• A tanári pálya márpedig menő(zés)?

    Vezércikk - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    tedx Futótűzként terjedt Joós Andrea tanár TEDxDanubia előadása az internetes sajtóban. Mivel láthatóan hullámokat vert Andrea, mi is elgondolkodtunk, hogy mi is lehetett az, ami annyira vagy tetszett az embereknek, vagy nem (IDE KATTINTVA tekinthető meg az előadás). Azért is fontosnak tartom ezt, mert több pontban magam is érintett vagyok, hiszen azt a rendszert, amiről Andrea beszél, én vezettem be először és használom 2011 óta. És rögtön az első kérdés: mi az, amit ez az előadás elmond? Mi lehet vajon az üzenete? Én ebben kettősséget éreztem; volt egy tartalmi (szakmai) és egy motivációs, elsősorban az érzelmekre ható szintje. A lapozás után mindkét jelentésréteget elemzem, illetve megpróbálom az előadás előnyeit, illetve hátrányait a kommentek fényében értelmezni.

    Bővebben...

  • Slides.com - prezentációk böngészőből

    Internet a tanórán - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    slides Ki ne szeretné, hogy a szoftverek rendelkezésre álljanak bárhol, bármikor? Mennyivel kellemesebb lenne az élet, ha nem lennénk a gépünkhöz kötve, hanem egyenesen egy böngésző felületén megoldhatnánk például a prezentációk elkészítését. Ebben nyújt segítséget a Slides.com nevű oldal ( IDE KATTINTVA található), amelyet nem kell telepíteni, elég bejelentkezni, és máris dolgozhatunk az ugyan erősen csökkentett funkcionalitású alkalmazással. Természetesen némi fizetség ellenében (évi kb. 25 000 Ft) az ingyenes verziónál összetettebb eszközt kaphatunk. Ez mind rendben is lenne, ugyanakkor nehéz nem gondolni arra, hogy a Microsoft Web Apps alkalmazások ugyanezt adják - csak teljesen ingyen és + 15 GB tárhellyel. Ráadásul korlátlanul készíthetünk prezentációkat, azokat letölthetjük, online megoszthatjuk, módosíthatjuk, vagy éppen másokkal közösen szerkeszthetjük. Bármilyen meggyőző is a Slides ajánlata, és az ingyenes résszel érdekes lehet eljátszani, van olcsóbb és jobb.

    Bővebben...

  • Studentsmeet - ha a diákok adnak elő

    Hírek - 10 éve

    Írta: Prievara Tibor

    smeet Mi lenne, ha lenne egy olyan konferencia, ahol megfordulnak kicsit a szerepek, és a diákok adnának elő, és a tanárok lehetnének a hallgatóság. Ezen gondolkodtunk egy koratavaszi napon, majd összefogtunk a jelenlegi egyetlen magyar StudentsMeet csapattal (már írtunk róluk, mégpedig ITT és gondolatot tett követett. Nagy öröm volt, hogy összesen több mint 100 tanár és diák volt kíváncsi az előadásokra, hallhatunk gondolattal irányított robotokról, de egy új Facebook kutatásról, vagy éppen egy végzős diák saját fejlesztésű tesztmotorjáról. Most a videók is elkészültek, IDE KATTINTVA mindenki megnézheti, aki nem tudott ott lenni, de érdekli, vagy csak újra át szeretné élni az előadásokat. Természetesen a hangulatot nem tudjuk visszaadni, de a terveink között szerepel egy újabb StudentsMeet az ősszel, érdemes figyelni a TanárBlogot a részletekért.

    Bővebben...