• Gyurmamuzsika

    Termtudos ötletek - 3 éve

    Írta: Nádori Gergely

    playdoughA majonéz hangszer? - kérdezi Patrik a Spongyabob Kockanadrág című rajzfilmben. Meglehet, hogy a majonéz nem az, de a só-liszt gyurmából könnyen készíthetünk hangszert egy micro:Bit segítségével. Ahhoz, hogy remek hagszerünk legyen mindenképpen olyan gyurma kell, ami jól vezeti az áramot, ehhez egy receptet IDE KATTINTVA találhatunk. (Magán a Squishy Circuits oldalon (ITT egyébként is érdemes körülnézni, még nagyon sok jó ötlet van arra, hogy mire is használható a vezető gyurma.)

    Bővebben...

  • Díszkivilágítás

    Termtudos ötletek - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepÚj kifejezetten az ünnepekhez illő foglalkozással gazdagotott a Hacking STEM oldala (IDE KATTINTVA). A projektben díszkivilágítást tervezhetünk és programozhatunk be magunknak a már megszokott Arduino és Excel kombinációval. Amire még szükség van a megvalósításhoz az pár LED, vezeték esetleg rézszalag. A foglalkozás elején az áramkörök sajátosságairól van szó, egyszerű, könnyen kivitelezhető feladatokkal. Érdemes akár részeit is felhasználni így az év végi órákon.

    Bővebben...

  • Maker arzenál: rézszalag

    Termtudos ötletek - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    rézszalagNap mint tapasztalom, hogy milyen izgalmas a maker világ, milyen sok lehetőséget ad a tanárnak, ha szabadon gondolkodik. A maker hozzáállás lényege, hogy az ember némi ötletességgel, olcsó alapanyagokból is meg tud csinálni bármit, amire éppen szüksége van. Éppen elektromosságtant tanítottam és szerettem volna olyan eszközt, amivel a diákok szabadon és könnyen csinálhatnak áramköröket. Így találtam rá a réz ragasztószalagra (20 méter 300 forint belőle például ITT). Már csak egy elemtartó és pár filléres LED kellett és már készíthették is maguknak egy papírra ragasztva az áramköröket. Külön hasznos volt, hogy az áramkört először megrajzolhatták a papírra, majd arra jött a megvalósítás, így:

    Bővebben...