• Három izgalmas, használható képszerkesztő mesterséges intelligenciával

    Tippek, trükkök - 22 napja

    Írta: Prievara Tibor

    Sokan kérdeztétek tőlünk, hogy melyik a legjobb AI képszerkesztő (generátor) jelenleg, és erre természetesen nincs egyetlen jó válasz, hiszen mindegyik alkalmazás másban erős. Végignéztünk jópárat, és most összesen három MI alkalmazást mutatunk be, amelyet kipróbáltunk, használtunk a tanórán, és tapasztaltuk az előnyeiket és az esetleges hátrányaikat. Ha azon gondolkozol, hogy profi, jól használható képeket készíts iskolai környezetben, ez a cikk biztosan neked szól!

    Bővebben...

  • Képet bármilyen szövegből ingyen

    Tippek, trükkök - egy hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Ma egy egyszerű, belépő szintű alkalmazást ajánlunk azoknak, akik eddig csak kacérkodtak a mesterséges intelligencia segítségével készült képek generálásától. Hogy miért csalódunk, ha a Microsoft képgenerátorát használjuk először? Hogyan tudunk pillanatok alatt bármilyen prezentációhoz pár kattintással AI generált illusztrációt készíteni - ráadásul úgy, hogy átlátszó hátterű legyen a kép, így sokkal szebb lesz, ha beillesztjük? Mire kell azonban figyelni a képek generálásásnál? Mindezekre praktikus válaszok érkeznek a mai posztban! Sőt, egy egyszerű, AI-val tervezett angolos kezdő órai ötletet is mutatunk, ami remekül működött!

    Bővebben...

  • Tanácsgenerátor - diákoktól, tanároknak és diákoknak

    Hírek - 3 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Még tavasszal gondoltunk egyet, és megkérdeztünk több ezer diákot arról, hogy milyen tanácsokat adnának diáktársaiknak, illetve tanáraiknak. Rengeteg ötletet, gondolatot, hasznos információt, tanácsot osztottak meg velünk a diákok, de a vírus minket is elsodort, ésnem volt időnk/energiánk ezekből egy interaktív adatbázist, vagy éppen egy tanácsgenerátort összeállítani. Most azonban pótoljuk, talán még nem késő, akár csak visszatekintve megnézni, hogy mit éreztek/gondoltak a diákok a digitális oktatásról. A Tanácsgenerátort a #school-lal együttműködésben valósult meg, és IDEKATTINTVA érhető el! Jó szemehgetést!

    Bővebben...

  • Versgenerátor azoknak, akik szeretnének új Ady verseket

    Internet a tanórán - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Végigolvasva kedvenc költőnk Összes-ét, egészen a mai napig kénytelenek voltunk szomorúan letenni a könyvet, vagy újra az elejére lapozni. Mindezt tettük abban a tudatban, hogy - hacsak valami irodalomtörténeti csoda nem üt be - NEM lesz soha többé új József Attila, Ady, vagy éppen Kassák vers. 'Egészen a mapi napig' - ütheti meg joggal a fáradt internetböngésző fülét a halvány remény röpke szikrája. 'Mi történt, mi történhetett?' Nos, nem kevesebb, mint a Versgenerátor (ITT TALÁHATÓ ) születése, amely egyetlen kattintásra, a számunkra kedves, kiválasztott költő képzelt tollából újabb csodát vet képernyőre. Egyelőre Arany, Ady, József Attila, Kassák és Pilinszky található a rendszerben, de az oldal tervezői gondoltak a komplex ízléssel rendelkezőkre, számukra a 'Vegyes' versgenerációt ajánljuk. A lapozás után egy friss, ropogós, azonnal elemezhető Vegyes verset is közzé teszünk.

    Bővebben...

  • SMS történet szimulátor

    Internet a tanórán - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ma egy appot találtunk, amely segítségével remekül lehet SMS történeteket készíteni. A Chat story maker (ITT TALÁLHATÓ a Google play-en) beállításai rendkívül egyszerűk: kiválaszthatjuk a két szereplőt, elkezdhetünk gépelni, majd ha elkészültünk, egyetlen kattintással videót generálhatunk az SMS sztoriból. Ezt aztán elmenthetjük, és az órán lejátszhatjuk. Egyszerű, és viszonylag nagyszerű - és főleg egyszerű - alkalmazás.

