• Bionic reader - olvass könnyebben

    Tippek, trükkök - egy éve

    Írta: Prievara Tibor

    Komoly kérdés, hogy mi lesz vajon az olvasás jövője - esetleg mi az olvasás jelene. Nem tudományos kutatás, de a gimnáziumi felvételi szóbali részésn egyértelműnek tűnik, hogy az a 8. osztályos gyerek, aki olvas, érdekesebben, változatosabban tudja kifejezni magát. Ez persze közhely. A kérdés az, hogy a többséggel mit lehet tenni, aki nem szeret, akar, netán már nem is tud olvasni? Az egyik megoldás, hogy leöntjük egy 'játékosított sziruppal' az olvasást, és olyen izgalmas, interaktív élménnyé alakítjuk, amely egy 9 éves gyereknek 2023-ban is fogysztható, gaykorlatilag elveszítve az olvasás 'olvasás-jellegét'. Mivel a világ nem arra halad, hogy egyre több gyerek lenne képes kocentrált, hosszútávú erőfeszítésre, hogy egy összetettebb szöveget feldolgozzon, lehet, hogy ez a helyes út. Vagy egy helyes út. Azoknak, akik még olvasnának, de pl az ADHD az újuktba áll, elkészült egy Bionic reader nevű app (ITT TALÁLHATÓ), amely kiemeli a szavak egyes részeit, így fókuszálva a felhasznláó figyelmét. Érdemes lehet kipróbálni - bele kell tölteni a szöveget, és már olvashat is a gyermek. Létezik Chrome kiegészítő, és telefonis applikáció is.

    Bővebben...

  • Vegyük fel bárminek a hangját online - kiegészítő

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Chrome Audio Capture nevű böngésző kiegészítés nagyon praktikus eleme lehet minden Chrome-ot használó tanárnak és diáknak. Az ötlet rendkívül egyszerű: IDE KATTINTVA töltsük le a Google Play-ből a kiegészítőt, ami meg fog jelenni a böngészőnkben (egy piros kör formájában). Ezek után, ha bármikor olyan szeretnénk hangként (mp3-ban) rögzíteni azt, ami a képernyőnkön éppen zajlik (pl. kivenni csak fél percnyi hangot egy videóból), nem kell mást tennünk, mint elindítani a kiegészítőt (vannak hozzá nagyon jó kis billentyűkombinációk is), és már indul is a rögzítés. Amikor készen vagyunk, állítsuk le a felvételt, kattintsunk a Save gombra, majd bárimre használjuk az mp3 fájlunkat. Arra érdemes figyelni, hogy 20 perces korlát van a flvétel hosszát illetően.

    Bővebben...

  • Érettségi+ - végre egy igazán jó app??

    - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Nemrégiben osztották meg a Facebook-on tanár ismerőseim lelkendezve az Érettségi+ app-ot ismertető cikket (ITT OLVASHATÓ), azzal a felhanggal, hogy végre egy applikáció, amely valóban segít a felkészülésben. IKT iránt (és történelem iránt is) érdeklődő átlagos felnőttként azonnal le is töltöttem, és izgatottan nyitottam meg. Bevallom, értem a lelkesedést mindenért, ami online, app, kattintható, tappintható. Ugyanakkor nehéz amellett elmennünk szótlanul, hogy ez az app NEM egy pedagógiai innováció, hiszen teljesen lecsupaszított szövegfájlokat és pár száz tesztkérdést tartalmaz. Slussz. Miért gondoljuk azt, hogy ez egy innovatív megoldás? Mitől lenne szórakoztató? Hol van benne a valódi újdonság? Hiába kerestem, nem találtam. Lehet, hogy lassan érdemes lenne leállni arról, hogy csak azért, mert app formában jelenik meg valami, vajon hordoz-e pedagógiai hozzáadott értéket?

    Bővebben...

  • Kódolás teljesen kezdő felnőtteknek - szöcskével

    Letölthető anyagok - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Egy rendkívül egyszerű, mégis remekül használható appot ajánlunk ma (ITT TÖLTHETŐ LE a Google Play-ről, amely rendkívül egyszerűen követhető, a kódolás szépségeit mégis lépésről lépésre bemutatni hivatott. Némi angoltudás nem árt hozzá, de feladatok nagyon szépen visznek be minket a sűrűjébe a dolgoknak. Egy szöcskével kell lépdelnünk, és például országok zászlóit kell színkódok, illetve az irányok megadásával kiraknunk. De ez csak a kezdet, később további - immár bonyolultabb - kihívások is várnak ránk Ha letöltjük, az app joggal lehet kihívója a Facebook-nak vagy az Instagram-nak, ha csak öt percünk van, vagy várakozunk az orvosi rendelőben.

    Bővebben...

  • Az AR az új forradalom?

    Vezércikk - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Minden évben jut nekünk valami, ami forradalmasítja az oktatást. Van, amikor ez kormányzati szinten van jelen, és például rengeteg interaktív tábla üzembe helyezését jelenti. Ezekből mostanra nagyrészt rendkívül drága vetítővásznak lettek. Előtte is voltak forradalmak, a videó, a szalagos magnó, a televízió, és legújabban a tabletek és a mobiltechnológia. Ehhez a listához társul most az AR alkalmazások egyre nagyobb csapata. Rendkívül látványos, ha egy kép a tankönyből 'megelevenedik', és 3D-ben bejárható, forgatható lesz. Ilyen ötlettel nyert egy fiatal fejlesztőcsapat az Imagine Cup országos döntőjében, és ez rendbe is van teljesen. A gond az, hogy a cikk szerint is ismét forradalmasítják az oktatást - a tankönyvkiadók nagy örömére. A lapozás után rövid okfejtés következik.

