• Módszerek karantén idején - gondolattérkép

    Tippek, trükkök - 4 éve

    Írta: Nádori Gergely

    MindmapA sok technikai megoldás után végre talán ideje lenne arról is beszélni, milyen módszereket lehet használni így a karanténba zárt iskola idején. Most egy olyan eszközről lesz szó, ami tulajdonképpen bármilyen technikai megoldással használható, de sokat segíthet a diákoknak abban, hogy alaposan dolgozzák fel egyedül az anyagot és a tanároknak is, hogy lássák, mennyire sikerült ez. Ez az eszköz a gondolattérkép. Az alábbiakban egy kis videóban mutatjuk be, hogy mi is a gondolattérkép és digitális eszközöket is kínálunk hozzá. Ez azonban ne tévesszen meg senkit, gondolattérkép készülhet teljesen offline módon is, papíron, kézzel. Ebben az esetben elég, ha a diák lefotózza és azt küldi el (akár e-mailben) a tanárnak, aki visszajelzést tud adni rá. Következzék tehát a videó és az eszközök:

    Bővebben...

  • Jegyzet, gondolattérkép azonnal

    Internet a tanórán - 4 éve

    Írta: Nádori Gergely

    bd notesNem mindegy, hogy milyen nehéz elkezdeni egy eszköz használatát. Van, hogy egy alkalmazás tökéletes lehetne arra, hogy öt percben használjuk az órán, de sajnos a regisztráció és/vagy a letöltés legalább tíz percet elvenne. Ilyenkor gyakran inkább lemondunk arról, hogy használjuk, mert egyszerűen nem ér meg annyi időt szánni egy új eszköz beüzemelésére, mint amennyit a használatával nyerünk. Ezért is izgalmas a Breakdown Notes (IDE KATTINTVA), amit bármiféle regisztráció nélkül kezdhetünk el használni. Jegyzeteket, gondolattérképeket, de akár online posztereket is készíthetünk vele. A használata nagyon egyszerű, de segítséget is bőven kapunk hozzá.

    Bővebben...

  • Gondolattérkép Office-ban

    Letölthető anyagok - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    minomapperÉn személy szerint nagyon szeretem a gondolattérképeket használni, mivel azt látom, hogy nagyon sokat segít a diákoknak a koncepciók megértésében. Az olvasási részképesség gyengeséggel küzdők számára pedig igazi megváltás lehet, ha grafikusan elrendezve is láthatják a dolgokat. A Mind-O-Mapper nevű alkalmazás (ITT AZ OLDALA) az Office programjaiba épül be és onnan indítható (ITT TÖLTHETŐ LE). ha telepítjük a programokból készíthetünk gondolattérképet, anélkül, hogy el kellene hagynunk azt. Érdekessége a programnak, hogy akár automatizálva is tud gondolattérképet csinálni, csak meg kell adni a központi fogalmat és az alkalmazás rákeres és ennek alapján épít fel egy térképet, amit azután természetesen szerkeszthetünk.

    Bővebben...

  • Gondolattérkép böngészőből

    Internet a tanórán - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    mindmupA gondolattérkép nagyon erős tanulási eszköz, akár összefoglaláshoz, akár a tudásépítéshez. Elég sok olyan alkalmazás van, amivel ilyeneket lehet készíteni, akár online, akár offline, de nekem most új kedvencem lett, ami talán megelőzi az eddigi lieblinget a Coggle-t. Ennek az alkalmazásnak Mindmup a neve (ITT TALÁLHATÓ) és mindent tud, amit egy gondolattérképtől elvárnánk. Könnyen illeszthetünk képeket is a pontokhoz, de akár egy táblázatból számértékeket vagy fájlokat is csatolhatunk hozzá. Külön érdekesség, hogy a Storyboard funkcióval az egyes csomópontok sorba rakásával akár ppt-t is csinálhatunk a gondolattérképből.

    Bővebben...

  • Mindmup - mégy egyszerűbb a gondolattérkép

    Internet a tanórán - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    mindmup Minden lehet még egyszerűbb - de nem feltétlen túl egyszerű. A Mindmup (ITT TALÁLHATÓ) segítségével egyszerűen készíthetünk és oszthatunk meg gondolattérképeket. A különösen jó hír az, hogy mindehhez még regisztrálnunk sem kell (bár a 'hidegen' elkészült gondolattérképek mérete 100 kb-ban van maximálva), de regisztráció után nagyobb térképeket is publikálhatunk. Ha szeretnénk, az elkészült alkotásokat közösségi oldalaok is megoszthatjuk. Sajnos alapszintű angoltudás szükséges az oldal használatához, bár az ikonok elég intuitíven segítik az alkalmazás használatát.

    Bővebben...