• Ötletek a digitális otthontanuláshoz - digitális idegenvezetés

    Tippek, trükkök - 4 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Látható, és valószínűsíthető, hogy nem fogjuk tudni a következő évet sem teljesen digitális otthonoktatás nélkül megúszni - vagy, ha sikerül is, a digitális tanulás / tanítás jó eséllyel nagyobb szerepet kap az iskolai életben. Ezért is gondoltuk, hogy megosztunk pár - szerintünk érdekes és hasznos - konkrét ötletet és tanácsot szeptemberre. Az első tippünk abból indul ki, hogy tanárként a digitális tanuláshoz bevezet(t)ünk valamilyen platformot, legyen ez a Teams, a Google classroom, vagy a #school. Ha ezt tesszük, ne várjuk el a diákjainktól, hogy azonnal tudjanak mindent kiválóan használni, sokan elvesznek majd benne. Ennek elkerülésére érdemes az első órán videós 'bejárást' tartani a rendszer legfontosaabb, gyakran használt elemeiről, ahol bemutatunk, elmagyarunk mindent, amit a diákoknak használniuk kell. A tárlatvezetés után pedig egy rövid, 10 kérdésből álló kérdéssoral rögtön tesztelni is lehet, ki mire emlékezik. Arról nem is beszélve, hogy ez a teszt azonnal segít, még az órán kipróbálni a funkciót, és azt is azonnal megnézhetjük, hogy hol gyűlnek a pontjaik, eredményeik.

    Bővebben...

  • Microsoft Teams

    Oktatóvideók - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    ms teamsMegérkezett a legújabb digitális osztályterem a Microsoft Teams, ami leginkább a Microsoft Classroom és a Yammer szerelemgyerekének tekinthető. Online beszélgetéseket folytathatunk (a Messengerhez hasonlóan) amit a Yammerből ismerhetünk, de feladatokat is kiadhatunk, ahogyan ez a Classroomban történt (erről ITT ÍRTUNK. Az eredmény kifejezetten felhasználóbarát és hatékony eszköz, ami a OneNote Osztályjegyzetfüzettel együtt minden szempontból tökéletes digitális osztályterem lehet. Használatához iskolai Office 365 kell csak. Az alábbi bemutató végigveszi a Teams főbb tulajdonságait:

    Bővebben...

  • MS Classroom mobilra is

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    ms classroomLassan két hónapja használom aktívan a Microsoft Classroomot (ITT ÍRTUNK RÓLA) nagyon kellemes tapasztalatokkal. Sokkal egyszerűbbé teszi a diákok munkájának követését, rendezését. Nagy örömmel fedeztem fel, hogy a rendszerhez már mobilos applikáció is van Androidra (ITT) és iOS-re (ITT) egyaránt. A mobilos applikció segítség nekem a tanárnak, hiszen például értesítést kapok róla, ha valaki beadta a munkáját vagy éppen hozzászólt valamelyik feladathoz, de segít a diáknak is, aki mindig láthtatja pontosan, hogy milyen feladatok várnak rá.

    Bővebben...

  • Digitális osztályterem csinosan

    Internet a tanórán - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    classkickUgyan nekem, amiót a OneNote Osztályjegyzetfüzetet használom még nem volt szükségem más digitális felületre, akinek az éppen nem elérhető, vagy csak változatosságra vágyik, érdemes próbát tennie a Classkick oldalla (ITT TALÁLHATÓ). A digitális osztálytermek és az osztályfelügyeleti rendszerek szerelemgyerekéről van szó. Elkészíthetünk tananyagokat, amiken feladatok sorakozhatnak (ide képet, rajzot, hangot, szöveget rakhatunk), majd ezt megoszthatjuk a diákokkal. A diákokbelépnek a megadott kóddal és mi azonnal látjuk is, hogy ki mit csinál és hol tart éppen. Azonnal adhatunk visszajelzést is nekik, sőt ők is jelezhetik, ha segítségre van éppen szükségük.

    Bővebben...

  • OneNote osztályterem - lépésről lépésre

    - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Edubuntu-classroom.jpgAz idei tanévben iskolám (az AKG) nagy újításba fogott: a hetedikes évfolyamon minden diák felszerelésének része egy tablet PC is. A tapasztalatokról majd beszámolok a későbbiekben, de az már most is egyértelmű, hogy a digitális osztályteremnek választott OneNote osztályjegyzetfüzet remekül működik. Megbízható és minden igényt kielégít. Külön előnye, hogy teljesen ingyen van. A használatához csak annyi kell, hogy az iskola bevezesse az Office 365 rendszert (ez is ingyen van), utána már rendszergazdára sincs szükség a füzetek létrehozásához és működtetéséhez.

    Készítettünk egy bemutatót arról, hogy miként kell osztály-jegyzetfüzetet készíteni, ami lépésről lépésre vezet végig a folyamaton:

    Bővebben...

  • Digitális osztályterem angolosoknak

    Nyelvoktatás - 10 éve

    Írta: Nádori Gergely

    noredinkMost egy olyan digitális osztálytermet mutatunk be, ami elsősorban az angolt tanítóknak lehet érdekes. A Noredink (IDE KATTINTVA) nem csak a szokásos dolgokat tudja (osztályok létrehozása, tanulók regisztrálása, fórum, levelezés), hanem arra is jó, hogy egyszerű nyelvtani feladatokat és kvízeket adjunk ki benne. Ezeket a feladatokat a megadott nyelvtani témakörben maga a program gyártja le. Külön érdekessége a rendszernek, hogy a diák beállíthatja az érdeklődését és ez fogja meghatározni a mondatok témáját is. Ha például azt állítja be, hogy őt a szuperhősök és az amerikai elnökök érdeklik, akkor ilyesmi mondatokat kap majd: Batman szívesen elmenne Bush elnök szülinapi bulijára.

    Bővebben...