• Na végre egy rendes videószerkesztő

    Letölthető anyagok - 6 hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    vagasSokan temettük fájó szívvel a Windows Movie Makert, ami egy könnyen használható és ingyenes videószerkesztő program volt, amit alapban kapott mindenki az operációs rendszerrel együtt. Olyan könnyű volt megtanulni ahasználatát, hogy nyugodtan lehetett bízni abban, hogy maguktól rájönnek a gyerekek arra, mit és hogyan kell csinálni vele. 2014-ben szűnt meg a program támogatása és azóta ment a hajsza valami olyan program utűn, ami a használhatóságot és az egyszerűséget ilyen remekül ötvözi. A profi programok, mint például a Da Vinci túl bonyolult volt ahhoz, amire egy iskolai környezetben szükség van, a Clipchamp túl kevés. Mindegyiknél fenygetett annak is a veszélye, hogy fizetőssé válnak, vagy a demo verziók csak nagyon korlátosan lesznek használhatók. Most végre sikerült egy iskolai környezetben jól használható alternatívát találni.

    Bővebben...

  • Pataklakók kalandjai

    Termtudos ötletek - 3 éve

    Írta: Nádori Gergely

    tegzeskevés izgalmasabb dolog van, mint megfigyelni, milyen sokféle állat lakik egy patakban, vagy éppen tavacskában. A nagy klasszikus Vizipók, csodapók sorozat rajzfilmben hozta közelebb ezt a világot a gyerekekhez. Minden egyes rész valamilyen élőlényt mutatott be, a biológiai információk pontosságáról pedig a legendás Kertész professzor gondoskodott. Hasonlóra vállalkozik egy új sorozat a Pataklakók kalandjai (IDE KATTINTVA). A filmben, amiben animációk és valós felvételek keverednek két tegzes izgalmas kalandjait követhetjük. Arról, hogy pontos ismereteket is kapjunk a vizek élővilágáról a sorozat másik két szereplője, az iskolás Lili és ökológus nagyapja, Papó gondoskodnak.

    Bővebben...

  • Profi alkalmazások diákoknak

    Letölthető anyagok - 4 éve

    Írta: Nádori Gergely

    fusionMiért ne használhatnának a diákok olyan programokat a munkájukhoz, amikkel a profik is dolgoznak? Többnyire azért, mert a profi programoknak ennek megfelelő ára is van és nincs az a tankerület/szülő/lelkes tanár, aki sok tízezer forintot fizetne ki csak azért, hogy a gyerekek valamivel próbálkozhassanak, játszhassanak. A nagy szerencse, hogy sok olyan szoftvercég van, ami kifejezetten diákoknak akár ingyen is adja az alkalmazásait. Most három olyat mutatunk be (amiből az egyik igazából hat), amik diákoknak ingyenesek.

    Bővebben...

  • Online filmszerkesztő

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    gifNem egyszer fordul elő, hogy az ember valami rövid kis filmet szeretne megvágni, szerkeszteni, de éppen nincsen olyan gép a közelben, amin valami komolyabb videóvágó program található. Hatékony megoldás lehet ebben az esetben az Ezgif nevű oldal (ITT TALÁLHATÓ), amivel böngészőből vághatunk filmeket. Legfeljebb 100 MB nagyságú filmet lehet feltölteni, amit azután megvághatunk, forgathatunk, egy részletet emelhetünk ki belőle vagy éppen szöveget is rakhatunk rá. Az elkészültet letölthetjük azután a saját gépünkre is. Ha kisebb filmről van szó, akár animált gif állomány is lehet a filmünkből. A gif előnye, hogy ahhoz semmilyen külön program nem kell, minden böngésző könnyen le tudja játszani őket.

    Bővebben...

  • Meghalt a Movie Maker, éljen a...

    Tíz weboldal... - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    moviemakerNagy kedvencünk volt sokáig a Movie Maker nevű program, ami ingyenesen jött együtt a Windows-zal és egyszerű filmecskék megvágására tökéletes eszköz volt. Nagyon sok olyan projektet csináltunk, aminek a végeredménye egy film és ehhez ez a program nélkülözhetetlen segítség volt. Sajnos, január vége óta megszűnt a program támogatása, nincsenek hozzá frissítések és már nem letölthető. Szerencsére azért nem maradunk filmvágó program nélkül, mert van olyan ami pótolni tudja a régi kedvencet. Itt most csokorba is szedtünk tíz ingyenes programot, amik legalább annyit tudnak, mint a régi kedvenc, gyakran pedig jóval többet is.