    Érdemes nyelvórán például nyelvi funkciók tanítására használni - elsősorban nem hivatalos, formális szerkezetek bemutatására, persze.

    Bővebben...

  • A legegyszerűbb online feladatlapkészítő

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Vannak dolgok, amelyeket nem érdemes túlbonyolítani. Namost, a digitális feladatlapok készítése nem pont ilyen, mégis bemutatunk most egy pofonegyszerű módszert arra, hogyan lehet ilyeneket készíteni a Telegraph nevű oldal segítségéve (amely ITT TALÁLHATÓ). Először az oldal ijesztően üres, de ne hagyjuk magunkat eltántorítani. A Title mellé adjunk egy címet, majd kezdjünk el gépelni. Ha új sort kezdünk, megjelenik egy kis fényképezőgép ikon, illetve egy beágyazás jel. Ezekkel képeket tudunk feltölteni, illetve videókat beilleszteni pl. YouTube-ról. Szerkesztési lehetőségeink még: ha kijelölünk egy szövegrészt, automatikusan felkínál az oldal alapvető szövegszerkesztő funkciókat (pl. félkövér). Miután elkészültünk, egyszerűen a Publish gombra kattintva publikálhatjuk a feladatlapunkat, és már készen is vagyunk. Ahogy a mondás tartja: egyszerű, de egyszerű.

    Bővebben...

  • Sok segítség nyelvtanároknak

    Angolos ötletekX - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    logoKellene gyorsan valami jópofa, amit bevihetnék az órára! - nincs az a tanár, aki ne gondolt volna már erre, néha percekkel a becsöngetés előtt. Láthatóan így voltak ezzel a Tools for Educators oldal megalkotói is (ITT TALÁLHATÓ), akik olyan eszközt adnak, amivel pilanatok alatt készíthető jópofa játék, rejtvény, feladat. Az oldalon megadott mintákat tölthetünk meg tartalommal és így készülhet keresztrejtvény, labirintus, táblás játék, Bingó vagy éppen szókereső az általunk választott témában, szavakkal. Semmi nagyon nagyra nem kell gondolni, nem ma gyerek ez az oldal, de megbízhatóan és jól működik.

    Bővebben...

  • Naminum - cégnév generátor

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    naminum Ma egy egyszerű, ám mégis nagyszerű oldalt ajánlunk, a neve Naminum (IDE KATTINTVA látogatható meg) és segítségével vicces - ám mégis reális - modern cégneveket kreálhatunk. Választnunk kell egy szót (pl. learn) és a generátor úgy forgatja a betűket, hogy rengeteg webkettes cégnév közül válogathatunk (pl. learny, luarno, learnotor stb.). Az oldal többmindenre is jó lehet. Megtehetjük azt, hogy gyártunk cégneveket és a diákoknak ki kell találniuk a cég profilját, de az is vicces, ha a diákok találnak ki bizonyos témakörökhöz cégeket kitalálni, majd a többieknek megtippelni, hogy az adott cég mivel is foglalkozhat.

    Bővebben...

  • Coelho idézet generátor

    Magyaros ötletek - 10 éve

    Írta: Prievara Tibor

    coelhoFontos az intellektuális mélység (illetve magasság), ám sajnos nem mindenkinek adatik meg, hogy saját jogán legyen mély. Szerencsére itt van az internet, ami ebben is segít. Ezen belül is az intellektuális mélység egyik legkiemelkedőbb magasságokba szökött képviselője, Paulo Coelho tehetségét vehetjük kölcsön. Szükségünk lehet a Coelho generátorra, hiszen magunktól csak a legritkább esetben jut eszünkbe olyan, hogy 'A jelen közönyös meséje viharos vérrel harmatos.' vagy éppen 'A pillangó ezüstös tánca kristályos tövissel sebez.. Mondhatják a fanyolgók, hogy ezek valóban 'azonnal oldódó' bölcsességek, de hát sietős ember instant levest főz.

    Bővebben...