• SMART Notebook trükkök - Csoportosítás

    Tippek, trükkök - 13 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Mindig öröm, ha interktív táblát használó pedagógusok, vagy hallgatók kérdése jut el hozzánk. Ha tudunk, megpróbálunk segíteni, mint ahogy az alábbi kérdés kapcsán is (a kérdés után lapozva videót is lehet találni a válaszhoz!). Szóval a kérdés: Az a tervem, hogy a táblánál megkezdett mondatokat a többiek fejezzék be, és írják fel a táblára az egyes mondatok befejezését. Az így (félig géppel, félig az elektronikus tollal) írott mondatokat ezután szeretném más sorrendbe rakni, hogy egy adott szempont szerint csoportosíthassam őket. A programot azonban nem tudom rávenni, hogy a mondat gépelt részével együtt a tollal írott is együtt mozogjon. Csak egy bonyolult megoldást sikerült találnom, amelyhez a billentyűzetet kellene használnom, de mivel az a terem sarkában van, és hátat kellene fordítanom a csoportnak, ezt nem tartom üdvözítő megoldásnak. El lehet érni valahogy máshogy, hogy a mondat két része az érintőképernyőt használva is együtt mozogjon, vagy inkább kerüljem meg a problémát? (Meg tudom kerülni, csak gondoltam, látványosabb lenne a fent leírt megoldás.)

    Bővebben...

  • SMART Notebook trükkök - Órák tervezése

    Tippek, trükkök - 13 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Mai SMART Notebook tippjeink szerkesztési jellegűek. Ha jobban belegondolunk, egy Notebook szoftverben elkészített óra tulajdonképpen hasonlít egy könyv, vagy egyéb kiadvány szerkesztéséhez. A lapozás után abban szeretnénk segíteni, hogy a Notebook óra tervezésénél mi az, amire feltétlenül figyelni kell. Vagyis nem vicces trükkök következnek, hanem nagyon praktikus, alapvető tanácsok (pl. az oldal hátterét változtassuk meg fehérről valamilyen nagyon halvány pasztell színre, hogy a gyerekek szeme ne kezdjen kifolyni, miután 90 perce nézik intenzíven a vakító fehér táblát stb.

    Bővebben...

  • Kizoa - flash alapú slideshow 1 perc alatt

    Internet a tanórán - 13 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Tényleg nagyon egyszerű - ezt a posztot teljesen kezdőknek is őszintén ajánljuk. Ha még soha nem gondoltál arra, hogy a diákokkal online bemutatót csináljatok, vagy képekből történetet írjatok, akkor most a Kizoa mindezt megváltoztatja (IDE KATTINTVA található az oldal). A folyamat egyszerű - regisztrálni kell (1 perc, és még e-mailt sem kell nézni hozzá), a képeket feltölteni - ez 2 perc - majd effektekkel, szöveggel, zenékkel színesíteni - ez ízlés és rendelkezésre álló idő függvényében változhat, de (szövegírással együtt) 25 percbe biztosan belefér. Összefoglalva: 45 perc alatt, számítógépteremben a teljes projekt kivitelezhető (már ha vannak hozzá képek is, persze). A lapozás után mutatunk egy példát is - mert hogy a termék beágyazható, sőt letölthető), érdemes rápillantani.

    Bővebben...

  • A jövő tanulói: számítógépes játékosok

    Internet a tanórás - 14 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A számítógépes játékok piaca mára nagyobb lett, mint a legmenőbb hollywoodi filmeké - ezzel együtt persze a költségvetésük is. Mindez mégis megéri. Gazdaságosan lehet játékokat készíteni. Valószínűleg azért, mert sokan és sokat játszanak vele. A becslések szerint 3 milliárd órát töltünk el a világon játékokat jatszva - hetente! Belátható: ez a szám gigantikus. A kérdés, amire megpróbálunk választ keresni: mi lenne akkor, ha ezt az időt, energiát, tehetséget megpróbálnánk a világ problémáinak megoldására (netán tanulásra) szánni.

    Bővebben...

  • Óravázlat: határozókulcs készítése (biológia)

    Internet a tanórán - 14 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Nagyon sokféle érdekes infomráció található az interneten, amik segíthetnek a tanításban, de nem mindig könnyű megtalálni, milyen formában lehetne felhasználni. Érdemes végiggondolni, hogy az információk átadásán túl milyen egyéb képességek fejlesztésére használható fel egy-egy oldal. Most erre mutatunk egy példát a rendszertan témaköréből.

    Bővebben...

  • Írjuk át a múltunkat (angol - kezdő IKT óravázlat)

    Internet a tanórán - 14 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Figyelem, újabb angolos óravázlat kezdőknek. És ismét: 'idősebbek is elkezdhetik' , azaz lehet ez akár az első óránk is számítógépteremben. A lapozás után tehát teljes óravázlat található biztonságos, működő, kipróbált anyagokkal. A téma: képzelt önéletrajz, fiktív múlt projekt.

    Bővebben...

  • Óravázlat interaktív táblával (földrajz)

    Internet a tanórán - 14 éve

    Írta: Nádori Gergely

    A mostani óravázlat sokféle tevékenységre ad lehetőséget a diákoknak. A téma a fosszilis nyersanyagok termelése és felhasználása a világban. A diákok közösen készítenek el az interaktív táblán egy térképet a Föld fosszilis energiahordozóinak elhelyezkedéséről, termeléséről és felhasználásáról, majd ezt tárgyalják meg.

    Bővebben...

  • Második IKT-s órám (angol - a divat, a divat)

    Internet a tanórán - 14 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ma folytatjuk IKT-ban kezdőknek szóló sorozatunkat, egy újabb angolos óravázlattal. És ismét: 'idősebbek is elkezdhetik' , azaz lehet ez akár az első óránk is számítógépteremben. A lapozás után tehát teljes óravázlat található biztonságos, működő, kipróbált anyagokkal. A téma: öltözködés, ruha, divat.

    Bővebben...

  • Videós országjárás

    Internet a tanórán - 14 éve

    Írta: Nádori Gergely

    A mostani alaklommal egy olyan feladatot mutatunk be, ami földrajz- vagy biológia órán lehet hasznos. A diákok videós országjáráson vesznek részt, egyes országrészekről vagy nemzeti parkokról gyűjtenek videókat, amiket azután egy gyűjteménybe raknak össze. A lapozás után található az óravázlat. Nálunk működött, próbálja ki még ma!

    Bővebben...

  • Első IKT-s órám (angol)

    Internet a tanórán - 14 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ma IKT-ban kezdőkhöz szólunk: azokhoz, akik (bár érdeklődnek), még soha nem tartottak órát a számítógépteremben. A lapozás után egy óravázlat található, amely egy teljesen biztonságos első IKT-s angolórát ír le. Nálunk működött, próbálja ki még ma!

    Bővebben...