    Bővebben...

  • SMS történet szimulátor

    Internet a tanórán - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ma egy appot találtunk, amely segítségével remekül lehet SMS történeteket készíteni. A Chat story maker (ITT TALÁLHATÓ a Google play-en) beállításai rendkívül egyszerűk: kiválaszthatjuk a két szereplőt, elkezdhetünk gépelni, majd ha elkészültünk, egyetlen kattintással videót generálhatunk az SMS sztoriból. Ezt aztán elmenthetjük, és az órán lejátszhatjuk. Egyszerű, és viszonylag nagyszerű - és főleg egyszerű - alkalmazás.

    Érdemes nyelvórán például nyelvi funkciók tanítására használni - elsősorban nem hivatalos, formális szerkezetek bemutatására, persze.

    Bővebben...

  • SzívCity - egy életmentő app

    Letölthető anyagok - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Az Szív city ITT TALÁLHATÓ egy potenciálisan életmentő app. A koncepció nagyon egyszerű, és a közösségi funkcióit használja ki a mobilkommunikációnak. Ha letöltjük az applikációt, és saját bevallásunk szerint tudunk újraéleszteni, akkor beregisztrálhatunk a rendszerbe. Az OMSZ is a fejesztők között van, ezért, ha riasztást kapnak hirtelen szívmegálláshoz, akkor a mentők mellett az appot is riasztják, aki megnézi, hogy a közelben hol található önkéntes, aki a helyszínre sietve elkezdheti az újraélesztést. Feltétlenül érdekes kezdeményezés, de ez - mint minden hasonló app - csak akkor működik, ha elég sokan letöltik, és jó eséllyel van valaki az eset közelében. Ha már részt vettünk ilyen képzésen, talán megér egy percet.

    Bővebben...

  • Kétéltű- és hüllőhatározó app

    Termtudos ötletek - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Érdekesnek látszó mobiltelefon alkalmazást készített az MME, amelyben kétéltűeket és hüllőket határozhatunk meg, vagy csak tanulhatunk róluk a lexikonból. Összesen három alapfunkciója van az appnak: Milehet?, Lexikon, és Játék. Ha a Mi lehet?-re kattintunk, ott lépésről lépésre választhatunk, egészen addig, amíg meg nem határozzuk az előttünk lévő állatot. Választhatunk pl színt, testalkatot, míg végül jó eséllyel csak egy akad fenn a szűrőn. A sikeres meghatározás után rengeteg további információt kaphatunk az állatunkról. A Játék - nem meglepően - egy határozó kvíz, ahol ki kell választani kép (és pl. békák esetében hang) alapján, hogy milyen élőlényről is van szó. Részletesebb leírást, és linkeket az alkalmazásokhoz az MME oldalán, (IDE KATTINTVA) találhatunk.

    Bővebben...

  • Help - egy hajléktalanokat segítő app

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Mindenre van már app - szokás mondani. Nemrég akadtam egy érdekes, új magyar applikációba, a neve Help INNEN TÖLHTETŐ LE A GOOGLE PLAY-EN. Az ötlet egyszerű, ugyanakkor rendkívül hasznos is lehet, már ha van bennünk igény arra, hogy az utcán élő hajléktalanok ne csupán ad hoc jelleggel, hanem kicsit szervezettebben kaphassanak segítséget. Egy térképet látunk, amelyen bejelölhetjük, ha valahol egy rendszeresen megtalálható hajléktalan embert ismerünk. Megadhatjuk a nevét, és azt, hogy mire van éppen szüksége Így, a többi felhasználó ezt láthatja, és ha éppen arrafelé jár, és van otthon felesleges abból, amire a hajléktalannak éppen szüksége van, gyorsan és könnyen odaadhatja. Vagy mi is akár bejelölhetjük a közelünkben élő embereket. És segíthetünk egy picit.

    Bővebben...

  • Elsősegély angolul telefonra

    Letölthető anyagok - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    red cross Ma az amerikai vöröskereszt appját ajánljuk mindenki - elsősorban angolul tanulók (vagy tudók) - figyelmébe. Sokat gondolkozunk azon, hogyan is lehetne az appokat jobban bevonni az oktatásba. Nos, ennek lehet ekár ez a First Aid app is az egyik jó példája. Töltessük le a diákokkal otthon az alkalmazást (androidra pl. IDE KATTINTVA, de létezik iPhone-ra is), majd tegyünk fel 10 kérdést (pl. Mit tehetünk, ha valaki mellettünk égési sérüléseket szenved?), és a diákok feladata, hogy az app segítségével a megfelelő válaszokat megtalálják. MIvel az alkalmazásban minden kategorizálva található meg, azt is megtehetjük, hogy külön témaköröket adunk meg, amelyből egymásnak kell később beszámolniuk. Találhatunk videókat is a First Aid-ben, ami segíti a praktikus információk áramlását. Ha azonban csak saját épülésünkre használnánk az alkalmazást, arra is remekül használható.

    Bővebben...