• Tervezd a jövődet

    Nyelvoktatás - 10 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Map your future nevű játék (ITT TALÁLHATÓ) segítségével (angolul) eltervezhetjük a jövőnket. A játék nem éppen mai csirke, de még mindig viszonylag igényes külsővel, izgalmas tartalommal várja a tanulókat. Pénzt költhetünk, adót fizetünk, és rengeteg döntést kell hoznunk, mi az, ami belefér, és mi az, ami már esetleg nem. Van egy boldogság-ometer is, amely megmondja, hogy hány egység boldogságot tudunk egyes vásárlásokkal szerezni. Természetesen azt is elmondják, hogy nem minden boldogság mérhető pénzzel, de itt csak a pénzzel mérhető boldogság kap szerepet. Szintén érdekes lehet, hogy nagyon fontos a hang, azaz az instrukciókat hanggal adják, ami konkrét órai használat ellen szól, hiszen káosz lehet egy órán, hacsak nincs fülhallgató a gyerekek fülében.

  • Open Culture - a nyitott kultúra oldala

    Letölthető anyagok - 10 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Érdemes havonta visszanézni az Open Culture oldalára (ITT TALÁLHATÓ), hiszen mindig valami érdekességbe boltik az ember. Most egy érdekes film kapcsán látogattam meg az oldalt, amely IDE KATTINTVA nézhető meg, és még a tűzvész előtti, 17. századi Londont járhatjuk be egy izgalmas animáción. Nem kell hozzá angolul tudni és valóban elég látványos. Természetesen ez csak egy csepp a kultúra tengerében, hiszen most már 575 filmet nézhetünk meg és tölthetünk le, vagy éppen szemezgethetünk a leghasznosabb YouTube csatornák között. Most már egészen megdöbbentő az ingyenesen elérhető tananyagok, alkalmazások mennyisége, az Open Culture abban is segít, hogy menetet vágjunk az információ dzsungelének vasába.

  • Őszinte filmelőzetesek (angolul)

    Nyelvoktatás - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Rengeteg anyag van a YouTube-on (gondolom, ez senkinek nem újdonság), ugyanakkor vannak olyan csatornák, amelyek tartalma talán megérdemel egy pár sort itt, a nyári pangás közepén! Régebben is használtam ScreenJunkies anyagait (ITT TALÁLHATÓAK), a napokban azonban filmekkel kapcsolatos anyagokat keresve akadtam bele ismét egy videójukba, majd nagy örömmel fedeztem fel a teljes csatornát. Többfajta filmet készítenek, nekem most az 'őszinte filmelőzetesek' tetszettek meg nagyon, ahol (ugyanúgy pár percben, ami még használhatóbbá teszi az anyagot) nem dicsérik, hanem őszinte véleményt mondanak el, ugyanakkor megtartják az előzetesek stílusát, ezért csak közben vesszük észre, hogy itt picit másról van szó, mint amire számítottunk. Órán is használtam már, nagyon jól bevált, ajánlom mindenkinek (akár tanítaná, akár kikapcsolódna pár percre).

  • Interaktív labirintus - angolul

    Internet a tanórás - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A BBC ismét segít egy alapvetően unalmas témát érdekesen feldolgozni. A Destination impossible nevű játékban (amely egyébként IDE KATTINTVA érhető el) egy városban kell eligazítani embereket. Utasításokat kapunk, ezeket követve 8 embernek összesen 16 cél elérésében segédkezhetünk.

    Bővebben...

  • Programozás mindenkinek

    Oktatóvideók - 11 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Érdekes online kurzust találhatunk a Codecademy oldalán (IDE KATTINTVA), programozni tanulhatunk meg a tanfolyam lépéseit követve. Az alapoktól kezdve (html és css) egészen a ma használt jquery, Python és Ruby nyelvekig ismerhetjük meg, miként kell a számítógépet az akaratunk alá hajtani. Ugyan a tanfolyam angolul van, nem kell hozzá nagyon komoly nyelvtudás, hiszen a programozás nyelvezete nem túl összetett (nem filozófiai értekezésekről van szó).

