítógépre nincsen szükség. Most éppen egy olyan játékot, ami az összeadást és az osztást segít gyakorolni, kellően kaotikus és mozgalmas, minimális előkészítéssel és tíz perc alatt lezavarható. Remek bemelegítő játék lehet vagy elővehetjük akkor, ha eg kicsit mozgatni akarjuk a diákokat az óra közben.

    Bővebben...

  • LEGO projektek

    Letölthető anyagok - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    maker kepAz idei BETT kiállítás egyik érdekessége volt számomra, hogy a LEGO nem új termékekkel, hanem egy új megközelítéssel jelent meg rajta. A maker szemléletet ötvözték a LEGO adta lehetőségekkel és így készítettek el olyan projekt ötleteket, amiket kicsik és nagyok is tudnak használni. Mindezek IDE KATTINTVA érhetőek el. Vannak egészen kicsiknek szánt apró feladatok, amik a tervezés alapjait tanítják meg játékos formában és vannak a felső tagozatosoknak szánt komplexebb projektek is. Mindegyik egy probléma megfogalmazásával kezdődik és arra biztatja a diákokat, hogy mielőtt nekikezdenének építkezni, egy kicsit gondolják át, hogy mi is a probléma lényege és mi lehet a hatékony megoldás rá. Természetesen ötleteket is találunk a megvalósításhoz.

    Bővebben...

  • Okosboboz - rengeteg interaktív tananyag

    Tananyagbázis - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Az Okosdoboz ( ITT TALÁLHATÓ ) egy valaha volt nagyon izgalmasnak induló kezdeményezés, amely vagy elhalt, vagy tetszhalott, vagy csak elengedték a készítők, mindenesetre rengeteg hasznos információval és tananyaggal szolgálhat alsó, és felső tagozatos diákoknak egyaránt. Sok mindent ígér a bemutatkozó szöveg regisztráció után, nekem sajnos ez nem működött, de nem kell bánkódnunk, hiszen a videó szekcióban százával láthatunk rövid, érdekes, tananyaghoz kötődő filmeket, valamint, ha pl. az alsó tagozatos anyagok között tallózunk, évfolyamonként több mint száz játék, interaktív feladat vár minket. Tudáspróba, gyakorlás, videók, ameddig csak a szem ellát. Fura is egy kicsit, hogy ez így, kicsit gazdátlanul árválkodik, amikor - bár megjelenésében és technikai kivitelezésében nem igazán 2017-es - nagyon sok iskolában komoly hasznát lehetne venni.

    Bővebben...

  • Matek csata

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kivonasRemek kis alkalmazás Android telefonokra a Math Battle, vagyis Matek csata (ITT TALÁLHATÓ). Egyszerű műveleteket gyakorolhatunk vele, összeadást, kivonást, szorzást és osztást három lehetőségből kell kiválasztanunk a helyes megoldást. Amitől igazán izgalmas lesz, az a csata üzemmód. Ilyenkor a telefon (vagy tablet) képernyője két félre oszlik és ketten mérkőznek meg egymással . Beállíthatjuk, hogy mindenki más-más feladatot kapjon, vagy ugyanazon kelljen gondolkodniuk. Ha valaki eltalálta a jó megoldást, kap egy pontot és jön a következő kérdés. Ha valaki rosszul tippel, elveszít egy pontot. Igazi izgalmas verseny, ami segíti a gyors fejszámolást.

    Bővebben...

  • Kodu kupa

    Hírek - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kodu kupaSoat írtunk már a Kodu nevű ingyenes játékkészítő környezetről, amiben a programozás alapjait tanulhatják meg gyerekek. Idén egy versenyt is hirdet a Microsoft 9-12 éves gyerekeknek, amiben minél ötletesebb, minél izgalmasabb, minél kreatívabb játékot vagy interaktív történetet kell készíteniük. A részletek IDE KATTINTVA olvashatók, a nevezés határideje november 10. Az alábbiakban némi segítség a Kodu használatához:

    Bővebben...

  • Matekjátékok kicsiknek

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    mathgamesHa egy oldalnak az a neve, hogy matek játékok, akkor nem kell meglepődnünk, ha matekos játékokat találunk rajta. nem okozhat tehát senkinek meglepetést, ha meglátogatja a Math Games elnevezésű oldalt (IDE KATTINTVA). Az oldalon óvodásoknak és az első három osztály tanulóinak vannak feladatok (sajnos csak angolul), olyanok, amik a matematikai készségeket fejlesztik. Jópofa dolog, hogy a feladatokra rá is lehet írni, ami segíti a feladatmegoldást, a gondolkodást. Érdemes megnézni, mi mindent lehet csinálni a diákokkal és talán az sem baj, ha elmondjuk szóban, hogy mi a feladat az egyes játékoknál.

    Bővebben...