• Tematikus kereső az érettségi feladatokból

    Hírek - 2 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Bár már nincs olyan sok idő az érettségiig, a véghajrára talán hasznos lehet ez az oldal, ahol az eddigi érettségi feladatok adatbázisba vannak gyűjtve, és kereshetőek. Ráadásul mindez a praktikus, esztétikus (mondjuk elég kézenfekvő) fejlesztés onnan jött, ahonnan a legkevésbé számíthattunk rá - az Oktatási Hivatalból! Tegyük fel, hogy szeretnék történelemből a kiegyezéssel kapcsolatos feladatokat megoldani, csak beírjuk, hogy 'kiegyezés' a keresőbe, kiválsztjuk, hogy emelt, vagy középszintű feladatokat szeretnénk, kattintunk, és huss, máris kilistázódik az összes ezzel kapcsolatos feladat, mellette a megoldókulccsal. A ffelvételi feladatkereső a frappáns Felvételi Feledatkereső névre hallgat, és IDE KATTINTVA lehet használni. Használjuk, jó!

    Bővebben...

  • Angol középszintű szóbeli tételek

    Angolos ötletekX - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Közeledik a tavasz, nemsokára újabb érettségi szezon indul. Ilyenkor nekem is - mint, ahogy gondolom sok más angoltanárnak - nem kis fejtörést okoz, hogy honnan tudnánk érettségi szóbeli tételeket gyakorolni. Az ember nyilván a saját tételeit nem adja ki, vannak előkészítő könyvek, de mégis, milyen jó lenne egy ingyenes érettségi szóbeli próbavizsga gyűjtemény. Nos, a Hashtag.school-on most csináltunk egy ilyet, összes 20 ingyenesen felhasználható (kivetíthető, vagy a rendszerben kiosztható) angol középszintű érettségi tételsort ajánlunk most érdeklődőnek. Az első tételsort ITT LEHET MEGNÉZNI , regisztráció és minden egyéb nélkül. A további 19 tananyag a rendszeren belül, szintén ingyenesen és szabadon felhasználhatóan válik elérhetővé. Végül, mindez hol található? A hashtag.school oldalra regisztrálva a Tananyagok menüpont alatt lehet az Angol szóbeli 1-re keresve. Ha ez bonyolult, akkor a fent a Kurzusok menüre kattintva megtalálhatjuk az Angol középszintű szóbeli érettségi próbavizsgák kurzust, ahol szépen egymás után van rendezgetve mind a 20 teljes tételsor!

    Bővebben...

  • Remek oldalak angolul beszélni vágyóknak

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    angol Nyakunkon az angol érettségi, de a május a nyelvvizsgák szezonja is. Hogyan készülhetünk hatékonyan a szóbelikre? Nos, erre sajnos általános receptet nem tudunk adni, de annyit megtehetünk, hogy ajánlunk pár oldalt. Ha tanárként, tematikus anyagokat keresünk, érdemes Michelle Henry oldalára bekukkantani. Ha vitáztatni szeretnénk, a Debatabase remek kiindulópont lehet - nem csak témák, hanem kidolgozott érvek is várnak ránk. Ha hasznos kérdéseket szeretnénk feltenni, ájánljuk az ITELSJ oldalát, de nekem még ennél is hasznosabbnak bizonyult az ESL Discussions. És végül ajánljuk magunkat is, hiszen 50 érettségi tételek szerint rendszerezett kérdéshez készítettünk mintaválaszt amerikai emberrel. Az összes hangfájl ingyenesen letölthető itt.

    Bővebben...

  • A kétszintű angol nyelvi érettségi vizsgák a visegrádi államokban

    Vezércikk - 10 éve

    Írta: Prievara Tibor

    érettségiNagy öröm számunkra, ha kollégák írnak cikkeket, esszéket. Különösen így van ez, ha az illető kolléga Rézműves Zoltán (Consonant Kiadó), remek nyelvtanár, tankönyvszerző és tréner. A lapozás után nem egy egyszerű poszt várja az olvasót, hanem egy komoly esszé, amely a visegrádi országokban hasonlítja össze a a kétszintű nyelvi érettségiket. Feltétlenül érdekes, ám rendkívül alapos elemzés található tehát csupán egyetlen kattintásra.

    Bővebben...

  • BAVA - Are you connected to the Internet?

    Angolos ötletek - 14 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ahogy ígértük, mától végképp elindul a BAVA (Beszélt Angol Videó Archívum), ahol nyelvtanulók számára készült rövid (átlagosan 1 perces) videókat találhatnak tanulók, tanárok, vizsgára készülők, vagy éppen holnap vizsgázók. Minden nap egy-egy anyanyelvi beszélő fog egy kérdésre válaszolni - ma éppen arra, hogy 'Are you connected to the Internet?'. Lapozás után ott lapul a mai videó! Enjoy!

    Bővebben...