• Közszolgálatiság a legmagasabb szinten - BBC Reel

    Nyelvoktatás - 2 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ha azon gondolkodunk, vajon milyen lehet a jó közszolgálati tévé, gyakran jön szembe a BBC. Most egy olyan rövid(-és hosszabb) filmeket gyűjtő oldalt mutatunk be, amely tökéletesen alalmas tartalom-alapú tanórák tervezésére angolórán. Ezen felül bármely tantrgy hasznos kiegészítője lehet. Egy videó alapján egy egész tanórát fel lehet építeni, és csupa érdekes dolgot tanulhatunk. Van történelem, tudomány, vagy éppen világ rovat, de tematikus lejátszási listákat is végignézhetünk. Mindezt felirattal, jó minőségben. Érdemes ránézni, akár tanítani, vagy éppen tanulni belőle. Ja, és mindez IDE KATTINTVA érhető el.

    Bővebben...

  • Újságírás a 21. században - interaktív játék

    Nyelvoktatás - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Milyen a modern, hiteles újságírás a digitális világban? Naná, hogy erre is a BBC fog valami érdekeset kitalálni. Az iReporter (ITT TALÁLHATÓ ) nevű interaktív játékban a közösségi médiával foglalkozó újságíró bőrébe bújhatunk, ahol a médiamunkások örök dilemmáját tapasztalhatjuk meg ... mi a fontosabb; a gyorsaság, a hatás, vagy a pontosság. Egy történetben kell folyamatosan döntéseket hoznunk (például egy chat app leállásáról Twitteren található személyes tweet-ek alapján tájékoztatunk (gyorsabban), vagy megvárjuk a hivatalos állásfoglalást, és reakciót a cégtől, amely esetben pontosabb és megbízhatóbb lesz a hír, ellenben nem mi leszünk az elsők, akik közzéteszik. Érdekes, változatos, és valódi döntéseket kell hoznunk a játék során. Nagyon tanulságos és izgalmas fejlesztés, média témakörben angolórákon kötelező feladat :)

    Bővebben...

  • Letölthető hangeffekteket keres? Mutatunk 16 000-et ingyen

    Letölthető anyagok - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A BBC, naná, hogy már megint a BBC - gondolhatjuk, és helyesen tesszük. Komoly mintát nyújt mindenkinek, aki azon töpreng, hogy vajon mi is a dolga a közmédiumoknak. No de nem is erről van most szó, inkább örüljünk a legújabb meglepetésnek, amit a brit közmédia elénk szór: nem kevesebb, mint 16 000 hangeffektust tölthetünk le ingyen, és használhatunk fel személyes, oktatási vagy kutatási célra. A hangokat wav formátumban kaphatjuk kézhez, és a licenc feltételrendszerén belül szabadon fel is használhatjuk. Érdemes kicsit körbenézni az oldalon, ki tudja, mikor lesz szükség egy puskalövés effektre, vagy éppen egy vitorlás hangjára viharban. IDE KATTINTVA már lehet is kezdeni a böngészést.

    Bővebben...

  • Közszolgálatiság - a BBC-n, hol máshol

    Letölthető anyagok - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    in our time Sokszor lelkendeztünk már a BBC zseniális anyagaiért, és ez most is pontosan így lesz. Az In our time című rádióműsorban (amely ITT TALÁLHATÓ ) hosszabb, 45-60 perces, műsorokat hallgathatunk közérdeklődésre számot tartó témákban, mint például történelem, vallás, filozófia, vagy éppen természettudományok. A műsorokat mintha a magyar iskolai sávszélességre tervezték volna, ugyanis mindegyik letölthető mp3 formátumban. Én nem vinném be a teljes műsort, de akár ötperces blokkokban, több órán át, vagy éppen egy rövidebb, összefüggő részt kiemelve, izgalmas, élő, és az angolórán kívül is jól használható tudást dolgozhatunk fel.

    Bővebben...

