• Itt egy újabb MI alkalmazás - elkészíti a tananyagot helyetted

    Nyelvoktatás - 3 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Ahogy haladunk egyre előrébb a mesterséges intelligencia világában, újabb és újabb alkalmazási lehetőségek bukkannak fel és versenyeznek a figyelmünkért ... és a pénztárcánkért. Hasonló kicsit a helyet ahhoz, mint amikor hatalmas és népszerű gyűjtő oldalakon adták közzé az újabb és újabb web 2.0 alkalmazásokat, és szinte lehetetlen volt követni, éppen mi is az aktuális hype tárgya. Most egy egyszerűen használható, elég jól működő AI alkalmazást mutatunk be röviden, amely közel 50 funkcióval segíti a tanárok munkáját - értékelő táblázatoktól, óravázlatokon át egészen egy YouTube videóhoz elkészített automatikusan generált feladatlapig.

    Bővebben...

  • Értékelésről, avagy mi van az osztályzáson túl

    Vezércikk - 4 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A pedagógia értékelés központi kérdés - főleg most, hogy a karantén alatt az eddigi értékelési mechanizmusok gyakran csődöt mondtak. Mit lehet tenni? Hogyan tudjuk az értékelés különböző formáit hatékonyan beépíteni a mindennapok pedagógiai gyakorlatába? Erre keressük (és gyakran meg is találjuk) a választ a TanárBlog Akadémia legújabb tananyagában, amely most már a #school webáruházában a már megszokott 1380 Ft-os áron elérhető. A bevételt teljes egészében a TanárBlog fenntartására, üzemeltetési költségeire, és cikkek, valamint további tananyagok elkészítésére fordítjuk. Tanulj egy jót, és tegyél jót! Végül nézzük, mi mindent kínál ez a digitális tananyag:

    Bővebben...

  • Hogyan válasszunk digitális platformot?

    Vezércikk - 4 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A TanárBlog Akadémia újabb digitális tananyaggal jelentkezik. Ezúttal arra próbálunk választ keresni, hogy milyen szempontok alapján érdemes digitális platformot választani. Általában elmondható, hogy ha olyan platformot keresünk, amelyik PONTOSAN olyan, mint amit mi szeretnénk, akkor nem jó úton járunk. Nézzük meg a lehetőségeket, keressük meg a számunkra leginkább megfelelő keretet és töltsük ki érdekes tartalommal. Mindezt most a szokásos 1380 Ft-os áron, a megszokott helyről, IDE KATTINTVA vásárolhatjátok meg. Természetesen az októberben útjára induló webinárium-sorozatunkra minden TanárBlog Akadémia tag számára ingyenes részvételi lehetőséget biztosítunk! Csatlakozz még ma, a multimédiás digitális tananyag részletes bemutatásához pedig kattints alant!

    Bővebben...

  • Ingyenesen használható Földrajz 7. osztályos tananyag

    Letölthető anyagok - 4 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A hashtag.school megpróbál minél több irányból segítséget nyújtani! Ebben a posztban Zakariás Péter földrajz szakos tanár elkészült digitális tananyagait ajánljuk, amelyet a #school-ra történt egyszerű regisztráció után kiosztható a tanulócsoportoknak. Minden tananyaghoz videó, feladatlapok tartoznak. Íme Péter üzenete (a lapozás után az összes link megtalálható!) Kedves Kollégák!

    Szeretnénk ingyenesen elérhető tartalmakkal is hozzájárulni a rendkívüli helyzet kezeléséhez, amely ezúttal a földrajz szakos kollégáknak jelenthet jó hírt. A saját videókkal ellátott feladatlapok mától használhatóak minden kolléga és diák számára, akár regisztráció nélkül is. A tananyagok az általános iskolai földrajz tanulásában is tanításában és értékelésben nyújtanak segítséget. 6 témakörben 19, videóval, szöveggel és csaknem 200 feladattal ellátott digitális tartalomhoz férhetsz hozzá. Az oldal felhasználóinak az összes feladatlap igény szerint módosítható, kiegészíthető vagy rövidíthető lesz. A tananyagcsomag segítségével egyszerűen kialakítható egy játékosított értékelő rendszer, amely segítségével a diákok virtuális pontok megszerzésével juthatnak közelebb a kívánt földrajz osztályzat megszerzéséhez. A jelenleg 5 kontinenst, az időjárás és éghajlat témakörét valamint a Föld szerkezetét tárgyaló leckék a jövőben bővülni fognak, az általános iskolai tananyag további elemeivel. A feladatlapok az alábbi linkeken elérhetők:

    Bővebben...

