• Cornell jegyzetelés és kis csavarral

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    jegyzetekA jegyzetelés olyan képesség, amit nagyon fontosnak tartunk és szeretnénk, ha a diákok minél jobban űznék. Mégis, a nagy általánosságokon túl nehéz jól használható ötleteket adni, hogy milyennek is kellene lennie egy jó jegyzetnek. Gyakori hiba, hogy a diákok egész mondatokat próbálnak leírni, követni akarják az előadást szóról szóra, mivel írni vagy gépelni viszont nem tudnak elég gyorsan, az elkészült jegyzet leginkább egy dadaista költeményre hasonlít. Fontos tehát a jegyzetelés, mégsem könnyű jó tanácsokat adni ahhoz, hogy milyen is a jó jegyzet. Ebben segíthet a Cornell jegyzetelés módszere. Ez egy egyszerű rendszer, ami itt képen is látható. A lényege, hogy a jegyzetlapot három részre osztjuk. A nagyobb részbe kerülnek a jegyzetek, a mellette található hasábba a címszavak, kulcsszavak, fogalmak esetlegesen a kérdések, amik az adott résszel kapcsolatosak. Legalulra pedig egy pár mondatos szövegszerű összefoglalás. Az elv az, hogy ez összefoglalás ne feltétlenül azonnal, de 24 órán belül készüljön el.

    Bővebben...

  • TOZZL - közösen szerkeszthető üzenőfal

    Tippek, trükkök - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    tozzl Egyszerűnek és igen praktikusnak tűnik a Tozzl (IDE KATTINTVA található), ahol egy közös üzenőfalat működtethetünk. Ha szeretnénk például egy projekthez üzengetni, vagy infot gyorsan megosztani - netán visszajelzést küldeni vagy kérni egy előadás alatt - akkor egyetlen perc alat létrehozhatunk egy üzenőfalat, az oldalra kattintva a Create a new tozzl opciót választva. Itt nevet kell adnunk a tozzl-nek (-nak?), és megadhatunk külön jelszót a fal szerkesztéséhez és törléséhez (ez akkor lehet hasznos, ha szeretnénk engedélyezni, hogy más is szerkeszthesse az üzenőfal beállításait, de azt már nem szeretnénk, hogy törölhessen is mindent), majd indulhat is az üzengetés. Én például nagyon szeretem arra használni, hogy órán bárki kérdést tehessen fel (ezt hívják backchanneling-nek), és el tudom képzelni, hogy például egy konferencián is lehessen az előadótól 'élőben' kérdezni így. Az elindult tozzl-ben a bal felső sarokban található ikonok segítségével tudunk posztolni (szöveget, képet, YouTube videót, vagy akár egy teljes fájlt is). Megoszthatjuk a tozzl-t közösségi oldalakon keresztül, vagy a tozzl-unk (-ünk?) linkjét megadva. Végül íme itt egy példa, amit az oldal készítői ajánlanak a funkciók illusztrálására.

    Bővebben...

  • Mindmup - mégy egyszerűbb a gondolattérkép

    Internet a tanórán - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    mindmup Minden lehet még egyszerűbb - de nem feltétlen túl egyszerű. A Mindmup (ITT TALÁLHATÓ) segítségével egyszerűen készíthetünk és oszthatunk meg gondolattérképeket. A különösen jó hír az, hogy mindehhez még regisztrálnunk sem kell (bár a 'hidegen' elkészült gondolattérképek mérete 100 kb-ban van maximálva), de regisztráció után nagyobb térképeket is publikálhatunk. Ha szeretnénk, az elkészült alkotásokat közösségi oldalaok is megoszthatjuk. Sajnos alapszintű angoltudás szükséges az oldal használatához, bár az ikonok elég intuitíven segítik az alkalmazás használatát.

    Bővebben...

  • Hangos jegyzetelés - ha kimondjuk, leírja

    Tippek, trükkök - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    dictanote A Dictanote nevű kiegészítő (vagy app, ha úgy töltenénk le) kiválóan segítheti a munkánkat, főleg ha jegyzetelésről van szó, és lusták vagy lassúak vagyunk gépelni. A program annyit tud, hogy leírja nekünk, amit mondunk. És lássuk be, ez nem kevés. Már régebben is írtunk az akkor még nem Dictanote néven ismert alkalmazásról, ám akkor még közel sem éreztük, hogy teljesen használható lenne (főleg magyarul). Most viszont azt kell mondanunk, hogy de. Én személyesen próbáltam ki, egy tudományos cikkből készítettem vele jegyzeteket és valóban megéri. Legközelebb már ezt fogom használni, mert keveset hibázik és kétszer annyi jegyzetet tudok egységnyi idő alatt elkészíteni. Az alkalmazás IDE KATTINTVA telepíthető akár a böngészőnkbe is (feltéve, hogy Chrome az), illetve, ha valakinek bizonyíték kell, nem ígéret, hát csináltam egy rövid demo felvételt, ahol egy videón lehet követni, hogy a Dictanote hogyan dolgozik. Azoknak, akik nem akarnak semmit letölteni, és Explorer vagy Mozilla van a gépükön, a Dictanote oldalát érdemes felkeresni, MÉGPEDIG ITT.

    Bővebben...