    Bővebben...

  • Források 56-hoz

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    56-60 logoNagyszerű forrásgyűjteményt állított össze az 1956-os forradalom tanulmányozásához az Országos Széchenyi Könyvtár (IDE KATTINTVA. Az oldalon egyfelől meghallgatható a Szabad Európa Rádió minden adása 1956 október 22. és november 12. között. Ezen túl egybegyűjtöttek minden filmet, amit csak lehetett és ezeket egy térképre helyezték el. Remek forrásanyag lehet a tanórákhoz, de a diákoknak is lehetőséget ad arra, hogy jobban megértsék az eseményeket, akár maguk végezzenek kutatásokat.

    Bővebben...

  • Virtuális vártúrák

    Oktatóvideók - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    varMilyen lehetett egy középkori vár? Milyen részei voltak? Hogyan folyt az élet a várban? Mi történt várainkkal? Megannyi kérdés, ami biztosan érdekli az éppen a Középkorról tanuló diákokat. A Virtuális vártúrák nevű oldal abban segít, hogy mindezt el tudjuk képzelni (IDE KATTINTVA). Megismerkedhetünk várakkal és azzal, honnan tudjuk, mindazt, amit tudunk róluk. Az oldal gerincét egy 26 perces film adja, ami a Magyar Televízióban volt látható. Ideális anyag lehet tanórára, de egyéni feldolgozásra is. Sajnos maga a film az oldalon nem található meg, de szerencsére a YouTube-ról elérhető.

    Bővebben...

  • Ingyen videók

    Letölthető anyagok - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    videezyNagyon sok olyan oldalról írtunk már, ahol jogtiszta képeket lehet keresni, amiket a tanításban használhatunk fel. A világ azonban egyre jobban mozdul a fotótól a mozgókép felé, legyen az egy egyszerű gif vagy éppen egy Office Mix, ehhez azonban olyan keresőkre van szükségünk, ahol szabadon felhasználható videókat találunk. Szerencsére a Videezy nevű gyűjtemény pontosan ilyen (IDE KATTINTVA), Kulcsszavak alapján kereshetünk és jellemzően pár másodperces kis videókat találhatunk, amiket agyon könnyen lehet azután felhasználni bármilyen célra.

    Bővebben...

  • Shakespear hálózatai

    Magyaros ötletek - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    ShakespeareA hálózatkutatás az egyik leggyorsabban fejlődő interdiszciplináris tudomány, amiben sok magyar kutató (Barabás László, Csermely Péter) is jeleskedik, a kutatásokat részben a modern számítástechnika teszi lehetővé, amivel megfigyelhetők bonyolult hálózatok eladdig rejtett tulajdonságai is. Nagy szerepe van mindebben a a vizualizációnak is, a hálózatok láthatóvá tételének, és ez az, hol a modern eszközök a magyar órára is beszivároghatnak. Martin Grandjean hálózatkutató például Shakespeare tragédiáiban tette láthatóvá az interakciókat (IDE KATTINTVA), minden vonal olyan kapcsolatot jelöl, ahol valaki valaki mással szóba áll. Érdekes struktúrák lesznek így láthatóvá és könnyebben kiderül az is, hogy kik az egyes darabok központi alakjai. Grandjean elkészítette a Star Wars filmek hasonló elemzését is (ITT). A hálózatokat térképekre is vetíthetjük, így például megkapjuk a múlt század közepének népmozgásait.

    Bővebben...

  • Tanítás filmekkel

    Internet a tanórán - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    teach with moviesMit várhat el az ember egy olyan oldaltól, aminek az a neve, hogy Tanítás filmekkel? (Angolul Teach With Movies, IDE KATTINTVA érhető el). Nem kell csalódnunk, számtalan olyan óravázlatot, kérdéssort kapunk, ami valamilyen (gyakran nálunk is elérhető) filmhez kapcsolódik. Ha nem akarunk egy egész filmet megnézni a diákokkal, akkor érdemes a Snippets and Shorts menüpontra kattintani, ott ugyanis gyakran YouTube linket is megtaláljuk a tanításban felhasználható részlethez. Sajnos az oldal angolul van, de ötletadónak mindenki számára jó lehet.

    Bővebben...