  • Hogyan válasszunk digitális eszközöket? Első rész

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Rengeteg digitális eszköz elérhető az IKT iránt fogékony tanárok számára. Sőt, kimondhatjuk, hogy soha nem fognak kifogyni azon újdonságok, amelyek megkönnyíteni kívánják a munkánkat. Olyannyira így van ez, hogy mi, amikor a tanárblogot mintegy 10 évvel ezelőtt elindítottuk, komolyan tartottunk tőle, hogy egész egyszerűen ez a világ nem képes egy napi frissülésű portált eltartani ötletekkel. Most, több könyv és 5000+ cikk után azt látjuk, hogy ha egész nap kizárólag erről írnánk, és napi tíz cikket tennénk közzé, akkor is örök lemaradásban lennénk. A kérdés azonban mostanában már más. Sokkal fontosabbá válik az, hogy hatékonyan tudjuk a számunkra megfelelő eszközöket kiválasztani. A lapozás után 10 szempontot ajánlunk, amelyeket érdemes átgondolni mielőtt egy alkalmazást elkezdünk az osztályteremben használni. Öt ebben a cikkben, további szempontok a folytatásban.

    Bővebben...

  • Kémiai tananyagszerkesztő

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    mwNem könnyű igazán jó digitális tananyagot tálálni és még neezebb készíteni. Nem egyszer csak a könyvek digitalizált változatait találjuk meg, esetleg egy-két puzzle vagy memory játékkal megspékelve. Már csak ezért is érdemes megnézni a Molecular Workbench nevű oldalt (IDE KATTINTVA), ahol remek kémiai és biokémiai anyagokat találhatunk. Az egyes leckékhez mindig csatlakoznak interaktív elemek, amik valóban interaktívak, tehát nem csak arról van szó, hogy a videót magunk indíthatjuk el, hanem igazi szimulációk. Ezeken túl természetesen magyarázatok és feladatok is vannak itt, amik gyakran túl lépnek a mindenhol ismert feladattípusokon.

    Bővebben...

  • ClickView - digitális tananyagok + videók angolul

    Nyelvoktatás - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A ClickView egy ausztrál kezdeményezés (IDE KATTINTVA érhető el). Az ötlet egyszerű: mi lenne, ha összegyűjtenénk azokat az interneten fellelhető videókat, amelyek használhatóak az oktatásban, adnánk hozzá feladatlapokat, szövegkönyvet, feladatokat, és mindezt esztétikusan tálalnánk. Ezt tették. Az egész rendszerhez nem tudunk hozzáérni sajnos, de ami publikus, az is rengeteg videót jelent, sok kiegészítő anyaggal. Érdemes ránézni nyelvtanároknak, illetve csak a rendszer érdekességei miatt más tantárgyat tanítóknak is. Nem rossz anyag!

    Bővebben...

  • Commonlit - tananyag és visszajelzés

    Nyelvoktatás - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    commonlit Nagyon izgalmas, sokoldalú és rendkívül hasznos oldalról írunk ma, a neve Commonlit (ITT TALÁLHATÓ . Az oldal angol nyelvű, és ezzel nem lehet mot kezdeni, ugyanakkor nem csak nyelvtanároknak lehet érdekes. Nézzük sorjában, hogy mit is tud. Itt van először is egy hatalmas tananyagbázis, minden műveltségterületre, korosztályonként kereshetően. A témák általánosak, kiválóan használhatóak bármilyen tartalom alaoú nyelvórához. Az adatbázis első ránézésre is alapos és hatalmas. Ez azonban mind semmi, hiszen a tananyaghoz és a szöveghez egy kis eszköztár tartozik, amellyel pl. ki lehet emelni a szövegből részeket, fel lehet olvastatni a szöveget. Sőt, kérdések is vannak a tananyagokhoz rendelve. És ami még ennél is szebb: osztályokat is létrehozhatunk, ahol tudjuk a diákok haladását követni és visszajelezni. Összességében egy rendkívül jól használható, összetett, mégsem túlbonyolított IKT megoldásról van szó, amit csak ajánlani tudunk.

    Bővebben...