    Nagyon érdekes a kurzusok felépítése is: három ablakban dolgozhatunk. Az elsőben maga a tananyag szövege szerepel, a másodikba írhatjuk be magát a kódot, amit éppen gyakorlunk, a harmadikban pedig azt láthatjuk, hogy mi történik ennek hatására. Minden leckében kapunk feladatokat is, ezeket nagyon intelligensen ellenőrzi a rendszer. Az oldal (miután regisztráltunk rá) nyilvántartja a haladásunkat, később folytathatjuk onnan, ahol abbahagytuk. Ezen túl még jelvényeket is gyűjthetünk a munkánkkal, ami egészen jó motivációt biztosít. Miután végigcsináltam pár leckét teljesen az az érzésem, hogy a dolog működik, ezen a módon valóban meg lehet tanulni a programozás alapjait.

    Bővebben...

  • Hírek angolul - három szinten

    Nyelvoktatás - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Mindig nagy öröm, ha kollégák által beküldött oldalakról számolhatunk be. A mai alkalmazást Farkar Krisztinának köszönjük! Szóval sokszor jelent gondot az, hogy bármennyire szívesen használnánk autentikus (és aktuális) híranyagot az órán, viszont ha kezdőbbek a diákok, vagy éppen nagyon heterogén a csoport, akkor ez nehézkes, vagy nagyon sok munka. A News in levels oldala ebben segít, mivel három különböző szinten dolgozza fel ugyanazt az aktuális hírt, magyarázatokkal, hanganyaggal, videóvel segítve a megértést. Ha gépteremben vagyunk, megtehetjük azt is, hogy ugyanazt a hírt más szinten dolgozzák fel a csoport különböző tagjai, mégis meg tudjuk közösen beszélni, hiszen a tények ugyanazok. Ha önálló tanulásra szeretnénk használni az oldalt, hasznos lehet a szintfelmérő is.

  • Big Think - gondolatok a világról

    Nyelvoktatás - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Big Think oldalát (bár angolul van) nem csak angolórán lehet(ne) használni, hiszen rengeteg izgalmas gondolat található itt rövid (vagy hosszabb) interjúk formájában. Kifejezetten ideális órai használatra, hogy a legtöbb videó kisebb (2-5 perces) részletekben is elérhető. Lapozgathatunk a sok érdekes ember érdekes gondolatai között, de belenézhetünk a tematikus kereső kategóriáiba is, ahol olyan provokatív címekkel találkozhatunk, mint extrém biológia, a Föld és azon túl, vagy éppen új világrend. A videók azonban teljesen jól használhatóak, nem jellemzi őket a címek alapján esetleg elvérhatő szélsőségesség.

  • Boundless - e-kurzusok személyre szabva

    Internet a tanórás - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Nagyon izgalmas kezdeményezés a Boundless nevű oldal, ahol teljesn online kurzusokat állíthatunk össze magunknak már most sok témában. Nekem azért tetszik nagyon az alkalmazás, mert nem egyszerűen digitalizált anyagokat, vagy készített hozzájuk néhány animációt, hanem a tanulás folyamatát próbálja meg minél hatékonyabb eszközökkel segíteni. Ki kell választanunk egy tantárgyat, majd ahhoz kapunk 20-25 leckét. Azonnal tudunk kiemelni, jegyzetelni, cetliket gyártani, összefoglalni, de kapunk ellenőrző kérdéseket is. Sajnos még csak angolul érhető el az oldal, de a működési elve nagyon jó és a következő lépés az lesz, hogy saját kurzusokat tudunk majd így készíteni, és akkor a gyerekeknek valóban elég lesz egy laptop az iskolatáskába.

  • Chartle - tetszetős webkettes diagramok

    Internet a tanórán - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Chartle alkalmazás segítségével (IDE KATTINTVA található) nagyon tetszetős diagramokat készíthetünk egyetlen perc alatt. Az oldal annyira profi, hogy teljesen el tudom képzelni akár egy nagyobb cég weboldalán is, ahol különböző statisztikákat osztanak meg a látogatókkal. Mivel az oldal használata talán nem mindenkinek egyértelmű, készítettünk hozzá egy videó bemutatót is - a lapozás után.

    Bővebben...

  • Infografika - oktatás és az internet

    Angolos ötletek - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Az 'Oktatás' volt a témánk és felmerült, hogy az internet hogyan is változtatta meg a közoktatás arculatát. Erre futottam bele az ITT TALÁLHATÓ infografikába, amelyből elég sok minden megtanulható az oktatás és az internet kapcsolatáról. Érdemes megnézni, csak egy-két statisztika, hogy felpiszkáljam az érdeklődéseteket: a felsőoktatási intézetek 90%-ban használnak közösségi oldalakat, a diákok 93%-a online kutat és nem a könyvtárban, valamint jelenleg több mint 6 millió diák végez éppen egy online tanfolyamot, vagy kurzust.