  • Interaktív menekülés Szíriából és egyéb érdekes tudnivalók

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    szíria Sokat beszélünk manapság a menekültekről. Íme egy régebben már megosztott játék arról, hogy milyen Szíriából menekülni. Nagyon jól működik. Már megint a BBC, mondhatnánk. És igazunk lenne. Közszolgálatiság másképpen. Itt az is feladata az állami médiának, hogy megértesse többek között azt a polgárokkal, hogy mi miért történik a világban. Így készült az az interaktív 'játék', amelyben végigélhetjük egy szíriai menekült dilemmáit, sorsát. Angolul kell tudni a játékhoz, nem is túl bonyolult, de rendkívül intelligens és érdekes. Kiterjedt kutatások és személyes beszámolók összegzése után készült el. Tanórán (ha van internet) is érdemes lehet végigjátszani a játékot (amely ITT TALÁLHATÓ ) nem hosszú és van elég játékelem benne, hogy valóban érdekes legyen.

    Arra érdemes figyelni, hogy a játék ne vegye át az irányítást az információszerzés felett. Azaz, ne csak vadul kattintgassanak a diákok egészen addig, amíg nem oldják meg a feladatot, hanem például minden zátonyra futott próbálkozás után írják le, hogy hol és miért akadtak el. Később a jegyzeteik alapján tudnak beszámolni egymásnak a tapasztaltakról, végül akár egy esszében ezt othon meg is lehet írniuk.

    Bővebben...

  • Premier league interaktívan

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    bbc, premier league life Nem szabad hagyni, hogy a TanárBlog jellegű szakmai blogot aljasul behálózza az egyes sportok iránti irracionális rajongás. Azt is tudom, hogy a labdarúgás feltétlenül rezonál pozitívan mindenki szívében manapság. Ezért is gondoltam, hogy távol tartom a labdát kergető eszetlen felnőttek szőtte talmi ragyogást az IKT és a 21. századi pedagógia valódi dicsfényétől. Nos, ez egészen eddig sikerült, azonban a BBC olyan, az angol első osztály történelmét feldolgozó interaktív alkalmazást készített, amely nálam erősebb férfiakat is a nyílt érzelemnyilvánítás szűkülő, sötét alagútjába csalt volna. A neve My premier league life (ITT TALÁLHATÓ), és annyit kell tennünk, hogy kiválasztjuk kedvenc csapatunkat (pl. Arsenal), beírjuk a születési dátumunkat, és megtudhatjuk, hogy e sártekén eltöltött rühes pár évünk hogyan teljesedik ki kedvencünk focitörténelmének napsugaraiban. Aki szereti az angol focit, ettől jobban megszereti; aki nem, az most lesz rajongó.

    Bővebben...

  • Interaktív menekülés Szíriából

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    syria Már megint a BBC, mondhatnánk. És igazunk lenne. Közszolgálatiság másképpen. Itt az is feladata az állami médiának, hogy megértesse többek között azt a polgárokkal, hogy mi miért történik a világban. Így készült az az interaktív 'játék', amelyben végigélhetjük egy szíriai menekült dilemmáit, sorsát. Angolul kell tudni a játékhoz, nem is túl bonyolult, de rendkívül intelligens és érdekes. Kiterjedt kutatások és személyes beszámolók összegzése után készült el. Tanórán (ha van internet) is érdemes lehet végigjátszani a játékot (amely ITT TALÁLHATÓ ) nem hosszú és van elég játékelem benne, hogy valóban érdekes legyen.

    Bővebben...

  • Head squeeze - egy profi YouTube csatorna a BBC-től

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    head squeeze Sokszor és sokat beszélünk arról, hogy milyen is lehetne egy jó közszolgálati médium. Hogyan szolgálhatná a nemzet felemelkedését, próbálhatna meg nem politikai (na jó, nem kizárólag politikai) igények kiszolgálására berendezkedett szervezetként egyre kevésbé népszerű élni életét. És ilyenkor gyakran hozzuk fel a BBC-t, hogy no lám, bezzeg ők. Ha valaki rendszeresen többet időzik a BBC oldalán (vagy nézi az adásait), ennek virtuálisan kézzel fogható bizonyítékait is találja. Kedvencem a BBC Future cikkgyűjteménye, de említhetnénk a GCSE Bitesize oldalát is, ahol az angol érettségire készülhetünk fel. Most egy YouTube csatornát ajánlunk minden angolul tanuló vagy tanító figyelmébe, melynek Head squeeze a neve, és rövid - 4-6 perces, azaz órán is kiválóan használható - videók segítségével tanít, magyaráz, segít megérteni a világot (IDE KATTINTVA érhető el).

    Bővebben...