• Tervező maker projektekhez

    Internet a tanórán - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    makecodeAkik találkoztak már a micro:Bit mikrokontrollerekkel, jól ismerhetik a MakeCode oldal. Ez az a webes felület, ahol könnyedén lehet blokkokból (a Scratch-hez hasonlóan) programokat készíteni. (Valójában Javascript programok készülnek, de ezt a használónak nem kell tudnia.) A platform nem csak a micro:Bit programozásához használható, hanem akár a jó öreg Arduinohoz is. Most megjelent egy új és izgalmas lehetőség a Makecode for makers amivel mindenféle elektronikai projektet elkészíthetünk (IDE KATTINTVA). A programozási felület mellett megjelenik a kiválasztott mikrokontroller és egy elektronikai próbapanel, az utóbbin pedig magától kinő a kapcsolás, ahogy mi programozunk. Ha egy LEDet kapcsolunk be, akkor megjelenik a LED a megfelelő csatlakozásokkal. Itt persze ki is próbálhatjuk, hogy működik-e, amit összeraktunk. Ami pedig a legjobb, hogy az elkészült projekt megépítéséhez egy lépésről-lépésre útmutatót is kapunk. Így komolyabb elektronikai projekteket is elkezdhetünk készíteni akár már alsó tagozatban is.

    Bővebben...

  • Hatan a digitális témahétről

    Tippek, trükkök - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    dthÁprilisban lesz a Digitális Témahét, most már mondhatjuk, hogy hagyományosan. Az iskolák IDE KATTINTVA resgisztrljatnak, amit mindenképpen érdemes, mert az iskolákat izgalmas nyeremények is várják. Megkérdeztünk hat tanárt, akik korábban már nagy sikerrel vettek részt a témahéten, hogy számukra mit jelent, miért érdemes belevágni, miért érdemes regisztrálni, itt vannak a válaszaik:

    Bővebben...

  • Egy hét Digitáliában

    Internet a tanórán - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    digitaliaIskolánkban (az AKG-ban) harmadik éve folyik már a digitális iskola projekt, aminek lényege, hogy a diákok iskolai felszerelésének része egy saját laptop is (minderről ITT EGY FILM). Már a kezdéskor tudtuk, hogy a diákokat meg kell tanítani arra, miként is használják ezeket az eszközöket a tanulásban, ezért készítettünk el egy 20 órás Digitális tanulásmódszertan kurzust, ami IDE KATTINTVA érhető el. Úgy gondoltuk, hogy két és fél év után érdemes visszatérnünk a témára, így az iskolánkban szokásos témahetek közé beiktattuk a Digitália hetet, ahol a digitális ismerteken túl az úgy nevezett puha képességek (soft skillek) fejlesztése is a célok között volt. Az alábbiakban közreadjuk a hét programját és az egyes programok leírását.

    Bővebben...